Special Weekly

Men Follow

Незаменими за бизнесмени и пътешественици

Времевите зони са сред най-полезните екстри на часовниците, предназначени за бизнесмени, джетсетъри и пътешественици. На практика този вид механизми са се появили преди повече от век, веднага след като светът бил разделен на 24 времеви зони. Устройствата, които отразяват времето в няколко часови пояса, могат да се разделят условно на две групи: часовници с няколко времеви зони - две или повече, и часовници със световно време, които знаят отговора на въпроса ldquo;Колко е часът?rdquo; във всички пояси.


Часовниците с втора времева зона позволяват да се установи времето в два града. Обикновено чрез втори малък циферблат, разположен върху големия. На щастливите притежатели на такива устройства не им се налага да извършват математически действия от рода на ldquo;ако сега в Москва е 2.00, а в Париж са два часа назад, значи във френската столица е 12.00 часътrdquo;, или непрекъснато да превъртат стрелките на основния циферблат. По принцип това не е проблем, ако те трябва да бъдат придвижени час-два напред. Ако обаче трябва да се преместят назад, манипулацията е твърде неприятна. Производителите не препоръчват въртенето на стрелките в посока, обратна на часовниковата стрелка, защото това е вредно за механизма. Което означава, че ако искаш да върнеш времето назад, без риск да повредиш любимата си вещ, трябва досадно дълго да въртиш бутона за навиване.


Часовниците със световно време са с доста по-сложно устройство, затова пък са по-лесни за използване. Единственото, което трябва да направиш, е да фиксираш точно времето на мястото, на което се намираш. След това установяването на часа в Сидни или Хонолулу не представлява никаква трудност. Завъртането на подвижен пръстен около циферблата или друга проста операция ще ти помогне да се осведомиш за часа в друга световна столица. Нещо повече, много от часовниците със световно време информират дали в избраната времева зона в момента е ден, или нощ.