Special Weekly

Men Follow

Най-скъпите уиските в света

Кехлибарените еликсир от давна не е просто белег за материално благополучие. Той носи своите традиции и култура, които го превръщат в напитка с особено значение за истинските ценители и колекционерите. За тях луксозното и понякога неприлично скъпо уиски е както наслада за сетивата, така и разумна инвестиция. През последните години продажбите на лимитирани серии от редки, отлежали и недотам известни за обикновения потребител марки имат забележителен ръст. Тази тенденция е и повод списание ldquo;Форбсrdquo; да подреди най-скъпите уискита в света за 2007 година. Начело на класацията е единичният малц Macallan Fine amp; Rare от 1926 година. Препоръчителната цена на производителя е 38 хил. щ. долара, но една от последните бутилки е продадена на търг в Christiersquo;s за рекордните 58 хил. щ. долара. Най- старото и най-търсено уиски от специалната колекция е вече изчерпано, но все още се предлага в Borgata Hotel Casino amp; Spa в Атлантик Сити, щата Ню Джърси. Заможните любители на луксозното питие могат да го опитат срещу ldquo;скромнитеrdquo; 3300 щ. долара за една чаша (драм).


Следващото вълшебство в списъка е The John Walker 1805 Pack, чиято стойност надвишава 20 хил. щ. долара. То е смес от изключително редки малцови и зърнени уискита, чиято възраст варира от 45 до 70 години. Серията е произведена, за да се почете Джон Уокър. Поради това от 200 съществуващи бутилки нито една не се продава. Те ще бъдат подарени на отбрани личности, ldquo;които имат съществен принос в съвременния животrdquo;, заявява продуктовият мениджър на марката Бил Топф. Първият сред ldquo;заслужилитеrdquo; е безследно изчезналият милионер ексцентрик Стийв Фосет, прелетял около света с балон. Останалите имена се пазят в тайна.


Бронзовият медал в това състезание на лукса е за Glenfi ddich Rare Collection 1937. То е престояло 64 години в ръчно изработена дъбова бъчва, преди да бъде бутилирано през 2001 г. и продадено на търг в Ню Йорк четири години по-късно за сумата от 20 хил. щ. долара. Еликсирът от лимитираната серия(само 61 бутилки) е с аромат на твърд карамел, канела, карамфил и лек, сладък привкус на кедър.


За 13 хил. щ. долара на Парк Авеню в Ню Йорк се предлага The Balvenie Cask 191. Последният единичен малц на марката от реколта 1950 отлежава в бъчва за шери в недрата на планинския регион на Шотландия до 2002 година. Тогава течността с дъх на шери и мед е напълнена в 83 бутилки, само пет от които са стигнали в САЩ. The Macallan Fine amp; Rare Collection е 40-годишно уиски (дестилирано през 1939 г. и бутилирано през 1979 г.), оценено от производителя на 10 125 щ. долара. Вкусът на торфения малц е обагрен допълнително от дървесен аромат и нотки на карамел и сушени плодове.


Десет хиляди долара е цената на Macallen Lalique. Луксозната гарафа, специално изработена за марката от кристал Lalique, първоначално е струвала ldquo;самоrdquo; 6 хил. щ. долара. Петдесетгодишният единичен малц в нея е с дъх на кардамон, канела, сини сливи и шоколад.


Интересна е историята на друг 40-годишен призьор в класацията - Bowmore, на стойност 7000 щ. долара. Това уиски е прекарало първите си 20 години в Испания, в бъчва за шери, която обаче започнала да пропуска. Поради липсата на други съдове от този вид било преместено в буре за бърбън, където престояло още толкова. Никой не знаел как да опише алкохола в инвентара, затова просто го оставили да отлежава в един ъгъл на склада. През 80-те години от Bowmore си дали сметка, че разполагат с твърде необичайна напитка и десетина години по-късно я пуснали на пазара. Сред най-висококачествените и респективно най-скъпи марки се нареждат Johnnie Walker Blue Label Anniversary Pack (3500 щ. долара), Glen Garioch 1958 (2600 щ. долара) и Glenlivet Cellar Collection 1964 (2600 щ. долара) за бутилка.


За да се наречете ценител на доброто уиски, не е достатъчно да разполагате със солидни авоари в банката и да живеете в лукс. Ако познавате историята и технологията на създаването му, ако разбирате философията му и сетивата ви са достатъчно култивирани, то тогава останалото е само статистика.