Special Weekly

Men Follow

Пурата - емблема на престиж и неповторимо изживяване

Кафето определено е сред най-популярните неалкохолни напитки, подходящи за съчетаване с кубински пури, съветва сомелиерът Таньо Шишков, председател на Българско гурме общество. Френски коняк, отлежал ром и малцово уиски също са добър избор, обещаващ особена пълнота на изживяването, допълва той.


Таньо Шишков и Здравка Аргирова от ldquo;Калиман Карибеrdquo;, ексклузивен вносител за България на престижните пури Habanos, бяха организаторите на дегустация на пури Habanos в Cigar bar Habana през май. Те подробно обясниха как се създават вълшебните кубински пури - от селектирането на тютюна до ръчното свиване от торседори ndash; майстори в своя занаят.


Разпалването също си има специфика. То се извършва с кедрова клечка, като самата пура се върти над пламъка, за да се разгори първо сърцевината и да се ldquo;събудиrdquo; ароматът й, обясни Аргирова. Ритуалът на пушенето може да продължи повече от час. Размерът, както обикновено, и тук има голямо значение. nbsp;Колкото по-дълга е една пура, толкова по-голям е нейният букет от аромати и сила. А за неутрализиране на прекалено силен вкус е подходящо да се пие кафе с мляко.


Кубинските пури се делят на няколко вида според класа си. Cohiba безспорно са сред най-добрите тютюневи изделия. Те са и по-скъпи, защото процесът на приготвянето им е дълъг и трудоемък. Cohiba се отличават от останалите кубински пури, тъй като преминават през три ферментации от по три години. Този естествен процес отнема значителна част от катрана и никотина, които се съдържат в тях. През 1982 г. Cohiba започват да се предлагат за първи път в чужбина - в хотел ldquo;Рицrdquo; в Мадрид. През 1992 г. се появява Cohiba 1492 в чест на навършването на 500 години от откриването на Америка и Куба. Новите пури са по-олекотени от оригинала. Най-новата линия - Maduro 5, е с по-тъмен цвят. Пурите излизат на пазара през 2007 г. и се свиват от тютюн, който е минал през 14-годишна ферментация.


Друга популярна линия разпространени кубински пури е Romeo Y Julieta. Те започват да се произвеждат за първи път през далечната 1875-а. Това е и най-продаваната марка кубински пури на българския пазар. Romeo Y Julieta са любимите пури на британския политик Уинстън Чърчил, който обичал да казва: ldquo;Отнемете ми пурата и ще започна война с вас.rdquo;


Monte Cristo, които носят името на незабравимия роман на Александър Дюма, също са предпочитани от мнозина. Тези пури се смятат за средно силни към силни по вкус и наситеност на букета от тютюни.


Останалите видове на марката Habanos включват по-леките Guantanamera, Hoyo de Monterrey, San Christobal, H. Upmann, Por Larranaga Jose и L. Piedra, средните по сила на тютюна Trinidad, Punch, Vegas Robaina и Cuaba и силните сортове Partagas и Ramon Allones. Така че всеки любител може да избере пурата, подходяща за настроението му, времето и мястото, където ще й се наслаждава.

Четете още

Банкеръ Weekly

Милиони в сметките на синдиците на КТБ

А колко се излезли знаят само синдиците и Фонда за гарантиране на влоговете
... Още »
Банкеръ Weekly

Преметнаха ни с поръчки за 2 милиарда

В четирите работни дни преди 15 април чиновниците са успели да пуснат 1476 конкурса и още 714 публични покани
Докато премиерът Бойко Борисов спираше поръчки с обяснението, че е по-добре да се пуснат пак, когато влязат в сила новите, по-прозрачни и добри правила, подчинените му... Още »
Банкеръ Weekly

"Мосак Фонсека" - в сделката за "Юрий Гагарин"

Истинският притежател на акциите на Делян Пеевски в "Юрий Гагарин БТ" е дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови под името Doreco Limited. Агент по... Още »