Special Weekly

Men Follow

Стилни като Джеймс Бонд

Изучаването на подводния свят с водолазен костюм, изисква гриьлива подготовка. Част от нея е изборът на качествени и елегантни контрплни уреди.


Любителите на дайвинга трябва да следят показанията на уреда, измерващ дълбочината, на хронометъра, манщметъра, компаса и термометъра. А в почивката между две гмуркания, да изчислят правилния интервал за следващото. За облекчаване на живота на дайвърите беше изобретен подводният компютър ndash; електронно устройство за ръка, обединяващо функциите на много прибори. Някои уреди запомнят максималната дълбочина на потапянето, други контролират разхода на газовете или скоростта на изплуването. Но общо за всички подводни компютри е, че имат функция на хронометър, т.е. заменят успешно часовниците за дайвинг. Това обаче изобщо не се отразява негативно върху компаниите, които произвеждат часовници за подводни спортове. Причината е, че въпреки многобройните си функции, подводните компютри не изглеждат твърде привлекателно. Може би за продесионалните подводничари това не е толкова важно, но за любителите на рекреационния дайвинг естетиката доста често е определяща. Добре че човек има две ръце, което му позволява да носи и компютър, отчитащ всички важни параметри и безкомпромино красив хронометър, издръжащ налягане от 10-20 атмосфери, ве и повече.


Но най-хубавото на часовника за дайвинг е, че никой не иска да сваля и над водата. През уикендите и по време на отпуска, той е не само нагледно доказателство за увлечението на собственика му към подводния свят, но и привлекателен аксесоар. В тези гронометри има нещо от естетиката на Джеймс Бонд ndash; със смокинга си под водолазния костюм и с разкошния си часовник, той просто трябва и да излезе на сушата и е готов за светско парти.