Special Weekly

Men Follow

Технологиите променят финансовия сектор

Стресът се превръща в страст, когато обичаш работата си

Кристоф Де Мил започва кариерата си в КВС Груп през 1995-а. След като десет години заема различни мениджърски позиции в Ритейл и МСП клоновата мрежа на КВС Груп в Белгия, през 2006 г. се премества в Чехия, за да оглави Ритейл и МСП клоновата мрежа на CSOB в продължение на пет години. Кариерата на Де Мил продължава в Управителния съвет на СИБАНК, където е отговарял за направленията банкиране на дребно, клонова мрежа и дистрибуционни канали и разплащания. От април 2017 г. е Изпълнителен директор „Финанси“ на СИБАНК и Изпълнителен директор "Финанси" на KBC Group за България. Има магистърска степен по икономика от Университета на Гент и магистърска степен по бизнес администрация от INSEAD. Владее фламандски, английски, френски, бизнес немски и основно ниво чешки. Женен, с три деца. 

 

Господин Де Мил, досегашната ви кариера е преминала през банковите системи на Белгия, Чехия и България. Къде се сблъскахте с най-сериозните професионални предизвикателства?

- На първо място, именно чрез преодоляването на предизвикателства човек става по-добър и по-силен. Без тях бързо бихме се отегчили от рутината. Бих казал, че най-сериозните професионални предизвикателства срещнах тук, в България. Не толкова заради страната или компанията, а защото дойдох в в страната  в разгара на глобалната финансова криза. По времето, когато работех в Белгия и Чехия, там имаше по-добра икономическа обстановка, което значително улеснява работата на един банкер. Има още две специфични причини, които в известен смисъл правеха предизвикателствата в България по-големи (но не по-малко интересни). На първо място, СИБАНК беше по-малък „играч“. А да развиваш малка банка винаги е по-трудно. За срaвнение, в Белгия и Чехия KBC и CSOB са лидери на пазара. Освен това, банковият пазар в България е много фрагментиран. На него работят 25 банки, докато в Белгия и Чехия банковата системата е по-консолидирана.

Защо избрахте да продължите професионалния си път именно в СИБАНК?

- Главната причина, поради която избирам да работя на дадено място, е професионалното предизвикателство. Исках динамична и интересна работа, и я открих. А сега, с предстоящото сливане на СИБАНК и ОББ, работата ми ще стане още по-интересна и изпълнена с предизвикателства. За мен е важна и средата, в която работя, сплотеността и квалификацията на екипа ми. За петте години, през които съм в СИБАНК, успяхме да изградим страхотен екип.  Това е екип от амбициозни професионалисти, които се стремят към високи резултати и устойчив, печеливш растеж.

В СИБАНК сте отговарял за банкиране на дребно, клонова мрежа и дистрибуционни канали и разплащания. Как се позиционирате на пазара в тези три направления?

- Смятам, че се справяме добре. Ако погледнем статистиката, ще видим, че СИБАНК е една от най-бързо развиващите се банки в България. През всяка от последните пет години сме записали двуцифрено ниво на растеж, което е отличен показател на фона на  относителната липса на растеж на цялостния пазар. Другото много важно нещо е, че сме ориентирани към клиентите си. Знам, че звучи превзето, но се отнасяме сериозно към това и измерваме удовлетвореността на клиентите чрез добре познатата методология за проучване на клиентските нагласи, „Net Promoter Score“, която се използва по целия свят. Изчисленията показват, че в това отношение СИБАНК е на първо място в страната. Така че растежът ни и удовлетвореността на клиентите са доказателство, че се представяме на високо ниво.

Стабилна ли е българската банкова система и в каква посока ще се развива тя?

- Да, системата е стабилна и това беше доказано през миналата година с проведените от Българската народна банка стрес тестове. Разбира се, винаги има неща, които могат да бъдат подобрени. Цялостната системата обаче е стабилна. Колкото до развитието на банковия пазар, смятам, че има две неизбежни посоки. Първата е консолидацията, тъй като в дългосрочен план 25 банки са твърде много за страна като България. Втората ясна тенденция е дигитализацията и иновациите в резултат на технологичната (р)еволюция. След 10 години финансовият сектор ще изглежда по съвсем различен начин. Ще купуваме услуги предимно по дигитален път, а чрез новите технологии (с изкуствен интелект, BIG DATA, blockchain платформи и др.) банките ще бъдат на разположение на клиентите си 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата и ще предоставят още по-добри и по-проактивни услуги и консултации. В държави като Швеция и Дания например банковите услуги са вече почти изцяло дигитални. СИБАНК и ОББ заедно ще станат третият най-голям играч на пазара, съответно и амбициите ни в сферата на дигитализацията и иновациите ще бъдат още по-сериозни.

Кои са ключовите качества, които трябва да притежава един топ банкер, за да е успешен?

- Банковият сектор се променя много динамично и ако искаш да бъдеш на топ ниво, трябва да се съобразяваш с реалностите. Според мен има два класически и нов елемент, от които зависи дали един банкер ще бъде успешен. Стандартите са да бъдеш добър професионалист и да печелиш доверието на служителите и клиентите си. Топ банкерите са и отлични мениджъри на човешките ресурси и умеят да работят с хора. Третата предпоставка, която е сравнително нова, е да си на „ти“ с технологиите и иновациите. Те променят драстично банковия свят и ако не ги познаваш, неизбежно ще „изпаднеш от играта“. Смятам, че следващото поколение топ банкери ще бъдат технологично ориентирани, а банките ще инвестират в обучения именно в тази посока.

Подобряват ли се нещата в имиджа на страната като благоприятна бизнес среда?

- Имиджът на България като икономически и бизнес климат се подобри значително. Икономиката отново е в растеж, безработицата намалява, лихвите паднаха, което е добре за инвеститорите. Публичните финанси са стабилни, като нивата на дълг към БВП са ниски. Освен това, България предлага добър, професионален пазар на труда (с много ИТ и иновативни компании) и благоприятни данъчни условия. Така че в икономически и имиджов аспект ситуацията е доста по-добра. Например KBC Group никога не би купила ОББ, ако не вярваше, че България има бизнес потенциал, или пък белгийската SPA нямаше да придобие „Девин“. От друга страна, има още какво да се желае по отношение на инфраструктурата, страната трябва да се справи с проблемите в образователната, здравната и съдебната система. Смятам, че България става все по-привлекателна за туристите, но има още по-голям потенциал в тази сфера за в бъдеще.

Какви са личните Ви впечатления от България и хората тук?

Това, което ще ви отговоря, може би ще прозвучи странно или сладникаво. Много българи мечтаят да живеят и работят в чужбина – аз пък ще ви кажа, че България е прекрасна. На човек винаги му се струва, че тревата е по-зелена от другата страна, и винаги се стремим към непознатото. Започваме обаче истински да ценим нещата и хората чак след като сме ги оставили зад гърба си.

Въпреки отрицателния си имидж в някои страни (особено в Западна Европа), с който България все още се бори, тя е чудесна страна за работа и живот. Хората тук по принцип са открити, амбициозни и готови да помагат. Един чужденец винаги трябва да има предвид две неща (където и да отиде да живее) – интегрирайте се в местното общество, като например научите езика, и второ, не се опитвайте да промените дадена култура, а се постарайте да извлечете най-доброто от нея. Страната има какво да предложи - природа, история и стратегическо централно местоположение - всички тези неща са сериозни предимства. Климатът е чудесен (добри условия за ски през зимата и за плаж през лятото), а  храната е много вкусна. Всеки гост от чужбина, който съм имал тук, на тръгване ми казва, че е бил приятно изненадан от страната.

Ако не бяхте станал банкер, коя друга професия бихте избрали?

- Труден въпрос, защото съм банкер от 20 години и не съм се занимавал с друго. Смятам, че бих избрал преподаването. Харесва ми идеята да споделям знанията си,  да работя с млади хора и да извършвам научни изследвания. Така че вероятно бих станал университетски преподавател по икономика или финанси и бих се занимавал с новаторски изследвания.

Имате ли хобита?

- Обичам да пътувам и да спортувам – карам ски. Със семейството ми сме посещавали Боровец,  Банско и  Пампорово. Много съм отдаден и на тениса и се опитвам да му посветя колкото се може повече от моето (малко) свободно време. Този спорт ми позволява да „изчистя“ ума си и да се освободя от напрежението, като същевременно има и състезателен характер (което ми харесва). Обичам също да пътувам.

Що се отнася до музиката, в младежките ми години, през осемдесетте, беше времето на грънджа. Някак си останах в онзи период и все още рокът е моята музика. Когато бях на 17-18 години се запалих по Nirvana и оттогава съм рок фен. Покрай дъщерите ми обаче, които са в тийнейджърска възраст, разширявам музикалните си хоризонти и това е забавно. Наскоро дори посетих концерт с денс музика на холандския диджей Армин ван Бюрен тук в София.

Кои са любимите ви дестинации за ваканция?

- За ваканция обикновено избирам дестинации, разположени на морското крайбрежие и/или сред природата. Що се отнася до градове, предпочитам да посещавам крайбрежни градове. Един от любимите ми е Барселона. Неотдавна бяхме със семейството ми в Калифорния, където посетихме Гранд каньон и Долината на смъртта – и двете са уникални природни чудеса. Трудно ли е да балансирате между професионалния и личния живот?

- Тук ще посоча разликата между стреса и страстта. „Стрес“ е нещо, с което се сблъскваш, когато работиш много, но не харесваш това, което правиш. Но ако работиш много и обичаш работата си, това е „страст“. И в такъв случай нямаш никакъв проблем да съчетаваш професионалния и личния живот.