Special Weekly

Men Follow

Lexus LS 600h L Landaulet - лимузината на принца

Незабравими емоции за всички жители на райското кътче за богатите Монако донесе изминалото лято. Принц Албер II се врече във вярност на бившата олимпийска звезда в плуването - южноафриканката Чарлийн Уитсток. Чаровната двойка първо сключи граждански брак, а после се венча в католическа катедрала. Принц Албер не изневери на традицията и повтори стъпките на баща си - принц Рение III, който през 1956 г. каза да на американската филмова звезда Грейс Кели. Дали с новата принцеса ще се завърнат блясъкът и благоденствието на княжеството, известно с кръга от Формула 1 и с ниските си данъци, засега само можем да гадаем. Но очевидно принц Албер ще се опита да съживи имиджа на бижуто от Лазурния бряг като епицентър на лукса, хазарта и изящните автомобили.


Показателно за тези негови намерения е изборът му на сватбен автомобил, който се превърна в един от главните герои на събитието, събрало елита на Европа. Албер IIпоръча уникална лимузина Lexus LS 600h, специално изработенa, за да задоволи всички капризи на знатната особа. След като бе промотиран на най-високо ниво, се очаква Lexus LS 600h да стане абсолютен хит в сегмента на тузарските модели. Ако, разбира се, компанията реши да пристъпи към серийно производство.


Особено впечатляващо бе купето тип ландо, каквото притежават само единични и свръхскъпи изпълнения от миналото на Rolls-Royce. В съвременното автомобилостроене конкуренция може да бъде само серийният Maybach 62 S Landaulet., който струва около 1.2 млн. долара. Иначе терминът ландо идва от името на открития конски екипаж, а Landaulet представлява кола с наполовина спуснат покрив. Именно в тази насока бяха и основните изисквания на принца. Задната част на LS 600h да бъде премахната и на нейно място да бъде създадена прозрачна платформа, за да може младоженците да поздравят многобройните гости след излизането си от катедралата Сен Дево. Така по време на тържествената церемония закрит остана само предният ред седалки, а от шикозния заден диван Албер и Шарлийн помахаха на възторжените си почитатели.


За Lexus LS 600hL Landaulet бе подбран покрив от френска фирма, занимаваща се с изработка на аналогични елементи за космическата и авиационната промишленост. Той е разглобяем, направен е от поликарбонат и тежи само 26 килограма. В процеса на трансформацията на серийния LS 600h в Landaulet се включи и белгийското дизайнерско ателие Carat Duchatelet, което работи съвместно с Lexus. Реализирането на проекта отне повече от 2000 часа. Технолозите започнаха с компютърни разчети и създаване на 3D модел, купето бе подсилено 8-милиметрово карбоново покритие, за да съответства на твърдостта на платформата и да издържа на усукване.


Небесносиният луксозен Lexus LS600hL бе въоръжен с 5-литров V8 бензинов двигател, асистиран от електромотор. От тази комбинация се получи мощен автомобил с характеристики на 12-цилиндров звяр при разход на гориво, близък до този на 8-цилиндровите седани. LS 600h е най-бързият в света седан пълен хибрид. Технологията, произведение на изкуството - Lexus Hybrid Drive, позволява както невероятно ускорение от 0 - 100 км/ч само за 6.3 секунди, така и спокойно шофиране, съчетано с нисък разход на гориво. В електрически режим на движение (EV), при скорост до 45 км/ч, автомобилът се задвижва само от електродвигателя. Интегрираната система за управление на динамичното поведение на автомобила (VDIM) стои в основата на уверената стойка и сигурност, която автомобилът демонстрира на пътя. Окачването е многоточково и пневматично, а шасито е твърдо, но леко. Аеродинамиката е перфектна, като постоянното задвижване на четирите колела осигурява допълнително сцепление, много полезно при трудни условия.


Високоусъвършенстваната навигационна система на Lexus работи с 8-инчов цветен EMV дисплей, вадещ отчетливи и лесни за проследяване графики. Тя може да се управлява чрез чувствителния на допир екран или чрез гласови команди. Световноизвестната технология Mark Levinson'ae - Reference Surround пък е последна дума в аудиотехниката, разполага с 19 високоговорителя и е проектирана специално за акустичните характеристики на купето. Интелигентната самонасочваща се система съдейства при успоредно или перпендикулярно паркиране, използвайки сензори, разположени от двете страни на предната броня. Ориентирана назад видеокамера изобразява на екрана зоната зад автомобила. LS 600h L е първият в света автомобил, използващ технология на LED светодиодни фарове за късите светлини. Тези наподобяващи скъпоценни камъни фарове не само са красиви и влизат в тон с тържествени церемонии, но и осигуряват отлична осветеност и са значително по-дълготрайни.


Ангажиран към каузата за опазване на околната среда, принцът избра хибридния автомобил на японската премиум марка, движещ се изключително на електротяга. Албер отдавна е познат като привърженик на хибридните и електрическите автомобили. В княжеството се предлагат сериозни данъчни облекчения за всеки, който реши да си поръча кола от този тип, въпреки че богатите жители на Монако традиционно предпочитат да демонстрират класа и стил, обикаляйки улиците с екзотични и луксозни поръчкови модели. От своя страна компанията Lexus благодари на знатната особа за стремежа му да окуражава използването на иновативни дизайнерски решения, насочени към опазването на околната среда. През 2006 г. Албер дори основа фондация на свое име, която досега е подкрепила над 150 проекта за опазване на екологичното равновесие и защита на засегнати от климатичните промени животински видове.


Принц Албер е почитател на Lexus от 2006 г., когато става собственик на първия произведен LS600h. Веднага след това красавецът се превръща в първи избор за множество аристократи и президенти по цялото земно кълбо. Сред изпиталите удоволствието да се повозят на LS600h са кралят на Норвегия Хералд V, кралицата на Дания Маргрете II, милиардерът и президент на Чили Себастиан Пинера и исландският му колега Олавур Гримсон. LS600h има влиятелни привърженици в Азия, където го ползват управителят на Хонконг Сър Доналд Цанг и премиерът на Япония Йошихико Нода.


След края на всички официални церемонии в Монте Карло Lexus LS 600h L Landaulet бе изложен в Океанографическия музей на Монако.


nbsp;


nbsp;


nbsp;