Special Weekly

Десето международно яхтено изложение в сплит

Sunseeker и всички останали

Непрекъснато разрастващото се Boat Show в хърватския град Сплит и тази година представи пред стеклите се от цяла Европа посетители изобилие от модели, предназначени за всякакви предпочитания и вкусове. Това бе десетото поред яхтено шоу в красивия хърватски град Сплит. На първото са били показани едва десетина яхти. На тазгодишното издание най-известните производители представиха над 400 от най-новите си и впечатляващи модели.


През последните години изложението в Сплит се превърна в едно от най-престижните, като всяка година привлича над 50 000 посетители. Броят на показваните модели и марки яхти се увеличава непрекъснато. Участват както производители на яхти и яхтено оборудване от цял свят, така и любители на яхтинга и водните спортове. Изложението бе посетено и от много привърженици на яхтинга, които искаха просто да се насладят на красивата гледка на изложените яхти и да обогатят опита си в яхтинга.


Десетото издание на яхтеното изложение в Сплит посрещна своите посетители в центъра на града до внушителния дворец на император Диоклециан, в непосредствена близост до красивата крайморска алея. Освен перфектната организация за успеха на шоуто изключително много допринесоха неповторимата атмосфера и невероятната средиземноморска красота на Далматинското крайбрежие. Организаторите не разчитаха само на природните дадености, а и на големи инвестиции за реализирането на това значително събитие. Резултатът е присъствието на производители на луксозни яхти и яхтено оборудване от световен мащаб. Голяма част от тях избират шоуто в Сплит за представяне на някои от най-новите си модели, с което придават допълнителна изключителност на изложението, което е не само най-грандиозното в Източна Европа, но едно от най-важните в света. Друго доказателство за това е присъствието на големи и значими компании - потенциални клиенти, сред които много знаменитости.


На яхтеното шоу през април в Сплит участваха над 300 хърватски и чуждестранни компании от над 20 страни. Изложението заемаше площ от 120 000 кв. м и бяха изложени 271 луксозни яхти на вода и 154 на суша, както и голямо разнообразие от яхтено оборудване. По време на цялото изложение - в продължение на девет дни, съпътстващи интересни събития бяха организираните многобройни модни ревюта, коктейли, бляскави партита, регати, в които участваха известни яхтсмени от цял свят. Този допълнителен блясък подчерта изключителната значимост на грандиозното яхтено шоу и привлече много любители не само на яхтинга и водните спортове, но и на светските събития.


Парадът на яхти, на 5 април, като кулминация на шоуто започна с величествена заря над морето. Тогава бяха отличени и наградени някои от най-красивите нови модели. Те впечатлиха гостите на изложението с дизайн, лукс, изисканост и неограничени възможности за удовлетворяване и на най-изтънчените вкусове и изисквания на любителите на луксозни яхти.


Сред многобройните изложители се открои като глобален лидер британският производител Sunseeker, който произвежда 21 модела от 15 до 37 метра, чийто отличителен белег е изисканият стил и безкомпромисното качество. Ето защо логично марката спечели някои от наградите на изложението - за най-голяма яхта на изложението - моделът 37 М. Моделът Manhattan 70 спечели награда за най-добра яхта над 60 фута, а наградата за най-добър дебют спечели моделът Yacht 86.


Въпреки силното присъствие на много марки произвеждани яхти, брандът Sunseeker предизвика истински фурор на хърватското Boat Show. Вниманието постоянно беше приковано към триетажния щанд на суперлуксозната английска марка, на който непрекъснато присъстваха известни личности от цял свят в компанията на жива музика, всевъзможни морски деликатеси и екзотични коктейли. На километри от nbsp;шоуто се виждаха единствено шатрата и логото на Sunseeker, което се извисяваше над представителния щанд в центъра на кипящото от събития изложение.


Но ldquo;бижутатаrdquo; на щанда, които непрекъснато привличаха възхитените погледи на гостите на изложението и предизвикваха техния нестихващ интерес, бяха моделите на известната марка яхти. Комбинацията от перфектна организация и изискан вкус естествено бе допълнена от разнообразието от представените модели.


Най-голямо впечатление тази година направи 37-метровата красавица с главозамайваща цена от 15 млн. евро, собственост на Еди Джордан. Така производителите показаха не само най-голямата на изложението лодка, но и въобще показвана някога в Хърватска. Интересен факт е, че само през 2007 г. яхтата е направила 5.5 млн. евро оборот от чартъри.


Изключително силното присъствие на легендарната марка с изискания щанд и представените модели сякаш внушаваше на всички гости и посетители на изложението - ldquo;Sunseeker и всички останалиrdquo;.


По време на изложението бяха представени най-известните и предпочитани модели на Sunseeker, като Superhawk, Portofino 47, Portofino 53, Predator 52, Predator 62, Predator 82, Manhattan 52, Manhattan 60, Manhattan 70, Yacht 86, Yacht 37 M. Най-голямото яхтено шоу в Югоизточна Европа бе едно от най-грандиозните морски събития за годината източно от Генуа.


Представителите на LZ Yachting също бяха част от щанда на Sunseeker и показваха луксозните яхти на българите, посетили яхтенотото изложение.