Special Weekly

Men Follow

Ловец и в хобито, и в бизнеса

Момчил Андреев е директор на ldquo;Райфайзенrdquo; за България, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на ldquo;Райфайзенбанк (България)rdquo; ЕАД. Под негово ръководство за пет години активите на банката нарастват от 847 млн. лв. към края на 2003 г. до 6.3 млрд. лв. към 31 март 2008 г., а броят на клоновете се увеличава от 36 през 2003 г. до 157 през март 2008 година. Завършил е Московския държавен институт за международни отношения и е специализирал финанси и банково дело в Австрия, Германия, Люксембург, Чехия и САЩ. Той е nbsp;бил председател на УС и изпълнителен директор на Българска пощенска банка и член на бордовете и изпълнителен директор на ЦКБ, ldquo;Булбанкrdquo; и ldquo;Райфайзенбанкrdquo;. Момчил Андреев е член на УС на Асоциацията на търговските банки и на органите за управление на ldquo;Банксервизrdquo; и Съюза на ловците и риболовците в България.


Още през Средновековието от начин за прехрана ловът се е превърнал в привилегия за аристокрацията и за богатите граждани или, казано по друг начин, за елита на обществото. Сега той заедно със голфа, тениса, ските, конния спорт и яхтите е сред любимите занимания на заможните и успели хора. Някои се ldquo;пристрастяватrdquo; към тези удоволствия едва след като се сдобият с пари, положение в обществото и власт.


ldquo;Не е задължително ловът да е скъпrdquo;, поправя ме Андреев - Това е начин да бъдеш сред природата, да изминеш неусетно днес 10, 15 километра, да се видиш с приятели, а ако има слука още по-добреrdquo;.


nbsp;ldquo;Ще се учудите за колко хора ловът, риболовът и преди всичко контактът с природата са страст за цял живот. Към днешна дата Българският ловно-рибарски съюз е най-масовата обществена организация, в която членуват 112 000 ловци и 46 000 риболовци, а през август ще празнува своята 110-годишнина.rdquo;


Председателят на управителния съвет на ldquo;Райфайзенбанк (България)rdquo; Момчил Андреев е станал ловец много преди да разбере, че професионалната му кариера ще е свързана с банкерството. За пръв път излиза на ловен излет с баща си когато е на 14 години, а осемнайсетгодишен вече е член на Българския ловно рибарски съюз.


ldquo;На лова, а отскоро и на фотолова посвещавам голяма част от свободното си време. Когато сте с фотоапарат, започвате да гледате с други очи на света около вас - търсите красивото и необичайното, а удоволствието е не по-малко.rdquo;


На въпроса дали по време на лов се сключват най-добрите сделки, той се усмихва и казва: ldquo;Всъщност разговорите за работа по време на лов са проява на лош тон. За сметка на това ловът вади на показ истинския характер на човека. Представете си, че между двама ловци минава глиган. Единият дава възможност на колегата да стреля пръв, а другият даже и в по-лоша позиция бърза да натисне спусъка. Вие с кого бихте правили бизнес?rdquo;


И в работата, и в хобито, и във всекидневието си шефът на ldquo;Райфайзенбанк (България)rdquo; показва, че е преди всичко практичен човек.


Предпочита сигурните автомобили с висока проходимост пред лъскавите, облича се практично, с дрехи от естествени материали, които са удобни - без значение каква е марката. ldquo;Ако съм доволен от дрехата, продължавам да си купувам същата, докато не се разочаровам.rdquo;


Разочаровани ще останат и хората, които очакват, че на ръката му стои часовник за стотици хиляди лева от марка като ldquo;Ролексrdquo; например.


Немският ldquo;Юнгхансrdquo; му е скъп спомен от половингодишната работа в ldquo;Райфайзенбанкrdquo; във Виена през 1997 година. ldquo;Механичен е и дизайнът не е променян от 1932 годинаrdquo;, споделя Андреев. Практичността надделява и когато банкерът е отдаден на лова. ldquo;Дрехите, които използвам през зимата, са водоустойчиви и не шумолят, а през лятото няма по-добро облекло от памучното. Ловните дрехи и на българската фирма ldquo;Аполоrdquo; и на шведската ldquo;Шевалиеrdquo; са с отлично качество, но всъщност съм най-привързан към една лятна военна униформа, която ми е подарък от семеен приятел и я нося от години.rdquo;


По-важна от луксозната изработка на оръжията, е функционалността им. ldquo;От години стрелям с една карабина марка ldquo;Блазерrdquo; със сменяеми цеви и синтетичен приклад, която се произвежда с ляв затворrdquo;, разказва Андреев.


Що се отнася до ловните трофеи, той разказва, че не ги оценява по големината на рогата или зъбите, а по усилията, които е положил, за да се сдобие с тях.


ldquo;Последният ми ловен успех е един глухар, който отстрелях в Доспат през май в края на токуването (любовният период, когато мъжките птици издават специфични звуци, за да привлекат женските, и оглушават за момент), а времето беше много променливоrdquo;, спомня си шефът на ldquo;Райфайзенбанк (България)rdquo;.


Покрай лова Момчил Андреев е успял да събере цяла колекция от книги и DVD-та по темата, които споделя с приятели.


ldquo;Вече няколко години около Коледа подарявам на роднини и колеги суджуци от дивеч, който съм отстрелял лично, а производството е на лицензирани фабрики за колбаси по специална рецептаrdquo;, обяснява Андреев.


От думите му излиза, че при него качествата на ловеца допълват тези на банкера. Пък и защо не? И в лова, и в банката успехът идва с постоянство, търпение, внимание към най-дребните детайли и, разбира се, с хъс.


ldquo;Ако не се лъжа на британския адмирал Нелсън принадлежат думите, че е побеждавал, защото винаги се е появявал на точното място 15 минути по-рано.


Не можете да управлявате успешно банка без добра, изпреварваща събитията стратегия, доверие на акционерите и екипrdquo;, смята Андреев, а на въпроса като какъв банкер се определя отговаря: ldquo;Не съм ldquo;коктейленrdquo; тип, а по-скоро ldquo;играещrdquo; треньор, защото същинската банкова работа ми доставя истинско удоволствиеrdquo;.