Special Weekly

Men Follow

Най-богатите монарси

Монархиите заемат особено място в съвременния модерен свят. В някои части на планетата те изглеждат като скъпоструващ анахронизм с единственото правомощие да предизвиква конституционни промени. Има обаче държави, които не  познават друго освен желязната хватка на управляващата свръхмощна знатна фамилия. Но това, по което всички монарси приличат, е невероятното богатство. Да се изчисли благосъстоянието на една знатна особа далеч не е лесна работа, защото повечето не плащат данъци, а освен личното притежават и фамилно богатство. Все пак някои величества и височества са със запазено място в списъка на монарсите милиардери.

 

 

Н. В. Вилем-Александър Холандски – 9 млрд. долара

Вилем-Александър Клаус Георг Фердинанд е сравнително новодошъл в клуба на богатите монарси, тъй като се възкачи на трона през април 2013-а.  Като крал на Холандия Вилем-Александър е монарх и на страните от островите Кюрасао, Аруба и Синт Маартен. Всъщност той дължи своето богатство на майка си, бившата кралица Беатрикс, и на холандското кралско семейство, които заедно са най-големият акционер в Royal Dutch Shell Oil Company с около 25-процентен дял. Той обаче е само допълнение към останалите активи, безценните произведения на изкуството, бижутерията и други. Преди да стане крал, Вилем-Александър бе член на Международния олимпийски комитет и председател на Генералния секретариат на Консултативния съвет на ООН по водите и канализацията от 2006-а до 2013-а.

 

Н. В. Султан Хаджи Хасанал Болкия от Бруней - 30 млрд. долара
<!--[if-->
<!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if-->
Когато Хасанал Болкия поема султаната на Бруней през октомври 1967-а, той продължава шествековната семейна монархическа традиция като 29-и владетел. Веднъж възкачил се на трона, става и министър-председател и държавен глава, а през 2006-а внася промени в конституцията през 2006-а, за да се превърне в непогрешим според закона. Известен не само с огромното си богатство, но и с разточителния си начин на живот, включващ кралската резиденция с 1788 стаи и 257 бани, разположени върху 200 хил. кв. метра! Това е най-големият кралски дворец в света и само строежът му струва над 350 млн. долара. Болкия притежава няколко хиляди коли, включително 600 автомобила Rolls Royce, над 300 Ferrari-та, 134 Koenigsegg, 11 McLaren F1, 6 Dauer Porsche 962 LM и няколко Jaguar-а. Султанът обича частните полети и затова се е снабдил с Boeing 747-400.

 

Н. В. Мохамед Бин Рашид Ал Мактум, емир и шейх на Дубай - между 4 млрд. и 30 млрд.  долара
<!--[if-->

<!--[if--><!--[endif]-->

Изчисленията за нетното богатство на Мохамед бин Рашид ал Мактум, емир и шейх на Дубай, същевременно заместник-председател и министър-председател на Обединените арабски емирства, варират в зависимост от източника. През 2011-а Forbes го постави на по-задна позиция в рейтинга си на най-богатите, докато според по-нови състоянието му е над 30 млрд. долара. Естествено, богатството на емира до голяма степен зависи от глобалните цени на петрола. Наред с огромните петролни резерви на държавата благосъстоянието на шейха е изградено и върху международна собственост и инвестиции. През 2007-а той дари 10 млрд.  долара, за да създаде фондация "Мохамед бин Рашид Ал Мактум" - благотворителна организация, която финансира хуманитарни мисии по целия свят в сферата на устойчивите проекти, образованието, здравеопазването и помощта при бедствия. Емирът е и собственик и на най-голямата ферма за развъждане на коне в света, запален почитател на гонките, ездач и дори автор на поема, посветена на хобито му. Желаещите да се свържат с Шейх Мохамед може да го следват на акаунта му в Twitter - @HHShkMohd.
<!--[if-->
<!--[endif]--><!--![endif]--><!--![if-->

Пумпипон Адулядет, бивш крал на Тайланд – между 30 млрд.  и 35 млрд. долара

Пумпипон Адулядей беше крал на Тайланд и най-дълго задържалият се на трона монарх в света - почти седем десетилетия. Той бе обожаван от повечето тайландци, известен като добър и мъдър владетел, който се опитва да помогне на своя народ. След разрушенията от войната във Виетнам кралят спечели народа си като лично контролира проекти за напояване, включително и 3000 начинания, които финансира от джоба си за бедните селски райони. Богатството му включва над 3 хил. хектара земя в централната част на Банкок, собственост на Royal Thai Estates Agency, акциите на Siam Cement и Siam Commercial Bank и ослепителния 545-каратов Златен юбилеен диамант, най-големият фасетиран скъпоценен камък в света, както и други инвестиции и имоти. След смъртта на краля през октомври 2016-а коронованият принц Маха Вачиралгонкорн обяви едногодишен траур, преди да седне на трона. Принцът обаче има скандална репутация на плейбой купонджия и някои тайландци биха предпочели да видят по-младата му сестра принцеса Маха Чакри Сириндхорн на трона. Впрочем кралската титлата, макар и доходоносна, в случая е до голяма степен церемониална. Днес Тайланд всъщност се управлява от военната хунта, която пое контрола над страната през 2014 година.

 

Н. В. Салман Бин Абдулазис Ал Аауд, крал на Саудитска Арабия, над 50 млрд. долара

Салман Бин Абдулазис Ал Аауд е роден в кралския двор на династия Сауд през 1935 година. Става дума за голяма голямо кралско семейство с хиляди членове. Крал Салман започва своята бляскава кариера, като заема длъжността подуправител, а след това и управител на столицата Риа, за 48-годишен период - от 1963-а до 2011 година. След това е назначен за министър на отбраната. Сложните династически връзки се поразплитат и след смъртта на брат му Найеф през 2012-а той е обявен за кронпринц. Салман се възкачва на престола на Саудитска Арабия през януари 2015-а след кончината на крал Абдула, негов полубрат. Богатството на саудитския монарх се корени в течното злато, което се простира под пясъка на арабската пустиня - петрола.  Голяма част от петродоларите са инвестирани в имоти и проекти в целия свят. Откакто е седнал на трона, публичните екзекуции (предимно с меч) в Саудитска Арабия са се увеличили значително - само през 2016-а са изпълнени сто петдесет и три.