Special Weekly

Men Follow

На върха по време на криза

Доколко кризата се отрази негативно на световният спорт? Зависи кого ще попитате. Финансовият и икономическият крах в цял свят повлияха върху приходите и пазарната оценка на много от елитните спортни отбори, но тези на върха дори не усетиха трусовете. Сякаш напук на всички проблеми най-скъпите тимове продължават да струват милиарди долари и дори реализират по-големи печалби.


Легендарният футболен клуб Manchester United за втора година оглавява класацията на Форбс на най-скъпите спортни отбори в света. От април 2008-а до до април 2009-а цената на тима от Английската висша лига е скочила с 4% до 1.87 млрд долара, а приходите му са нараснали с 9 на сто. Manchester United е сред най-влиятелните марки в световен мащаб и се радва на милиони фенове. Отборът получи рекордната оценка от 1.45 млрд. долара през 2005-а, когато стана собственост на американския милиардер Малкълм Глейзър.


На второ и трето място са Dallas Cowboys (един от най-успешните в националната лига по американски футбол (NFL) и Washington Redskins, с цена съответно от 1.65 млрд. и 1.55 млрд. долара. Двата отбора не могат да се похвалят с особени постижения във футбола, защото през последните десет години имат само два победни сезона в щатската лига. Това обаче не пречи на собственика им Дейниъл Снайдър да сключва рекламни договори за милиони с компании като FedEx и да продава едни от най-скъпите билети за мачовете им.


Четвъртата позиция е за бейзболния тим New York Yankees, с цена от 1.50 млрд. долара, който въпреки кризата успя да инвестира в нов собствен стадион.


Следва го отборът по американски футбол New England Patriots, оценен на 1.36 млрд. долара, собственост на американския бизнесмен Робърт Крафт. От 2001-ва насам той е спечелил три шампионски титли благодарение на таланта и усилията на треньора си Бил Беличик. New England Patriots разчитат финансово най-вече на производителя на мъжка козметика Gillette. Благодарение на мегакомпанията от 2002-а отборът се подвизава на свръхмодерния State -of-the-art Gillette Stadium , който разполага с 87 луксозни ложи и 6000 места.


Футболният тим Real Madrid твърдо стои на шеста позиция със стойност 1.35 млрд. долара. Стадионът на един от най-успелите европейски клубове - Сантяго Бернабеу, претърпя поредица от преустройства, докато в края на краищата капацитетът му бе намален с около една трета.


Седми е футболният отбор Arsenal, който струва 1.20 млрд. долара. Доброто му финансово здраве се дължи основно на рекламния договор сключен с въздушния превозвач Emirate Airlines. За почти осем години сделката е осигурила около 145 млн. долара на клуба.


Отборът по американския футбол New York Giants е на осмо място - с оценка от 1.18 млрд. долара. Той поддържа финансовата си форма с реклами в медиите, търговска дейност и високи цени на билетите. Новата 2010-а започна успешно за тима с откриването на модерен стадион.


На предпоследно място в класацията е по-малко популярният New York Jets с 1.17 млрд долара. Последен със стойност 1.15 млрд. щ. долара е тимът по американски футбол Houston Texans, който сключи договор за милиони за стадиона си с електрическата компания Reliant Energy.


Според анализа на Роб Тилис, президент на нюйоркската финансова компания Inner Circle Sports , икономическият спад е засегнал всички спортни лиги през миналата година, макар и в различна степен. По думите му европейският футбол е избегнал частично рецесията благодарение на дългосрочните си сделки за излъчване на първенствата и договорите си за спонсорство с най-големите и печеливши компании. Нещо повече - през 2009-а печалбата на всеки от големите футболни клубове на Стария континент се е увеличила със 7.7%, или с 42 млн. долара. Причината, според Тилис , е, че повечето спортни дисциплини, характерни за европейската култура, са популярни в цял свят, за разлика от типичните американски спортове, които почти не преминават границите на Щатите.


Адриана Игнатова