Special Weekly

Men Follow

Най-впечатляващите яхти за 2013 година

Класацията топ 200 яхти за 2013 година включва и едни от най-красивите морски съдове, произведени от хората, и това са ветроходните яхти. С мачти извисяващи се на височина над 70 м и килове с 10 м газене, те привличат вниманието на зрителите от брега. Те тутакси прекъсват разговорите или заниманията си, само за да проследят с възхитени погледи величествения ход на импозантните колоси.

Представяме на читателите ни 5 от тях.

Salute

Яхта "Salute" е произведена от Perini Navi в Италия, по поръчка на холандски милионер, собственик на фирми за недвижими имоти в много държави. Salute е 56-метрова яхта с една извисяваща се на 72 м мачта. Тя е изключително бърза, с изчистени и естетични форми както от вън, така и отвътре. Отговорен за вътрешния дизайн е архитекта Реми Тесие. Платната се управляват напълно автоматично с патентните винчове на Perini Navi.Суперструктурата й е изработена от алуминий.

Дължина 56 м.

Ширина 11.52 м.

Газене 9.83 м.

Водоизместимост 543 т.

Mondango

Това е петата над 50-метрова яхта, изработена от корабостроителница Alloy в Нова Зеландия. Производителят е прочут с голямото си внимание към детайла, и въпреки кризата през последните години, книгите му са пълни с поръчки за следващите 6 години. Проектирана от престижния английски архитект Ед Дюбоа, познат на сцената с яхтите "Oyster". Начертана с линии за бърза ветроходна яхта Mondango напълно оправдава очаквания, след като е пусната на вода през 2008-а и е представена на Monacco Yacht Show. Яхтата е с доста жизнерадостен вътрешен дизайн, дело на архитектите от Reymond Langton Design, и печели веднага престижната първа награда на "Showboats Award". Въпреки, че е доста голяма, Mondango е проектирана да посрещне само десет гости, които могат да бъдат настанени в пет просторни кабини.

Дължина 51.70 м.

Ширина 10.32 м.

Газене 5 м.

Водоизместимост 400 т.

Maltese Falcon

С Maltese Falconмагнатът Том Пъркинс доказа още веднъж, че света принадлежи на смелите. След няколко годишни дискусии и молби от страна на архитектите да промени плановете си, милиардерът още по-уверено повери проекта на холандския архитект Гери Дикстра за третата по дължина ветроходна яхта в света с най-оспорваната конструкция за риг. Корабостроителница Perini Navi построява корпуса на "Maltese Falcon" във фабриката си в Истанбул от стомана с алуминиева суперструктура. След това яхтата се завръща в Италия, за да получи своя финиш и да се превърне в една от най-красивите ветроходни яхти. През 2009-а Том Пъркинс решава да я продаде на цена от 100 милиона евро. Елена Амбросиаду, която след развода с мъжа си е собственичка на фирма IKOS, управляваща 3.5 млрд. долара предлага 60 млн. брит. паунда на Пъркинс за Maltese Falcon. Днес на интериора на яхтата може да се насладят само онези, които са готови да платят малко над 400 хил. евро за една седмица чартър.

Дължина 88 м.

Ширина 12.60 м.

Газене при спуснат кил 11 м.

Водоизместимост 1240 т.

Височина на мачтите 58 м.

Обща площ на платната 2400 кв.м

Elena

Историята на Elenaзапочва още в далечната 1911-а. Тогава група амбициозни предприемачи търсят някой да им проектира яхта, която да спечели най-престижната за времето си регата " King's Cup Trans-Atlantic Race. И я получават - Elena държи 75-годишен рекорд за най-бързо прекосяване на Атлантика в нейния клас. Сто и десет години по-късно друга група амбициозни финансисти пожелават да получат абсолютна реплика на славната яхта. На инжинерите от испанската Factoria Naval Marin им се налага да издирят над 300 чертежи и проекти от наследството на архитекта Натаниел Херешоф, който проектира Elena преди повече от 100 години. Те се справят брилянтно с амбициозната задача и през 2009-а на новата яхта е спусната на водав Испания. А местните специализирани издания писаха: Гледката на "Elena" пред пристанището, остави безмълвни дори най-ревностите конкуренти на "Factoria Naval Marin", които леко объркани започнаха да се изказват ласкаво за осъществяването на проекта. Яхтата може да посрещне 10 гости в 5 кабини.

Дължина 55 м.

Дължина на ватерлинията 29.60 м.

Ширина 8.14 м.

Газене 5.20м

Водоизместимост 215 т.

Athena

Произведена в една от най-престижните корабостроителни фабрики в Холандия - Royal Huisman, яхтата Athena е собственост на бившия US NAVI войник, физик и софтуерен магьосник Джеймс Кларк. Той решава да си поръча една много съвременна яхта, която е в стила на 30-те години на ХХ век. Изцяло изграденият от алуминий корпус, с Алустар суперконструкция, е пуснат на вода през 2004 година. Яхтата е снабдена с каптивни винчове и се управлява от т. нар. "push button",хидравлична система и риг от Rondal. Интериорът е стилен и елегантен с лакирано до блясък дърво, за което е отговорен архитекта Питър Билшнайдер. Яхтата е тип шхуна с три мачти, високи по 58.80 метра. С двете си разгънати на 2 623 кв.м платна, Athena развива 19 възела скорост. Въпреки общата си дължина от 90 м, тя може да посрещне 10 гости за които се грижи персонал от 25 човека.

Обща дължина 90.00 м

Ширина 12.20 м

Газене 5.77 м

Височина на мачтите 58.80 м

Водоизместимост 1 126 т.

Баласт в кила 221.5 т.