Special Weekly

Men Follow

Технологични идеи за Коледа

спешъл!!!

S 250 5d2ac016 5696 497b 815a 59011c568715

Отговорът на вечния въпрос: "Какво да купя за Коледа?" винаги е уравнение с много неизвестни. В най-добрия сценарий ще видите широката усмивка върху лицата на любимите си хора, след като разопаковат подаръка си. Ако искате да сте по-оригинални и нетрадиционни, няма да сбъркате, слагайки под елхата някоя забавна, "умна" и "практична" техноиграчка. Инвестицията си струва, независимо дали ще изберете елегантния Apple Watch Sport, или възхитителния Dreamwalker, чийто притежател ще обере аплодисментите на зяпачите по градските улици. Ако хлапето ви е лудо на тема "Междузвездни войни", купете му домашен робот R2-D2. Ако съпругата ви е влюбена в смартфона си, можете да й помогнете го контролира, без да следи денонощно екрана му.

BB-8

R2-D2 е любимият дроид на поколения фенове на "Междузвездни войни". Новият модел на симпатичното роботче - BB-8, ще радва зрителите и в седмия епизод на космическата сага - "Силата се пробужда". Само срещу 250 лв. можете да направите BB-8 важна част от семейството си точно за Коледа, когато легендарният кинохит отново ще превземе големите екрани в цял свят. Играчката е високопроходима и ще овършее къщата ви със скорост от 2 м в секунда, стига да й предоставите тази възможност. След като свалите от интернет необходимите програми, роботът може да се управлява дори от 30 м разстояние с почти всички Apple и Android базирани телефони, таблети и други джаджи. Можете да ползвате BB-8 в три режима - разходка, съобщения и патрулиране. Първият е изключително подходящ за забавление на малки деца. Куриерската опция е много забавна - можете да записвате холограмни съобщения с дължина до 12 секунди, които да гледате и слушате през смартфона си. Така ще се вживеете в мисията на BB-8 да убеди генерал Кеноби, че той е единствената надежда на съпротивата. Патрулирането обаче е скритото съкровище на играчката. В този режим BB-8 започва усърдно да изследва околната среда, като запаметява и копира действията на обитателите. Така в кратък срок ще се сдобиете със собствен технодвойник. Наличен е и списък с гласови команди и когато например кажете - "Това е капан!", BB-8 на секундата пуска алармата.

Polaroid Cube

Четири десетилетия след кубчето на Рубик е време за кубчето на Polaroid. Това обаче не е нова версия на популярната логическа игра, а компактен HD фотоапарат с висока резолюция и много екстри, които ще пленят и малки, и големи. За 150 лв. ще получите камера с един-единствен бутон, тайно отделение и... магнит. Обективът на Polaroid Cube предлага видеопокритие в диаметър от 124 градуса. С този широк ъгъл на обхват филмирането на забавен клип е детска игра и става с двукратно натискане на копчето. Въпросният бутон значително опростява нещата - задържа се за включване и изключване на камерата, натиска се веднъж за моментна снимка и два пъти за видео. В задното отделение на камерата са скрити microSD карта от 32 гигабайта, micro-USB порт и превключвател за качеството на видеото, който може да се регулира между 720 и 1080 пиксела при 30 кадъра в секунда. И накрая идва магнитът, с помощта на който спокойно може да залепите  Polaroid Cube към бронята на автомобила си и да я ползвате с шпионски цели.

Amazon Echo Alexa

По-старото поколение със сигурност си спомня добре британския фантастичен телевизионен сериал "Седморката на Блейк". Там един компютър на име Зен контролираше всеки аспект от космическия кораб - от двигателите, през външната информация до "задачките", които получаваше от екипажа. С Amazon Echo компютърният персонален асистент слиза на Земята, само че под името Алекса. Това е перфектен коледен подарък за хора, които не могат да оставят на мира смартфона си. Цената му също е приемлива - около 350 лева. С Алекса зад гърба си вече можете да се отделите от обсебващата техника, тъй като цилиндърът ще свърши всичко вместо вас. Например можете да смените музикалния плейлист, докато обядвате в кухнята, да си изберете готварски рецепти, без да се вторачвате в екрана, да изпратите съобщения на приятелите си, да заключите вратите или да приглушите осветлението за нещо по-романтично. Това се случва само с помощта на гласови команди. Може да попитате: "Алекса, какво е времето в София?", "Колко е корен квадратен от 37?" или "Какво значи "бели" нощи?" и веднага ще получите отговор. Може да помолите компютъра да настрои всички таймери и аларми вместо вас, да увеличи градусите на термостата или да свари кафе. Разбира се, за целта и останалите ви домашни уреди трябва да са достатъчно интелигентни. Освен всичко друго Алекса функционира и като мощна тонколона. А колкото по-дълго я ползвате, толкова по-добре ще разпознава командите ви.

Apple Watch Sport

Дядо Коледа спокойно би могъл да използва Apple Watch Sport, за да управлява шейната си, да следи прогнозата за времето и дори да поръчва курабийки за очакващите го малчугани. Това е най-добрият "умен" часовник, на цена от около 650 лв., който може да се намери на пазара. Той е стилен, с по-добър дизайн и функционалност от конкурентите си. Украсено с коледна панделка устройството ще зарадва хората, които обичат да са в постоянна връзка с близки и приятели, ежедневно боравят с много СМС-си и се нуждаят от личен асистент, когато са в движение. Apple Watch буквално почуква по китката ви, за да напомни, че сте получили текстово съобщение, което може да видите, като задържите часовника за секунда пред лицето си. Идеален е да ви напомни за среща, както и да следи изкъсо здравословното състояние и моментната кондиция на притежателя си. Apple Watch Sport има 512 MB памет и оперативна система WatchOS 2.0 с подобрена производителност, така че чудесно се справя с приложения. Той е готин, лесен за комуникация и изглежда много добре, а нали точно такива са любимите ни хора...

DreamWalker

Истинското име на хувърборда е самобалансиращ се скутер. Когато човек се качи върху него, колелата му се движат напред или назад в зависимост от налягането, което приложите върху всяко от стъпалата. DreamWalker няма педали за газ и спирачка, но ще ви отнеме само няколко минути, за да се научите да го "яздите", да спирате и да тръгвате. Усещането е подобно на вихрен танц по улиците на града. Това е деликатна игра на баланс и грация, а след като откриете перфектния баланс, нещата стават още по-весели. Една разходка с DreamWalker из магазините в мола ще ви превърне в риалити звезда, а можете да го ползвате и в офиса си, стига да има достатъчно пространство за маневриране. В режим на изцяло заредена батерия ще получите 4 часа непрекъснато каране при максимална скорост към 15 км в час. Хубаво е да го тествате на равно място без препятствия. Dreamwalker е забавна и оригинална идея за подарък за всеки, който цени иновациите. Отнема малко време, за да свикнете с него, но винаги трябва да бъдете внимателни, тъй като скутърът може да бъде и опасен. Срещу 700 лв. със сигурност ще получите "пакет" от прегръдки и целувки от новия му собственик, а той ще се сдобие с приятели, които тайничко му завиждат.

Syma S-107G

 

Елегантен, лесен за контрол и на прекрасната цена от 40 лв., Syma S-107 е най-подходящият минихеликоптер за Коледа. А металният му корпус, в комплект с гъвкавото окачване на перките, гарантира оцеляване дори при падане от няколко етажа височина. Той не разполага с най-добрия предавател и следва да бъде използван само на къси дистанции. Но пък е много стабилен при летене, а това е важно за всеки начинаещ пилот. Освен това въздушният ви приятел притежава колоритни мигащи светлини, така че нощните му курсове са много вълнуващи. В кутията му освен здрав и добре направен хеликоптер ще намерите дистанционно управление на инфрачервени вълни с три канала и USB кабел, който позволява презареждане на батериите само за около 30 минути. Това е сериозен и класен подарък както за възрастни, така и за деца.