Special Weekly

Men Follow

Най-скъпоценното огънче

Огънче от запалка за лев върши чудесна работа на всеки заклет пушач. Но една златна или платинена запалка, инкрустирана със скъпоценни камъни, може да е истинско произведение на изкуството, излизащо от рамките на всекидневните потребности. Става дума за предмети, изработени по поръчка, които представляват колекционерска ценност, може да се предават по наследство, но са идеални и за изискан подарък. Стойността им варира в зависимост от материала, годината на производство, известността на предишните им собственици и уникалността на предмета. Пушачите с големи банкови сметки знаят, че една изискан аксесоар може да демонстрира социалния им статус и благосъстояние по-добре и от визитна картичка. Компанията S.T. Dupont е безусловен лидер на пазара за луксозни запалки. Всяка от тях се оценява по скъпоценните камъни и благородните метали, от които е изработена. Важно, разбира се, е и количеството на произведените бройки. Създаването на една луксозна запалка съвсем не е проста работа - необходими са средно 70 елемента, 600 операции, 300 теста и над 100 часа практическо изпитване. Всички колекционерски уникати са изработени ръчно от най-добрите майстори в бижутерията. През 1924 г. Алфред Дънхил изобретява първата запалка, която може се държи с една ръка. Оттогава луксозните предмети неизменно привличат интереса на богатите и известните, за които ценността им е равнозначна на красива перлена огърлица или впечатляващ диамантен пръстен. Елвис Пресли, Коко Шанел, Франк Синатра и Ноел Коулард са само част от знаменитостите, известни с пристрастието си към джобното бижу.

 

Gold Apex lighter

Първата запалка на Dunhillсе казва Unique и се появява на бял свят през 1923 година. Три десетилетия по-късно компанията изобретява иновативно огниво, което работи с пропан-бутан. През 2009-а Dunhillпоказва уникалната юбилейна Gold Apexlighter. Тя е изработена от 18-каратово злато и е посветена на великия Елвис Пресли. През 50-те години на ХХ в. Краля на рока също е носил в джоба си модел от елегантната серия на Dunhill - S lim Rollalite. Запалките Gold Apex са произведени в серия от около 50 бройки. Цената на всяка от тях е около 13 хил. долара.

Cartier Watch l ighter

Това е най-скъпо продадената запалка на търг, организиран от интернет оказиона eBay. Анонимен купувач през 2013-а плати 18988долара, за да се сдобие с 18-каратовата Cartier Watch Lighter. Тя е изработена ръчно през 30-те години на ХХ в. във Франция. Аристократичното бижу е издържано в стил арт деко, визията е в жълто-кафяви райета а в средата е "кацнал" гордо изтънчен парижки часовник. Корпусът на Cartier Watch Lighterе инкрустиран с 15 скъпоценни камъни и представлява миниатюрно произведение на изкуството.

Cartier Black Enamel and Diamond lighter

Понякога елитните запалки са нещо повече от скъпоценно бижу и издават върховен вкус към лукса. Такъв е случаят с друго произведение на Cartier - Black Enamel and Diamond. Квадратният предмет с изтънчен дизайн е изработен от платина и метал. Предлага се с механизирана кутия, покрита с диаманти. Скъпоценните камъни на Black Enamel and Diamond са 2.75-каратови и имат 80-годишна славна история. Запалката е била собственост на Консуело Вандербилд Ърл, представителка на една от най-известните американски фамилии. През 2013-аDoyle New Yorkя продава за 34 375 долара.

75th Anniversary Zippo lighter

Zippo Windproof Lighter, произведена в Брадфорд, Пенсилвания, заслужено носи титлата "американска класика". Тя е популярна сред пушачите и любителите на къмпингите с "умението" си да пали дори при най-силния вятър. Легендарната история на Zippo започва от 1933 година. Първите две запалки на марката са доста неугледни и са продадени за по 2 долара парчето. През 2008-аZippo показа най-скъпото си произведение, посветено на 75-годишнината от раждането на легендата. Цялата юбилейна серия е уникална и неповторима, а репликата на първото фабрично творение е оценена на 37 000 долара.

Faberge Yellow Enamel Lighter

Yellow Enamel lighterна Faberge е продадена на търг от аукционната къща Sotheby's за внушителните 65 650 долара през 2011-а. Тя е олицетворение на блясъка и елегантността, окъпани в слънчеви лъчи. Запалката носи щампата на прочутият майстор Владимир Соловиев, който е изписал името си на кирилица. Създадена е в периода 1908-1917 година. Изключително ценната руска запалка е доказателство, че изяществото се крие в простите линии. Правоъгълна и със заоблени краища, тя излъчва фини бляскави жълти искри, рефлектиращи върху вълнообразния дизайн. Композицията завършва с капаче, което се отваря с малки пружинки.

S.T. Dupont Ligne 2 Champagne

Парижкият лидер в изработката на луксозни предмети S.T. Dupontудиви света през 2009-а, като представи най-скъпата модерна запалка - Ligne 2 Champagne. Тя струва 79 хил. долара.Очарователното бижу на бранда е произведено в четири варианта от 18-каратово бяло или розово злато. Всяка от запалките е украсена с 462 диаманта от най-високия стандарт за качество - GVS. Аксесоарите вървят в комплект с тематични автоматични писалки от бяло злато, инкрустирани с по 502 скъпоценни камъка, които струват по 74 000 долара.

Faberge Imperial table lighter

За духовната връзка между руската царска династия и изящния стил са изписани цели томове. Един от главните герои в тях е Джулиус Александър Рапопорт - най-добрият майстор на сребърни предмети в ателието на Faberge в Санкт Петербург. Той е "виновникът" за появата на прочутата серия от фигурки на животни, създадени между 1899 и 1904 година. Освен, че са много красиви - маймунките, слончетата, хипопотамите и лебедите на Рапопорт са и функционални. В зависимост от ситуацията те се превръщат в настолна запалка, свещник или звънец за повикване на слугите. Най-скъпата фигурка е купена от частен колекционер за 136 000 долара на търг в Christie'sпрез 2012-а.

Silver and Jadeite Ashtray and Lighter

Когато последният руски император Николай Втори пушел в кабинета си, вероятно е използвал подобна изящна запалка-пепелник, изработена в старинен стил. Silver and Jadeite Ashtray and Lighter бе изтъргувана от Sotheby's на търг през 2011-а за умопомрачителната сума от 254 500 долара. Яркозеленият й обков прелива в керамичен селадон, популярен сред китайските и корейските династии, управлявали в зората на новата ера. Бижуто е закрепено върху четири скъпоценни топчета, украсени с драконови глави. Пепелникът има две стъклени отделения, а от едната му страна е монтирана изискана сребърна запалка. Тя е облицована с парченца от минерала жадеит (разновидност на нефрита). Луксозното произведение е щампирано с логото на Едуард Първи Фармер, който е сред най-известните нюйоркски дилъри на антично изкуство в края на ХIХ и началото на ХХ век.