Special Weekly

Men Follow

Най-впечатляващите яхти от TOP 200 за 2013 година

Всъщност допреди десет години класацията за яхти Toп200беше Топ 100. Но очевидно това, което си струва да бъде представено и коментирано вече е много повече. Челните позиции в рейтинга заемат не просто най-големите, но и най-красивите яхти. Представяме ви избора на Banker Special на участниците в Топ 200, които според нас се радват на най-голям интерес от страна на професионалистите.

nbsp;

Al Mirqab

Тази яхта е на 11-о място в рейтинга . Тя е завършена от корабостроителницата Peters Schiffbau през 2008-а. Екстериорът е дело на Tim Heywood, а интериорът - на Andrew Winch Designs.

През 2009-а великолепната Al Mirqab спечели приза за най-красив интериор на The World Superyacht Awards. Яхтата е проектирана със стоманен корпус, алуминиева суперструктура и надстройки. На борда има място за 60 гости. Толкова е и персоналът, който се грижи да не им липсва нищо. През по-голямата част от годината яхтата акостира на пристанище до Атина .

Дължина - 133 м

Ширина - 18.5 м

Дълбочина на газене - 5 м

Задвижващата система е дизелово - електрическа (азипод) 5х2800Kw

Производител - Kusch-Yachts Германия

nbsp;

El Said

На трето място в класацията за 2013-а е моторната яхта El Said, собственост на султана на Оман, Кабус бин Саид. Строителството й започва през 2006-а, а поръчката е възложена на германската корабостроителница Lurssen. За външния дизайн е отговорна фирмата Espen Oeino от Монако, а за вътрешната архитектура и интериора - Redman Whiteley Design Ltd. Започнатата под името Project Sunflower , яхтата е завършена и предадена на собственика й през 2008-а. El Said е с отлична мореходност, тип displacemen и с над 5 м дълбочина на газене. Корпусът е изграден изцяло от стомана, а суперструктурата и надстройките от алуминий. При нужда развива скорост до 25 възела за което се грижат двигателите на MTU. Въпреки теглото от 15 850 т, El Said поддържа икономична скорост от 15 възела. За да не скучаят 70-те гости, които яхтата може да приеме, се грижи персонал от 154 човека.

Дължина - 155 метра

Ширина - 24 метра

Дълбочина на газене - 5.,5 метра

Задвижване - Дизел , 16 500 Kw

Производител - Lurssen

Националност - Оман

nbsp;

Topaz

Четвъртата по големина яхта в класацията - Topaz- е изцяло забулена в тайни и мистерии. Тя е спусната на вода отново от Lurssen в Германия през 2012-а. Дългата 147 м яхта, веднага предизвика обществени дискусии заради цената си - 400 млн. евро, срещу които корабостроителницата я предаде на представител на собственика. Заради липсата на каквото и да било информация британският Daily Mail публикува една единствена снимка на яхтата, без никакви технически данни и написа: Който и да е щастливият собственик, трябва да има дълбоки джобове.

Все пак ръкописният шрифт на Tim Heywood, с който е изписано името на осем етажната яхта , подсказва кой е отговорен за външния й дизайн.

Дължина - 147 м

Ширина - 21.50 м

Задвижване - Дизел, мощност - неизвестна

Производител - Lurssen, Германия

Собственост - неизвестна

nbsp;

Dubai

В Дубай предпочитат да наричат тази моторна яхта с името Platinium Project. Тази втора в класацията супер яхта с дължина от 162 м е завършена в Platinum Yachts, Дубай през 2006-а. Конструирането и производството й започва с три проектни имена - Panhandle, Golden Star и Platinum. Морският архитект Andrew Winch Designs Ltd получава поръчката за яхтата от принц Джефри Болкиа, по-малкият брат на султана на Бруней. Договорът за изпълнението е сключен с германският производител Blohm amp; Voss GmbH в Хамбург. Когато корпусът на яхтата е завършен, принцът обявява фалит. За известно време луксозният плавателен съд остава без собственик, което е и причината за многото проектни имена. Разбира се, че се намира клиент за втората по големина яхта, и то не кой да е, а шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, престолонаследникът на Дубай. Той купува проекта и променя бъдещето на яхтата като възлага вътрешния интериор на Platinum Yachts в Дубай. По някаква странна причина, две години след завършването й, дубайският собственик обновява над 35% от интериора на яхтата. От 90 местата за гостите стават седемдесет и две. Хеликоптерната площадка е с капацитет до 9. 5 тона. Крайният резултат е поразителен - една напълно реализира фантазия, която радва очите на всички благословенни да я посетят или видят от близо.

Дължина - 162 м

Ширина - 22 м

Двигатели - MTU 38 500 HP

Материал на корпуса - стомана

Надстройки - алуминий

Максимална скорост - 26 възела

Резервоар за гориво - 1 050 000 л дизел

Разстояние с едно зареждане - 8 500 морски мили