Special Weekly

Men Follow

Ролсройсът на обувките

В магазините и работилницата на John Lobb думата моден губи всякакъв смисъл. Майсторите, които вземат мерките в обущарското на ателие на бранда, изглеждат точно като своите предшественици отпреди едно столетие. А обувките, които се произвеждат тук, сякаш съществуват извън времето - притежателите им могат да носят един чифт в продължение на десетилетия. Неслучайно за фирмата, която съществува от 1886 г., казват, че предлага ролсройса на обувките. А сред почитателите на марката са Тони Блеър, Владимир Путин, принц Чарлз и Хю Грант.


Искате ли нещо конкретно? - обикновено с тези думи майсторът започва разговора си с клиента. Много по-лесно ми е да работя с човек, който знае точно какво иска - разказва Ален Сарозен, който взима мерки вече над 20 години. - Тогава всичко се уточнява бързо - моделът, подходящият материал, формата и цветът. Друга категория клиенти просто искат нещо от John Lobb. Те знаят за нашата марка и имат пари. С тях обикновено ми се налага да разговарям много дълго и да обяснявам с какво се отличава един или друг модел.Но най-важното за мен е да разбера какво иска клиентът.


Самият процес на вземане на мерките отнема не повече от 20 минути - майсторът очертава стъпалото на клиента, докато той седи и стои прав, измерва всички възможни съотношения и обеми с помощта на сантиметър и записва необходимите данни. А след това задава въпроси, които звучат доста необичайно за страничния наблюдател: Какви чорапи носите?, Често ли летите със самолет?, Какъв модел панталони предпочитате?, Спазвате ли някаква диета в момента?, Сам ли управлявате колата си, или предпочитате да пътувате с шофьор?. Цялата тази информация е необходима, за да може крайният резултат да съответства максимално на желанията на потребителя.


Ален Сарозен съветва новите си клиенти никога да не поръчват повече от един чифт. По-добре е обувките да се поносят 8-9 месеца, а след това - ако всичко е наред, човекът да дойде отново при нас - казва Сарозен. И веднага си спомня как миналата година в Женева при него дошъл стар клиент, който си поръчал 17 чифта обувки едновременно.


Въпреки че John Lobb винаги е била и си остава консервативна марка. Майсторите са готови на някои отстъпки за клиенти, които биха искали да притежават единствен чифт обувки в света. Един японец например пожела катарамите на обувките му да са във формата на обемни женски устни - спомня си Сарозен. - И ние откликнахме, защото технически това беше възможно. Изобщо японците се отличават с доста необичаен вкус. Неотдавна клиенти от Токио си поръчаха розови и жълти обувки от крокодилска кожа.


Но какво се случва от вземането на мерките до изработването на крайния продукт? Достатъчно е да споменем само няколко цифри. Следват около триста операции, които се изпълняват само от шестима майстори, всеки от които отговаря за поверения му участък. Например майсторът, който взема мерките, изрязва калъп от буково дърво, при това отделно за левия и за десния крак. Това отнема 4-5 часа, но пък готовите калъпи се пазят вечно. Сега в работилницата на John Lobb има около шест хиляди чифта. Ако клиентът не ни посети в продължение на 12-15 години, ние му изпращаме писмо, в което го питаме дали би желал да пазим калъпите му и в бъдеще - разказва Сарозен. - Ако отговорът е положителен, го каним, за да коригираме мерките, тъй като човешкото стъпало се променя средно на всеки десет години.


След като вече разполага с обущарските калъп и снетите мерки, кроячът прави изрезки от кожа, отделяйки специално внимание на бомбето, което е много важно за формата на обувката като цяло. Това е работа за още 2-3 часа. След това, за да бъдат шевовете на обувките равни, незабележими и да не разраняват краката, специален майстор изтънява краищата на кожата и ги залепва, за което отиват още 15 часа работно време. Най-дългият процес обединяването на всички съставни части на обувката отнема 20 часа, като подметката се пришива ръчно с помощта на шило. Готовият чифт се оставя да съхне в продължение на 15 часа, след което отново се премерва на калъпите. С полировката и нанасянето на восъка и ваксата се занимава отделен специалист.


Готовите обувки се изпращат на клиента, комуто, както казват в компанията, те ще служат вечно. А ако нещо все пак се развали, всеки детайл може да бъде заменен безплатно в работилницата на компанията. Виждал съм обувки John Lobb, които вече са на 50 години. - казва Ален Сарозен. - Трудно ми е да си представя, че са по-стари от мен!


Ина Игнатова