Special Weekly

Сергей Пенев, почетен консул на Княжество Монако в България

Принц Албер Втори е приятел на България

Почетният консул на Княжество Монако в България - Сергей Пенев, е роден на 20 октомври 1964 година. Той е дипломиран магистър по право от СУ Св. Климент Охридски, обучавал се е в Американския университет във Вашингтон и е специализирал в университетите Джордж Вашингтон и Дюк. Сергей Пенев е основател и управляващ съдружник в адвокатско дружество Пенев (бивша адвокатска кантора Сеплекс). Над 10 години е представител за България и управляващ директор на ATamp;T GNS Bulgaria Ltd, както и на много други международни компании. Юридически съветник е на делегацията на Европейската комисия към Европейския съюз в България и гостуващ лектор в университета Джон Хопкинс (Вашингтон) по международно управление на недвижимите имоти. Членува в множество авторитетни организации, сред които Международната адвокатска колегия, Международните асоциации на независимите правни фирми State Capital и ИНТЕРЛЕКС, Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара, Гръцко-българската и Българо-швейцарската търговски камари.

Г-н Пенев , поражда ли у вас някакво особено чувство това, че сте почетен консул на Княжество Монако в България?

- Това е уникална възможност, която човек не бива да пропуска. За мен бе голямо признание, че принц Албер Втори ми гласува такова доверие. Монако е малка държава като територия, а и като човешки ресурси, но е голяма в много други отношения. Статутът на почетните консули е много важен за тази страна и далеч не е само церемониален. Княжеството има около 5-6 хил. поданици и около 35 хил. жители. Изборът на хора, които да станат функционери, дипломати и да заемат държавните длъжности, е силно ограничен. Затова е широко възприет моделът на non-resident ambassadors , които, макар и акредитирани в съответната държава, ръководят делата си основно от Монако.

Монегаското правителство и Негово Височество развиват активна и разнопосочна дейност в нашия регион. Аз съм пряко въвлечен в двустранните отношения между България и Монако. Установих, че българското правителство цени високо почетните консули, след като получих пълен обем правомощия. Но и отговорността е огромна - да докажа, че принцът не е сгрешил в избора си. Като българин искам да помогна и на държавата си.

Защо принц Албер Втори избра именно вас?

- След кончината на принц Рение принц Албер стана държавен глава. Той възприе политика, отворена към Европейския съюз. Принцът иска да развива имиджа на Монако като страна, известна не само с казината, с райските градини и Формула 1, а и като столица на конгресния туризъм. Грималди Форум е сред най-големите центрове за конгреси, за годишни срещи и изложби на Стария континент. Събитията се заявяват за две-три години напред. В Монако е седалището на Международната федерация по лека атлетика, провежда се и най-големият фестивал за цирково изкуство. Събитията се заявяват за две-три години напред. Не е случайно, че компания от ранга на Lancaster Group произвежда продуктите си в Монако. Може да научим много от умението на монегаските граждани да използват всеки квадратен сантиметър и сто процента от потенциала си.

Принцът държи много на развитието на двустранните отношения между Монако и новите държави членки на Евросъюза. Княжеството е активен член в почти всички международни организации по екология. Това не е офшорна зона в смисъла, който се влага в това понятие у нас. Съществуват сериозни данъчни преференции за определени инвеститори, но и съответно данъчно облагане в редица случаи. В Монако живеят големи акционери в мегакомпании, които дават огромна част от брутния вътрешен продукт на Европа. Почетните консули са строго подбирани. Те трябва да са успели хора, добре приети в държавата си и със сериозни международни контакти. А моят бизнес е базиран върху юридическото представителство на големи чуждестранни инвеститори.

Юрист сте по професия, помага ли ви правото в дипломатическата работа?

- Определям себе си като бизнес натура. Правото отдавна е еволюирало и вече не е скучна административна дейност. Юридическото образование е широкоспектърно и ти дава една мая, която можеш да моделираш. Неслучайно много от големите журналисти, дипломати и бизнесмени са юристи. Чрез правото опознаваш отношенията между държавите и прилагаш знанията си в практиката. С малко късмет, ако си балансиран човек, изграждаш и добри междуличностни контакти. Приятел съм с много от чуждестранните посланици в България и поддържам редица международни контакти в лично и функционално качество. Това е чест за мен.

Монако е световната столица на разкоша, на лукса, на милионерите. Как изглежда княжеството през вашите очи?

- В Монако нещата се случват по-бавно, но има позитивизъм и стил. Лукс, разкош и милионери се срещат в цял свят, най-много са в Далечния изток. Но в княжеството на малка площ съжителстват хора, успели в разнородни дейности. Например популярни лица от бизнеса, от областта на изкуството и спорта. Разбира се, има и обикновени хора от Италия и Франция, които работят за средноевропейски заплати. Не се усеща ни най-малка дискриминация или демонстрация на висок жизнен статут. Това е симбиоза на успех, спокойствие и премерен лукс.

За да почувствате духа на Монако, задължително трябва да отидете в Стария град. Там се намира кралският дворец и Океанографският музей, ръководен дълги години от легендарния Жак Кусто. От близката скала се открива неописуема гледка. Отдолу е пристанището, а отсреща е Франция.

Монако е малко, но величествено място. Сигурно няма граждани на друга държава, които да обичат толкова искрено суверена си, колкото монегаските граждани. Семейството на принца - принц Албер и принцеса Шарлен, е отзивчиво към поданиците си, а на националния празник спазват вековния ритуал да излизат на балкона на двореца и да приемат поздравления. На пристанището лодките и луксозните яхти са подредени в строго определен ред, отчитайки предимството на местните граждани пред собствениците на най-големите и луксозни яхти в света, за които княжеството е задължителна дестинация. Препоръчвам ви да спрете за едно питие в прословутия Stars'N'Bars - това е емблематично място. След състезанията от Формула 1 всички пилоти го посещават. Jimmy'z е сред най-популярните клубове в цял свят. Туристическият тур задължително включва също казиното, градините пред него, както и Японската градина. Тя е символ на Монако, подредена е като аптека и успокоява сетивата. Обърнете внимание и на Грималди Форум, разположен на булевард Larvoto - булевардът с може би най-високите жилищни наеми в света.

В кои проекти от областта на спорта, културата и туризма си сътрудничат България и Монако?

- Преговаряме с ръководството на Грималди Форум да изложим там поне част от Тракийското златно съкровище. Семейството на принца лично подкрепя идеята. Преди време с директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров искахме да покажем уникална колекция от български икони, датиращи от ХIII-ХV в., събрани от различни манастири. Сбирката пожъна успех в Париж и Монако скоро ще я види. Последната ни инициатива бе изграждането на велоалеята в парк Странджа. Малцина знаят, че запазената местност Силистар и устието на р. Велека бяха под патронажа на принц Рение повече от 20 години, която традиция продължава и Н.В принц Албер Втори. По силата на петгодишен меморандум с българското правителство Монако отпускаше 50 хил. евро годишно за поддържане на екологичното равновесие в парка. Със средства от последния транш изградихме велоалеята. Веломаршрутът, с дължина 35 км, преминава през землищата на Синеморец и Бродилово и през защитената местност Устието на река Велека, община Царево. Направили сме зони за отдих с дървени беседки, пейки и указателни табели. Така че Монако е на почит в община Царево.

Съвместно с Търговската палата на княжеството реализирахме първата част от важен проект, а през пролетта на 2014-а предстои продължението му. Това ще бъде един Ден на Монако, в който работодатели и представители на администрацията от страната ще разясняват как се прави бизнес с държавата и с жителите й. Тогава може да срещнете хора от надзорните съвети на най-големите световни компании, които отварят заключени бизнес врати с едно телефонно позвъняване. Ще презентираме възможностите за конгресен туризъм. За осъществяване на двустранните ни проекти схемата е кофинансиране, тъй като България е член на Евросъюза. Приоритетна област е и културата. Планираме размяна на танцови групи. Ние ще изпратим там български водещи танцови трупи, а Монако ще изненада публиката у нас с невероятния си национален танцов състав.

Как една харизматична личност като Н.П. принц Албер Втори се отнася към страната ни?

- Принцът е много земен, общителен и скромен човек. Предразполага те, винаги е позитивен и усмихнат. Щастие е да познаваш подобни хора. В известен смисъл българският престолонаследник Симеон Втори е близък по темперамент с принц Албер. И двамата са космополити с огромен потенциал, уважават и ценят събеседниците си. Принц Албер е голям приятел на България и знае много за нея. Идвал е у нас преди да стане държавен глава, но без да парадира с известността си. Настояваше да присъства в Банско за звездното състезание между популярни личности и да участва в благотворителната томбола в помощ на нуждаещи се деца, но го спря неотложен ангажимент. Обещал ми е, че ще посети страната ни като държавен глава. Държи да я разгледа и смятам да го заведа на устието на Велека. Принц Албер е специално фокусиран върху спорта и често споменава успехите на Стефка Костадинова или на златните ни момичета от художествената гимнастика. Тренирал е модерен петобой, както впрочем и аз, но слабостта му са зимните спортове.

Сред най-авторитетните клиенти на кантората ви са The Walt Disney Company, АТamp;Т, SAP, Inditex, Shell и други световноизвестни брандове. Консултирали сте много бизнес сделки, коя бе най-трудната за Вас?

- Компанията ми представлявa големи чуждестранни инвеститори, тъй като съм специалист по сливания и придобивания. Участвахме в процеса на раздържавяване и няма голяма сделка от ключовите сектори на нашата икономика, в която да не сме консултирали клиент. Правим нерядко българския сегмент в едни от най-големите придобивания в света. Клиентелата ни е изключително репрезентативна, но пазарът ни е малък. Затова не карам червено Ferrari и не живея по хълмовете, както се шегуваше един американски бизнесмен. Най-трудна бе сделката за Виваком, придобита от ВТБ и Корпоративна банка. По нея работих съвместно с екип от кантората почти осем месеца за Тюрксел, който е третият по големина мобилен оператор в Европа. Участвах пряко в преговорите в Англия. Това е най-сложната и комплексна сделка в корпоративната история на България - почти всички дългови инструменти от бизнес учебниците бяха представени в нея. Тюрксел бе единственият стратегически инвеститор. С налични и отписани активи от няколко милиарда щатски долара в работата по сделката бяха включени над 20 банки, фондове за дялове и инвестиране и различни компании - за нас възможност за генериране на уникален корпоративен опит и досег с най-високия сегмент на корпоративния начин на правене на бизнес.

Разкажете ни за семейството си. Имате ли любими дестинации за ваканция?

- Имам прекрасно семейство. Синът ми се казва Георги, а дъщеричката ми Мари скоро навършва годинка. Жена ми Яна е юрист по образование. Завършила е право във Франция и работи за Hewlett-Packard. Тя разбира какво значи да си корпоративен адвокат и ми помага доста в консулската част. Пътуваме много. За мен домът е Европа и много обичам спа курортите. Но съм запленен от Далечния изток. Прекосих Филипините от най-северната точка до южната мюсюлманска част. В Хонконг пък бе първата ми бизнес командировка още по времето на губернатора Крис Патън. Харесвам Северна Каролина и Източното крайбрежие на САЩ. Изнасям лекции като гостуващ лектор в университета Джон Хопкинс във Вашингтон. Увлечен съм и от Африка, където искам да заведа децата си.

Участвахте в състезания по ски и голф за дипломати. Спортна натура ли сте?

- От шест-седем годишен се занимавам с плуване, следвайки пътя на сестра си, до чиито успехи не можах да се доближа. Израснал съм край басейна, ходил съм и на спортни лагери. Най-активно спортувах модерен петобой. Това е тежък комплекс от дисциплини, който можеш да тренираш до 30 години. Любима ми е фехтовката, в която физическите усилия са по-големи, постоянно трябва да си нащрек и да правиш комбинации от резки движения. Тази дисциплина изцяло ме ангажира умствено, има осем защити и постоянно трябва да дебнеш противника през защитната маска. Затова изпитвам огромно уважение към нашите шампиони, братята Васил и Христо Етрополски. Ако сте забелязали, и двамата завършиха висше образование, различно от спорта. Това разбива мита за ограничените спортисти. В студентските години играех тенис за удоволствие. Карам и ски, но не напреднах, защото състезанията са през уикенда, а аз се натоварвам през седмицата. Спортът ме кали и ме научи да давам всичко от себе си в индивидуален и в отборен план. Напоследък се занимавам активно с голф.

nbsp;