Special Weekly

Men Follow

По-добри дори от секса...

Мнозина смятат че обувките са си просто обувки, но ако те помагат на жените поне за няколко минути да се почувстват мъничко по-щастливи, вероятно става дума за нещо повече...


В наше време обувките тип Стилето (с токове високи 10-12 см) и името на Маноло Бланик са се превърнали в синоними. Веднъж след като си купила поредния шедьовър от Manolo Blahnik, секссимволът Мадона възкликнала: Обувките на Моноло са по-добри дори от секса.


В САЩ произведенията на Маноло Бланик получиха изключителна популярност покрай известния сериал Сексът и града. Героинята на Сара Джесика Паркър (Кари Брадшоу) толкова често се обясняваше в любов на скъпоценните си обувки от Manolo Blahnik, че почти ги превърна в малки божества на токчета. И в известен смисъл манията на Кари има своите основания.


Маноло Бланик винаги е бил привърженик на традициите и качеството, затова с него работят истински майстори. Той и досега контролира лично процеса на ръчната изработка на обувките, а работоспособността и непресъхващата му творческа енергия предизвикват огромно уважение. Верен на себе си Бланик не възнамерява и в бъдеще да организира масово производство, да създава по-достъпни колекции или да задоволява изцяло потребителското търсене. Ограниченото количество на моделите му само подчертава тяхната ексклузивност и подгрява желанието на най-известните светски лъвици да си купуват обувки тъкмо от Manolo Blahnik.


Това, което дизайнерът създава, е произведение на изкуството, предназначено за избрани. А усещането за принадлежност към елита, което дамите си купуват заедно с всеки чифт, прави марката световноизвестна и желана. Не е тайна, че понякога обувките от Manolo Blahnik карат жените да забравят за комфорта. Но удоволствието, което изпитват, когато ги обуят, е близко до еротичното. Докато състоянието на мъжете, които трябва да ги плащат, е по-скоро прединфарктно, защото изделията на прочутата марка далеч не са евтини.


Маноло Бланик е роден на 17 ноември 1942 г. в град Санта Крус де ла Палма, Испания. Израства на Канарските острови, където семейството му притежава бананова плантация. Родителите му се обличат при най-известните моделиери на своето време. В къщата е пълно с литература и филми за модния бизнес. Съдбата на Маноло изглежда предрешена.


След като през 1965-а завършва литература в Женевския университет, Маноло се премества в Париж, за да учи в Школата за изящни изкуства. През 1970-а с помощта на баща си отива в Лондон. Там трябва да повиши нивото на знанията си по английски език, но посвещава по-голямата част от времето си на обиколки из бутиците и писане на бележки за Vogue Italia. През 1971 г. той показва няколко свои скици на редактора на американския Vogue Даяна Вриланд, която до голяма степен повлиява върху избора му на професия. На следващата година Маноло създава първата си колекция от обувки за Zapata Boutique, която има невероятен успех.


През 1973-а Бланик решава да започне собствен бизнес и открива моден бутик за мъжки обувки. Той обаче бързо разбира, че в дизайна на мъжките обувки има твърде много ограничения и малко място за полет на фантазията. И започва да се занимава с изработката на дамски обувки. През дългогодишната си кариера Бланик е сътворил колекции за такива прочути модни къщи като John Galliano, Isaac Mizrahi, Oscar De La Renta, Perry Ellis, Calvin Klein, Jean Muir, Zandra Rhodes, Yves St. Laurent и Christiannbsp; Dior. Както по всичко личи, Маноло наистина притежава таланта да създава вещи, които тутакси стават култови. Та нали високите токове са съществували много преди него? Той обаче единствен успя да възвеличи обувките с десетсантиметрови токчета, превръщайки ги не просто в хит, а в еvergreen. И колкото и да се говори, че подобни обувки са вредни и опасни, жените едва ли биха се отказали някога от тях. Защото всяка дама, поне за малко, иска да се почувства на висота.


Приятел на дизайнера веднъж казал, че Маноло влага във всеки чифт обувки частичка от душата си. Е, това като че ли обяснява всичко...


Ина Игнатова