Special Weekly

Men Follow

Ромът - питие за пирати и ценители

Петнадесет човека в ковчега на мъртвеца, йо-хо-хо и бутилка ром! - думите на тази песен са познати на всеки, който е чел приключенския роман Островът на съкровищата. От времената на Робърт Луис Стивънсън ромът неизменно се асоциира с пиратите. Неслучайно най-добрите видове на това питие се правят на Карибските острови, където са се подвизавали корсарите.


Ромът е традиционна напитка за пиратите, моряците, търговците на роби и писателите. През ХХ в. Ърнест Хемингуей я направи световноизвестна, описвайки с вещина парливия й вкус, ярко изразения аромат и жълтия й цвят със златисти оттенъци. Казват, че писателят никога не сядал да работи без чаша, пълна с добрия стар ром. И макар че днес авторът на Снеговете на Килиманджаро е позабравен, позициите на питието в Северна и Латинска Америка продължават да са силни. Там го пият чист или с кока кола. В Европа пък ромът се използва като съставка за коктейли. Той е задължителен атрибут за всеки бар и фигурира в рецептите на няколко от най-добрите коктейли в света. Прието е да се сервира в чаши от дебело стъкло old - fashioned , в които се добавя лед, а понякога и парче лимон.


Предисторията на дестилираното алкохолно питие, извличано чрез ферментация от меласа и тръстиков сироп (остатъчните продукти на захарната тръстика), е пряко свързана с производството на захарта и започва още от времето на Колумб.


Началото

Приготвянето на ферментирали напитки от сок на захарна тръстика датира от Древна Индия и Китай. Друга версия гласи, че през ХIV в. Марко Поло бил очарован от специалното вино от захар, което опитал на територията на днешен Иран. Според популярната история захарната тръстика, донесена от Канарските острови, променя и развива икономиката на целия Карибски регион. В Барбадос робите на колонизаторите първи започнали да подлагат на ферментация меласата, за да получат алкохол. Около 1672-а напитката се сдобива с името ром, с което е известна и до днес. Произходът на наименованието не е съвсем ясен, но обикновено се обяснява с думата rumbullion, която на тогавашен английски сленг означавала врява, шум. Ромът бил наричан още убиец на дявола (Kill Devil ), а също врящои дяволско питие. През 1824-а известният британски етимолог Самюел Морууд обяснил понятието чрез синонимите най-добъри най-весел от жаргонния английски език.


Страстта на моряците

Заселниците на Карибските острови вярвали в лечебните свойства на рома. А военните кораби го купували с големи отстъпки от собствениците на захарни плантации, които пък така си осигурявали защита от пиратските набези. Ромът се превърнал в любима напитка на моряците. Причината е проста - по време на дългите пътешествия той не само запазвал качествата си, за разлика от бирата и водата, но и ставал все по-мек и ароматен на вкус. През 30-те години на ХVIII в. британският флот въвел дневна дажба от около 300 мл ром за всеки моряк. За да предотврати злоупотребата с алкохол сред подчинените си, адмирал Едуард Върнън, известен с прякора Old Grog,заповядал ромът да се разрежда с вода. Този микс, както и вариантът му с чай, е известен и до днес под името '84Грог. Друга история от британския флот разказва как след битката при Трафалгар през 1805-а моряците решили, че ще запазят най-добре тялото на адмирал Нелсън по пътя до Англия, като го поставят в бъчва с ром. След като корабът пристигнал у дома, станало ясно, че напитката от бъчвата е източена изцяло. Оттогава ромът става по-известен във флотата като Кръвта на Нелсън.


Впоследствие ромът се разпространил в цял свят, Британските острови го изнасяли в Англия, където славата му засенчила дори традиционния фаворит - джина. В Западна Африка ромът служел за разменна монета при покупката на роби, които били пращани да работят на захарните плантации в Америка и на Карибските острови.


Популярността на рома започнала да спада в началото на ХХ в., когато употребата му в Америка и Европа рязко намаляла. Една от основните причини за това е откриването и използването на нови методи за производство на захар от захарно цвекло. На Карибите обаче ромът си остава класика.


Разнообразие

Родината на рома - Барбадос, е известен с производството предимно на леки и сладки на вкус видове, а създадената през 1663-а легендарна спиртоварна Mount Gay се смята за най-стария производител на питието в света. В Хаити производството на ром следва френските традиции, поради което вкусът на напитката е по-плътен, а алкохолът е двойно дестилиран и отлежава в дъбови бъчви няколко години. Ямайка е известна със силни на вкус и аромат видове ром, сред които са и прочутите Аppletonsи Myers. Острите, но с прецизно изчистен вкус ромове са специалитет на Куба, която е сред най-големите производители на напитката преди управлението на Фидел Кастро. След идването му на власт голяма част от собствениците на спиртоварни напускат страната. Най-популярните видове ром - Havana Club и Ron Matusalem Gran Reserva - се приготвят според кубинските традиции, но се произвеждат в Доминиканската република. Тя пък е прочута с отлежали и богати на вкус ромове. Тринидад е сред най-големите износители на светли видове ром, а Пуерто Рико произвежда светли, но много сухи варианти. Основно правило е, че тъмните ромове трябва задължително да отлежат поне три години, а светлите - поне дванадесет месеца. В Пуерто Рико се произвеждат и световноизвестните марки - Bacardi и Captain Morgan. В Бразилия се правят най-вече светли ромове от пресен захарен сироп, известни под името кашаса (Cachaca).


Австрия е родината на световноизвестния ром Stroh, който се прави подобно на характерното за Германия питие Rum verschnitt. Азиатските ромове не отстъпват по качество, вкус и методи на производство.Те произхождат най-вече от регионите, където се отглежда захарна тръстика. Най-известни сред тях са светлите и златисти ромове, произвеждани във Филипините и Тайланд.


Лукс

Рекордът за най-скъп ром в света все още държат неотворената бутилка с марка Wray and Nephew Rum и произведената от Havana Club - The Maximo Extra Anejo. Първата датира още от около 1940 г. и струва над 54 хил. долара. Най-скъпият ром, продаден в Канада, пък е The Maximo Extra Anejo за над 2000 канадски долара.