Special Weekly

Men Follow

Maybach 62S - харизмата на съвършената лимузина

Калоян Атанасов

Ние ще създаваме само най-доброто от най-доброто, съвършения автомобил, изпълняващ всички желания, с неповторим характер, превъзходна елегантност и мощ, това е мотото на Maybach от 1930-а, което е валидно и до днес. Daimler благородно изпълнява декларацията си и постоянно усъвършенства луксозните си и просторни лимузини, за да подари незабравими усещания на своите клиенти.


От 2002-ра насам серията Maybach наложи най-високите стандарти за комфорт, визия и ефективност, като в същото време продължава традициите на легендарните си предшественици от 20-те и 30-те години на ХХ в., признати за част от елита на германското и европейското автомобилостроене. Дизайнерите на компанията очевидно са били готови за предизвикателството да запазят посланията и престижа на запазената марка и на автосалона в Пекин през април бе показано поредното бижу в короната на Maybach - новият 62S. Лимузината поразява възприятията с удивителния си дизайн, интериорното оборудване от най-висока класа и възможностите за индивидуализация спрямо предпочитанията на клиента.


Maybach 62S изглежда като една самоуверена, осъзнаваща превъзходството си и неповторимо харизматична лимузина. Новата, доминираща екстериора предна решетка е направена от хром и се предлага в две педантично изпипани разновидности - с 20 фини, разположени отвесно цилиндъра, или с 12 солидни прегради, загатващи за огромната мощ на автомобила. Решетката е позиционирана нагоре и отвесно, насочена е в посоката на пътуването и символично заявява доминантната роля на 62S. Предният капак е отчетливо повдигнат, с изострени ръбове, по-експресивен и внушителен от предишната модификация. Фаровете за дневно шофиране са оборудвани с LED технология, а хромираните джанти са интегрирани, за да преодоляват лесно съпротивлението на външните въздушни потоци. Екстериорните огледала са с оптимизирана аеродинамика, издават далеч по-малък шум при шофиране с висока скорост и допълват блестящия вид на предната част на автомобила. Стъклената им повърхност е увеличена и дава по-добра визия за случващото се отзад, ако, разбира се, някой изобщо може да се доближи до съвършенството... Тъмночервените задни стопове са изтънчени и изящни и напълно се вписват в хромната стилистика. Maybach 62S може да бъде закупен с 19-инчови гуми с джанти от титан или 20-инчови, блестящи с благороднически оттенък. Купето на модела е решено в цветовата гама на специално създаденото Бахамско синьо, като може да бъде и във вариант със сребристи надлъжни ивици.


Като резултат от конструктивните подобрения новото купе на Maybach 62S е завзело допълнителни 11 милиметра дължина и 17 сантиметра ширина. Интериорът може да се определи като произведение на изкуството от велик майстор - той е безкомпромисен, висококачествен и изпипан до най-малкия детайл, а внушението е за ненадмината аристократичност, създадена, за да гали окото и сетивата. Уникалният кожен салон на 62S се предлага в разновидностите Бял рай и Курилски острови. Цветовете внушават елегантност и стимулираща възприятията светлина, особено в комбинацията с електротранспарантния, панорамен стъклен покрив на модела с дълга база. Пътниците на задната седалка добиват усещането, че са в преддверието на нова Вселена, а интериорът в задната част е озарен от хиляди нереални светлини. Това е зашеметяващият резултат, постигнат благодарение на течната кристална мембрана, направена от полимерна пластмаса. Кристалите се задействат от алтернативен източник на енергия, позволяващ на стъклото да трансформира светлината в дневна и концентрирана. Ако той е изключен, светлосенките се разпръскват феерично във всички посоки, а покривът придобива матов оттенък. Луксозният осветителен пакет пък е управляван от електрически слайдър, системата създава мека и успокояваща светлина в цялото купе. Предната конзола внушава изтънченост и се предлага в разнообразна цветова гама. Нововъведението е тъмнокафявото птиче око, което успешно се комбинира с изискан пиано порцеланов лак, а другите алтернативи са в сребристо и червено, придаващи спортен вид на лимузината.


Почитателите на компактните автомобили имат повод за радост - задните седалки вече са напълно регулируеми и много по-удобни. Тапицерията е фина и изчистена, с очертани секции. Като допълнителна екстра за взискателни клиенти комфортните кресла могат да бъдат избродирани с поименни кожени ленти, или да бъдат обшити с камъни Сваровски. В горната част на облегалките отличителен знак са ръчно инкрустираните сребърни табелки с логото на Maybach и надписа Произведено от Maybach, индикиращи за огромната любов на дизайнерите към детайла и напомнящи за престижната среда, в която пътувате. Разделителното стъкло на лимузината също може да бъде персонализирано с мотиви, избрани от собственика - квалифицирани специалисти на компанията сръчно могат да поставят желания фототапет - например от филма Сладък живот на легендарния Федерико Фелини...


Изтънченият аромат на благосъстоянието по-добре от всякъде може да се усети в луксозното купе на Maybach. Само едно натискане на бутон е достатъчно за дискретните и ненатрапчиви ухания на парфюми от най-висока класа да завладеят сетивата на пътниците. Системата е разположена в центъра на задната конзола, където в осветена плексигласова сфера се поставя флаконът с парфюм. При създаването на контролния механизъм са взети под внимание биологичните характеристики на човешкия нос, ароматизаторът се самоизключва след около 10 минути, а уханието веднага изчезва, без да остава по интериора или облеклото на пътниците.


Забавлението в купето на Maybach 62S е гарантирано благодарение на нов, мултифункционален DVD плеър, четящ всички по-разпространени формати като DVD-R/DVD-RW/CD-R/CD-RW, DVD видео/видео CD и MP3. Като допълнителна опция върху разделителното стъкло може да бъде монтиран 19-инчов монитор с висока резолюция - като алтернатива на 9.5 инчовия монитор, намиращ се отзад. Саунд системата генерира 600-ватов звук с концертно качество благодарение на 21 вградени колони от марката BOSE. Автомобилът може да бъде снабден и с камера, която да следи трафика отпред и пътникът да е наясно със ситуацията, дори когато преградното стъкло е пуснато. Иновационен WLAN рутер пък се грижи за безжичната интернет връзка, а мобилните устройства могат да се включат чрез кабел към LAN гнездо. Усъвършенстваната интернет връзка е уникална за автомобилите от висшия сегмент и унифицира стандартите за пренос на сигнал HSDPA, UMTS и GSM/EDGE. Могат да бъдат обслужвани три мобилни устройства едновременно, пътуващите могат да синхронизират информацията от лаптопа си с тази от домашния компютър, офиса или да следят текущите новини. Мобилният телефон е оборудван с hands-free и Bluetooth системи.


В Daimler са убедени в съвършенството на творението си и го предлагат с 8-годишна гаранция, покриваща 200 000 километра пробег. Изглежда, слуховете за смъртта на Maybach са били силно преувеличени, а изпълнителният директор на компанията Дитер Зетче потвърди, че целта на лимитираната серия от 300 лимузини - с прогнозна базова цена от около 500 000 евро, не е да донесе печалба на германския автомобилен гигант, а да отправи недвусмислено послание към другите лидери в луксозния сегмент - Rolls-Royce и Bentley. А то е: Ние сме тук и все още създаваме най-доброто!


ТПС - Въпреки че инженерите на Maybach са увеличили мощността на 12-цилиндровия двигател до впечатляващите 630 конски сили, те са успели да редуцират консумацията на гориво, която за лимузината 62 S е в порядъка на 15.8 литра/100 км. Автомобилът е подчертано екологичен, отделянето на вредни емисии от въглероден двуокис е редуцирано от 390 до 368 гр/км Maybach 62 S е пъргав и бързооборотен, ускорението от 0 до 100 км става в порядъка на 5.1 секунди, а максималната скорост е около 250 км/час. Теглото на лимузината е 3380 кг, а резервоарът е с капацитет 110 литра.