Special Weekly

Men Follow

Спортният избор на богатите и прочутите

Макар че спортът е достъпен за всички хора, има дисциплини, които са запазена марка за аристократите и богаташите с дебели портфейли. Състоятелните хора обичат да яздят чистокръвни коне, да се състезават със свръхмодерни яхти или да се спускат по ски писти за избрани в най-тузарските курорти. Дали с тенис ракета, или със стик за голф в ръката, милионерите са отворени за спортна доза удоволствие и прилив на адреналин. Да не говорим, че партия пелота в частна резиденция или поло мач в затворен спортен клуб е идеален повод за среща с важен бизнес партньор, с когото после да обсъдиш на чаша коняк предстояща сделка. Бизнесмените харесват динамичните спортове, но практикуването им е прекалено скъпо за простосмъртните. Ето няколко спортни хобита, които издават изтънченост, но и загатват за благосъстояние и склонност към лукс.

nbsp;

Тенис

Предшественикът на тениса се практикува във Франция още в края на XII век. Първоначално топката е удряна с голи ръце. Първите ракети се появяват едва през XVI век. Играта се разпространява във Франция и в Англия, основно сред висшите класи в обществото. Крал Хенри VIII дори пригодил специална зала в двореца си. Има две версии за създаването на тениса в съвременния му вид. Според едната през 1856-а адвокатът Алекс Райдън и португалският търговец Жоао Перейра направили първия демонстративен мач в Еджбастън, Англия. По-късно двамата приятели се преместили да живеят от Бирмингам в Лемингтън Спа и включили в заверата двама доктори от местния рехабилитационен център, с които през 1874-а основали Leamington Tennis Club.

Другата легенда разказва, че майор Уолтър Уингфийлд е измислил тениса, за да забавлява гостите си на градинските партита в имението си в Нантклайд, Уелс. Неговата игра е базирана на стария кралски тенис. Осъзнавайки търговския потенциал на творението си, Уингфийлд го патентовал през 1874-а, но не спечелил нищо от това.

Тенисът бързо придобива популярност сред елита на Обединеното кралство и в САЩ. Първият професионален турнир, Уимбълдън, се е състоял през 1877-а в Лондон. В наши дни играта е достъпна за хора, готови да похарчат 500 долара за ракета, за топки, за екипировка и маратонки, за наем за корт. Професионалистите обаче трябва да са богати, тъй като годишните им разходи за участие в турнирите от веригите Challenger, ATP или WTA варират между 70 хил. и 200 хил. долара. Например дядото на най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова, нашият известен художник Енчо Пиронков, е принуден да продаде много скъпи за фамилията картини, за да финансира кариерата й. Родителите й пък се разделили с единствения си автомобил в името на нейния успех.

Отплатата идва, след като един тенисист попадне в топ 100 на световната ранглиста. Така си гарантира минимум половин милион долара годишен приход.

Ветроходство (Yachting)

Капризното ветроходство изисква много пари и свободно време, а богаташите разполагат и с двете в излишък. От самото си възникване регатите са запазени за ВИП персоните. Английският крал Чарлз II например използвал спортна платноходка, за да преплува от Великобритания до Холандия, където трябвало да бъде коронясан. Съвременните състезания са в най-разнообразни формати, в зависимост от броя на участниците, от големината на лодката (яхтата), от дистанцията на надпреварата и отделните спортни класове. Преди около десетилетие Prada реши да спонсорира една от лодките в гонката America's Cup и по този повод представи обувки за ветроходство с цена от 400 долара. Оттогава това е най-известното и скъпо състезание между топ яхтклубовете в света и днес го спонсорират компании като Emirates и Oracle. Стойността на тазгодишната регата с разходите на 12-те екипажа, високотехнологичните катамарани и инвестициите за фирмените тимове надхвърля 100 млн. долара. Състезателни яхти като Mr. Terrible за 12 гости и 7 души екипаж се продават за 26 милиона, а Галантната лейди ще ви прави компания срещу 42.4 милиона.

Пелота (Jai Alai)

Пелотата е спорт, в който едноименната топка (тегло между 125 и 140 грама) се засилва в стената от единия състезател, а съперникът му се стреми да я хване на връщане с дъгообразна лопатка, наподобяваща разполовен рог. Практикува се на специални кортове с различен размер, наречени фронтони. Това е един от най-екстремните спортове в света, тъй като топчето отскача със свръхзвукова скорост, достигаща до 300 километра в час. Всяко разсейване може да бъде фатално за противниците, въпреки че те носят защитни каски. Играта е с баски произход и е много популярна в латиноамериканските страни и във Филипините. В САЩ нейни почитатели са любителите на големи спортни залагания, а в щата Флорида дори конкурира конните надбягвания и надпреварите с хрътки. Кирк Керкориян, собственикът на легендарното MGM Grand Hotel and Casino в Лас Вегас, също организирал хазарт с Jai Alai, но се отказва от начинанието, след като започва да губи пари. Професионалната пелота отстъпва позиции заради слабия зрителски интерес и ниските заплати (по 2-3000 долара), които получават наемните спортисти. За сметка на това спортът е все по-атрактивен в средите на аристократичните общества, които търсят адреналина от огромно физическо натоварване, съчетано с реалната опасност. Екипировката не е по джоба на всеки - една пелота струва 100 долара и оцелява на корта само 20 минути, преди да се разпадне, а за шлем ще са необходими още 600 долара.

Поло

Два отбора от по четирима ездачи, защитени с каски, преследват с дълги дървени чукове пластмасова топка на огромен терен в отчаян опит да я вкарат във вратата на съперника. Полото е запазена марка за аристократи с тлъсти банкови сметки. Смята се, че е възникнало в персийския царски двор по време на управлението на династията Танг, но има сведения, че е практикувано още през V в. пр.Хр. от велможите в Китай, Индия и Иран.

Днес поло се играе професионално в 77 държави. Модерният вариант на спорта подчертава социалните и икономическите различия. Много от играчите искат да отворят полото към по-широка аудитория, докато останалите се борят да запазят аристократичния му статут. Достигането на майсторско ниво е невероятно скъпо удоволствие. Кандидатите да станат членове на елитен поло клуб във Великобритания например са длъжни да инвестират поне в две понита, които да сменят по време на стандартната игра чукас. Едно такова конче струва 15 хил. долара, което върви с добавка от 1200 долара месечно, необходими за изхранването му. Останалите екстри включват 7500 долара за членска карта, хилядарка за шлем и протектори и още 3000 за седло. Регионалните състезания са по-достъпни - за участие в тях е необходимо едно пони, което може да се наеме. Най-големият турнир по поло е Тройната корона в Аржентина, а в САЩ - състезанията в Санта Барбара. В списъка на известните личности, страстни почитатели на полото, фигурират цялото британско кралско семейство, американският генерал Джордж Патън, актьорът Томи Лии Джоунс, политикът Мартин Гарик и основателят на Дженезис - Майк Ръдърфорд.

Голф

Без съмнение най-скъпият спорт, който практикувам, е голфът. Само стиковете те принуждават да се бръкнеш за 500 или 2500 долара, в зависимост нивото ти на игра, твърди Трой Макнайт, бизнес стратег в инвеститорската компания PMAlliance. Подобна сума обаче съвсем не изчерпва разходите на желаещите да играят голф. За да се влеят в армията на начинаещите, те трябва да преминат подготвителен курс, а добрите инструктури струват цяло състояние. Ако след това държат да станат членове на някой елитен клуб, трябва да си приготвят няколко хилядарки месечно. Но и това не е всичко - необходими са джобни за бакшиши, за количка и за асистент, плюс разходи за екипировка, за топки и така нататък. Че голфът е скъпоценен се убедихме и на национално ниво. Турнирът от световния Volvo мач плей шампионат в комплекса Тракийски скали край Балчик струваше общо над 10 млн. евро на организаторите. Утешението е, че между две дупки на грийна може да ви се отдаде възможност за добра бизнес сделка, която ще компенсира всички инвестиции в играта, които сте направили.

Надбягвания с коне

Надпреварата между двойка бързи коне е един от най-древните документирани спортове. Той присъства още на античните гръцки Олимпийски игри 700 години преди Христа.

В днешно време поръчката, обяздването и тренировките на чистокръвен състезателен кон струват от 5000 до стотици хиляди долари. Историята за собственика на Литекс Гриша Ганчев, който платил към 300 хил. долара за расов жребец, докаран от Лондон, се е превърнала в легенда. Ганчев е един от най-големите собственици на породисти коне у нас и притежава над 100 животни, които печелят награди от местни и международни със-тезания.

Една от най-скъпоплатените надпревари е прословутото Кентъки Дерби. Пътят към вратите му е кошмарен и включва серия от 36 състезания, от които само 20 ездачи се класират за централната финална надпревара. Тя обаче си заслужава усилието, тъй като е с награден фонд от 2 млн. долара. Победителят получава около 1.24 млн. долара и златен трофей, а останалите средства се разпределят между следващите четири в класирането. Съществуват още 16 надбягвания с награден фонд между 100 хил. и един милион долара. Много собственици печелят купища пари от хобито си, но за целта е необходимо да наемат известни треньори и жокеи. Aте, меко казано, не са безплатни.

Зимни спортове

През зимата богаташите нарамват ските и потеглят към скъпите и луксозни курорти от ранга на Куршевел, Сейнт Мориц и Аспен. В снежния рай ги чакат луксозни бутици, стръмни писти и разкошни хижи. Това обаче не е най-скъпият зимен спорт, както мислят мнозина. Особено ако гониш топ ниво. Сиатълският адвокат Моли Малоуни е открил, че популярното в България фигурно пързаляне лесно може да източи голяма част от спестяванията ти. Единадесетгодишната й дъщеря избира да гради кариера на ледената пързалка, което си е истинско разорение. Треньор над средното ниво струва точно 15 хил. евро годишно. Освен това родителите плащат още около 5 хил. долара за наем на пързалката, за екипите за състезанията, както и такси за членство в клуб и за участие в самите надпревари. Кънките струват поне още 1500 долара. Добре, че цените у нас са по-поносими. В противен случай никога не бихме имали фигуристка като Албена Денкова.