Special Weekly

Men Follow

Малцовото уиски - напитка за крале

Има две неща в живота, които трябва да сеnbsp; консумират голи - едно от тях е уискито.


Стара келтска поговорка


Като всеки висококачествен продукт и уискито има своите големи марки. Съществуват толкова много видове от божествената напитка, че бихте могли да опитвате по една всеки ден от годината. Ирландско, шотландско или американско, уискито, известно като алкохола на кралете, разкрива тайните си само на истински посветените. За ценителите няма нищо по-възвишено и по-истинско от едно добро уиски. Нищо че се прави от възможно най-баналните суровини - вода и ечемик. Уискито се дегустира заради него самото, а не под въздействието на някакви модни импулси. Едно добро питие се споделя с приятели и обикновено човек го отпива удобно отпуснат в хубав фотьойл. Познавачите са наясно, че има разлика между бърбън, скоч, ирландско уиски, бленд, малц и т.н.


Няма уиски, което да си прилича с друго. Дори когато са на една и съща марка, те се различават в зависимост от бъчвите, в които отлежават. Днес съществуват над двеста различни бранда, които предлагат повече или по-малко отлежало уиски с различно алкохолно съдържание. Разлика между етикетите на единичния малц и бленда се прави сравнително лесно. Важно е да се имат предвид две основни неща: съставът винаги е един и същ (вода, ечемик, мая), а самият продукт е резултат от смесването на десетки дестилати, които се различават по произход и възраст. И ако сега единичният малц (single malt) е на особена почит, през 60-те години на ХХ в. дори не са подозирали за съществуването му. То се произвежда от 100% малцов ечемик и произхожда от една фабрика за дестилация. Най-младото уиски, което участва в композицията, определя възрастта на сингъл малца. Повечето компании в света произвеждат единичен малц.


Надписът single malt означава, че питието е произведено само в една фабрика за дестилация и не съдържа примеси. Любителите обаче ценят най-вече уискито, което е в състояние да ги изненада. В някои фирми малцът отлежава в бъчви от херес (вино от областта Херес, Испания). Други, които се стремят да задоволят безграничното любопитство на познавачите, наливат единичния малц само в една бъчва, от която пълнят бутилките (т. нар. single casks malt). Но все повече се цени whisky unchill filtered (уиски, което не е студено филтрирано). Макар и леко мътно на вид, това питие е изключително ароматно.


Бъчвите са особено важни за вкуса на уискито. Те придават характерен вкус, който се цени от познавачите, но не включва и вкуса на дърво. В повечето фабрики се използват бъчви от череша или дъб. При някои дъгите са от различно дърво. По принцип няма бъчва, която да е абсолютно еднаква с друга, затова и полученото уиски е винаги различно в някаква степен.


Уиското трябва да отлежи минимум три години, като повечето производители предпочитат процесът да продължи между осем и двадесет и пет. Бъчвите се съхраняват при определена температура и влажност на въздуха, а капацитетът им може да достигне 420 литра. Докато отлежава, питието губи около 2% от теглото си годишно (т.нар. ангелски данък).


Малцовите уискита са три вида. Първото, vatted malt , съдържа смесени малцови уискита от две или повече фабрики за дестилация. По закон цифрата на възрастта върху етикета трябва да съответства на най-младото малцово в микса. Например в бутилка осемгодишен vatted malt всички уискита са поне осемгодишни. За ценителите т.нар. single malt е едно ниво по-нагоре. Този вид уискита са към 127, колкото е и броят на фабриките за дестилация в Шотландия. Но ако говорим за висш пилотаж, това е т.нар. single -cask malt , което със сигурност може да ви изпразни портфейла.


Зърненото уиски ( grain whisky ) обикновено се прави от пшеница или царевица плюс малц, в съотношение 9:1. Но най-разпространено е смесеното питие ( blended whisky ). То представлява комбинация от малцови и зърнени уискита. Смесеното уиски е създадено от Андрю Ашър през 1853-а и се казва Usher's Old Vatted Glenlivet. В наши дни почти 90% от произведеното малцово уиски отива за смесване със зърнено. Причината е проста - производството на зърненото питие е далеч по-евтино, а цената на блендед уискито е значително по-ниска в сравнение със single maltа . В категорията блендед пък цената варира според процентите на зърнените и малцовите уискита в микса. Съществуват смесени уискита, които са суперлуксозни. Обикновено те са 15-годишни и нагоре и съдържат до 75% малцови уискита.


Колкото до етикетите, трябва да знаете, че scotch whiskyможе да пише само върху уискита, дестилирани и отлежали в Шотландия. А всяко питие, върху чийто етикет има думичката malt , трябва да посочва и фабриката за дестилация. Любопитна подробност е, че определения като special , finest , extra , old , auld , supreme , ancient , matured , поставени от производителите, не носят съществена информация.


Любопитно:


Най-старото малцово уиски в света е бутилирано в малка шотландска изба в далечната дата 15 октомври 1938-а. Ако сте колекционер и желаете да си го купите, ще трябва да се изръсите със солидна сума.