Special Weekly

Men Follow

Трио Тенорите и талантът

В античността думата талант е била със значение меря, баланс и е мярка за маса - един талант е съответствал на масата на водата, която се съдържала в една стандартна амфора. В Римската империя пък талантът бил просто бляскава златно-сребърна монета.


С времето амфората се е разпаднала на парчета, много вода е изтекла и днес с таланта означаваме онази дарба в човека, която го отличава от другите.


Притежателите на такива заложби са над обикновения порядък на живота и по тази причина сензациите и скандалите често съпътстват талантите през земния им път. Животът дава многобройни примери за това. През април 2004-а в севернокорейския вестник Пийпълс Кореа се появява интервю на някой си Сон Сок Хуан, организатор на всенародните тържества по случай рожденния ден на вожда Ким Ир Сен на 15 април. Въпреки че той е мъртъв от години, датата на раждането му се чества като национален празник.


Денят на Слънцето, както го наричат там, бил повод да се организират грандиозни фестивали на изкуствата и да се канят артисти и музиканти от цял свят. Същата година организаторите замислили гвоздей на музикалния фестивал да бъдат великите тенори Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти.


Пийпълс Кореа обаче не обелва и дума за това, дали тримата тенори са пели в чест на вожда Ким Ир Сен. Любопитна е обаче представата на организаторите на Деня на Слънцето, че талантът на тримата е съотвествал на значението на великия вожд в живота на корейския народ. Факт, който много би озадачил древните гърци.


Що е талантът и кой с какво пълни онази антична амфора, за да намери мярката? Отговор на този въпрос донякъде дава едно писмо на участник в конференция по клинична лаборатория у нас, изпратено до организаторите на форума.


Уважаеми организатори на конференцията по клинична лаборатория - 3-5.09.2010 г., Боровец, х-л Самоков,


На официалната вечеря на Конференцията бяхте поканили Трио Тенорите, артистични и талантливи млади изпълнители от България като част от културната програма. В репертоара на Трио Тенорите обаче присъстваха две военни песни на руски език, песни плод на Втората световна война, събитие, в което нашата родина бе въвлечена от същите руски имперски интереси и е плод на комунистическите недомислици от този период. Катюша и Смуглянка като песни може и да са мелодични, но не подхождат на нито едно официално събитие в Република България, действат унизително на всеки мислещ и с родова памет българин, какъвто съм и аз.


Кой е авторът на писмото - изстрадал съвременник на Втората световна война или дългогодишен труженик в клинична лаборатория, не е важно. Кои са обаче тези изпълнители, които в размътеното от политика съзнание на този доктор проблясват като златносребърен талант на средиземноморско слънце?


Трио Тенорите съществува от началото на 2010-а и се състои от възторжените възпитаници на Държавната музикална академия Панчо Владигеров Кирил Илиев, Александър Господинов и Илиян Недев. Тяхната мярка за таланта е любовта - колкото повече, толкова по-хубаво.


Пеенето е любов, твърдят тримата тенори. Не минава ли музиката през сърцето, нищо не става. Вътрешната красота е необходимото условие, за да пееш, ако тя не те озарява, интерпретацията на една класическа пиеса е просто изпяване на написани преди години ноти, казва Кирил Илиев.


И всеки, който е чул военната песен Смуглянка в тяхно изпълнение, ще го разбере.


Веднъж на разсъмване през лятото погледнах в съседната градина


където смугла молдовка береше грозде.


Аз се изчервих, аз побледнях, поисках изведнъж да кажа:


Хайде, да посрещнем лятната зора над реката!


Къдрав е зеленият клен, с нарязани листа


аз съм влюбен и смутен пред теб... - това са стиховете, които Кирил, Сашо и Илиян пеят с цялото си сърце на талантливи и влюбени в музиката млади хора.


За малкото време, в което са заедно, тримата тенори вече са записали десетки участия в страната - в Кюстендил по случай Деня на Съединението на България 6 септември, летни концерти в Созопол, Несебър, Поморие, Свети Влас, където изпълнението им е откупено от братя Диневи. Още в самото начало на съществуването им те имали и няколко участия в Швейцария, серия от кратки концерти по ВИП-партита, станали напоследък много популярни и у нас.


В репертоара си Тенорите са подбрали наистина класически парчета - канцонети, арии, руски песни, възрожденски, популярни евъргрийни и рокендрол парчета, поп класика, църковни песнопения.


Тъй като любовта им е истинска и не търпи фалш, Тенорите пеят само на живо, никога на плейбек. Това, разбира се, понякога създава и проблеми, какъвто възникнал при една от изявите им в НДК. Триото било поканено за участие наред с някои от най-известните български звезди на естрадата в благотворителен концерт в рамките на инициативата Учител на годината. Всички пяха на плейбек, само ние на живо, разказва Кирил. Това създало огромни затруднения на екипа на телевизията, който снимал концерта, тъй като не разполагали с добри микрофони и озвучителна техника за изпълнение на живо. Въпреки това тримата изпълнили част от репертоара си, разчитайки единствено на гласовете си. Спечелихме аплаузи, скромно отбелязва Кирил.


Той е неформалният лидер на триото и се грижи за организацията на участията им страната. Завършва средното си образование в родния си град Враца през 1999-а със специалност Музика. След това - през 2004 г., завършва Държавната музикална академия Панчо Владигеров в София, в класа по оперно пеене на проф. Нико Исаков.


Любимият му композитор е Бетовен, родени са на една и съща дата. Кирил слуша поп музика, джаз. Най-обичан изпълнител му е канадският поп джаз певец Майкъл Бубле. В триото Кирил прави аранжиментите на възрожденските песни, пише текстове и мисли за авторска музика. Наред с това свири на китара и тамбура. Свободното си време посвещава на дъщеричката си, съпругата си, в която е влюбен, и на рибарлъка.


Сашо също е горд баща на момиченце. Изненадващо тенорът се увлича по метъла и с удоволствие куфее на тежки жици. Освен това е изтънчен кулинар, подобно на кумира на всички тенори Лучано Павароти , и обича похапва. За пеенето, както и в любовта, е необходима енергия, отбелязва той.


Илиян е истинският sporty boyв триото. Увличам се от спорта още от малък, тренирал съм футбол, спортна гимнастика, разказва той. Слуша всякаква музика, но опера на първо място.


Познавам възможностите на всеки един от нас и гледам да балансирам така, че всеки да има равно участие в дадено изпълнение. Стремим се да покажем най-доброто от възможностите си, но не забравяме, че важното е крайният продукт да стане много добър, казва Кирил. Признава, че най-силният наркотик, от който едва ли ще се откаже, са аплодисментите на публиката.


Зависимостта и на тримата става все по-дълбока, навярно защото аплаузите са единствената истинска мярка за таланта.