Special Weekly

Men Follow

По писалката ще ги познаете

Казват, че писалката е естественото продължение на всяка ръка с аристократичен произход. Много е важно красивата вещ да отговаря на индивидуалността и характера на своя собственик. Някои от най-известните писалки в света са впечатляващи и неподражаеми произведения на изкуството. И със сигурност не могат да бъдат използвани от кого да е, защото цената им надхвърля стойността на голямо холивудско имение.

Най-скъпата серийна писалка в света е позната като Aurora Diamante. От нея се произвежда и продава само една бройка годишно и цената й варира между 1.3 и 1.7 млн. долара. Корпусът й е от чиста платина, а върху него са инкрустирани над 30 карата диаманти от De Beers. Писецът е изработен от солидно 18-каратово злато, специално обработено с родий, и е в два тона. Той е персонализиран с фамилния герб, подписа или портрета на собственика си. Италианските производители на бижуто - Aurora Pens - са се превърнали в истинска легенда - и заради изящната изработка, и заради модерния дизайн на произведенията им и оригиналния им новаторски стил. Това е една от най-предпочитаните марки за богатите колекционери, които на свой ред си гарантират спасителен бряг от лапите на финансовите рецесии.

Ако обаче някой има само един излишен милион, може да го похарчи за Caran d'Ache 1010 Diamonds Fountain Pen, при това без да изпитва никакви угризения. Изтънчената капачка на писалката е резултат от уникален микс на бижутерски техники, които следват темата на преплетените зъбчати колела. Това е и оригиналният "почерк" на серията 1010. Корпусът е украсен с 26 багети, в които са вградени по 22 диаманта. Алтернативните дизайнерски форми разкриват основите на общо 850 брилянта, шлифовани така, че да блестят по-силно от слънцето. Върхът на писалката е увенчан с монограма на Caran d'Ache. Композицията на корпуса наподобява зъбчати механични предавки, върху които сияят 150 смарагда. Самото тяло е изработено от бяло злато. Добавените черни диаманти пък създават усещането за циферблат на часовник, който сякаш работи извън времето и пространството - неслучайно мотото на Caran d'Ache е "Утре не съществува". Другото доказателство за това е уникалната Gotica Pen. Тя струва малко над 406 хил. долара и е декорирана с характерните за готическото изкуство и архитектура прозорци, рози и хералдически лилии. За изработката й са използвани общо 892 скъпоценни камъка.

Тандемът MontB lanc и бижутерската къща Van Cleef & Arpels е автор на униката, наречен Mystery Masterpiece. "Мистерията на писалките" се появи през 2006-а, за да отбележи подобаващо 100-годишнината от основаването на всяка от двете легендарни марки. Произведените общо девет бройки са в три варианта и са инкрустирани "тематично" - с рубини, със сапфири или изумруди. Всяка писалка е украсена от 840 диаманта и над 20 карата други скъпоценни камъни. Те са закрепени за корпуса чрез уникална технология, така че скъпоценностите да стоят един до друг на повърхността, сякаш не са хванати за нищо. Деветте писалки бяха продадени за по 730 хил. долара всяка и оттогава украсяват частните сбирки на гордите си собственици.

La Modernista Diamonds Pen е друго популярно бижу на Caran d'Ache. Писалката пожъна огромен успех при представянето й не къде да е, а в столицата на модата и лукса - Париж. Изисканата вещ, с неповторима артистична аура, е изработена в чест на великия испански архитект Антони Гауди. Благодарение на неговия гений се радваме на такива архитектурни шедьоври като катедралата "Светото семейство" в Барселона, двореца "Гуел", Епископския дворец в Асторга и много други. La Modernista е като творба на Гауди - новаторска и модерна, с характерен индивидуален стил, в който се смесват неоготиката, "артнуво " и кубизмът . Писецът й е изработен от 18-каратово злато, корпусът е покрит с 30 ивици, в които са подредени общо 5072 диаманта. Заедно с удивителните 96 рубина теглото на скъпоценните камъни достига 32 карата. Артукрашението бе продадено само за 275 хил. долара, което със сигурност е зарадвало собственика му.

Серията от шест спиращи дъха поръчкови писалки Boheme Papillon Pen е още един шедьовър, сътворен от Mont Blanc. Темата на композицията е вдъхновена от природата, по-точно от едно от най-красивите й творения - пеперудата. Три от писалките в колекцията следват класическия стил. Те са изработени са от солидно бяло, жълто и розово злато и са инкрустирани с общо 1402 диаманта и с 37 блестящи сафпира. Капачката напомня полета на скъпоценна пеперуда, а върхът й е декориран със запазената марка на Mont Blanc. Другите три блестящи творби на Boheme Papillon Pen са по-колоритни и жизнерадостни. Стилът им е фокусиран най-вече върху играта на цветовите нюанси. Те са украсени с общо 840 безупречно шлифовани диаманта и 591 сафпира. Всяка от писалките струва 230 хил. долара.

И накрая, за десерт, представяме единствената - Tibaldi's Fulgor Nocturnus. Тъкмо флорентинските майстори от Tibaldi, прочути с вниманието си към детайла, са изобретили въртящия механизъм на писалките, който активира резервоара за мастило. Дизайнът на всички писалки на марката се базира на концепцията, позната като "златното съотношение". Според математиците това са идеалните пропорции, които създават най-голямото естетическо удоволствие за човешките очи. В сферата на писалките това е Fulgor Nocturnus, което на латински означава "нощен блясък". Тя е една-единствена в света, а техническото й изпълнение е връх в инженерната прецизност. Скъпоценните камъни, които красят "нощните", несъмнено са висша форма на бижутерското изкуство. Писалката е направена от солидна рутениева платина и 18-каратово злато. Върху капачката й са инкрустирани 945 черни диаманта, а още 1113 красят корпуса й . Ринг от 123 рубина оформя пространството около клипса, други 16 завършват капачката. Писецът е златен, частично допълнен с платина и родиум. През април 2010-а Tibaldi Fulgor Nocturnus беше продадена на благотворителен аукцион в Китай за 4.8 млн. долара и оттогава следите й се губят. Кой ли се наслаждава на звездния й блясък в непрогледните нощи?