Special Weekly

Men Follow

Летните изкушения на един пиано-бар

В разгара на лятото хората са жадни за вълнуващи приключения, красиви споделени емоции и най-вече почивка. Някои се радват на слънцето с коктейл в ръка на открито, други избират нощните заведения, за да разпуснат с изискано питие и хубава музика в компанията на приятели. За всички тях в столичния пиано-бар 2Night и лятната му градина се предлагат коктейли, които бяха повод да се срещнем с управителя на заведението Драго Арнаудов и бармана Николай Мирчев.


Кои са най-често поръчваните питиета във вашето заведение?


Н.М.: Що се отнася до твърдия алкохол, мъжете залагат най-вече на Джак Даниълс - черен етикет. От коктейлите си поръчват предимно т.нар. шотове - B52, Bob Marley, F16, Ка-Во-Джи. Дамите предпочитат по-леките и сладки напитки и коктейли. Отскоро имаме ново предложение за тях - крем-ликьора Амарула, който наподобява Бейлис, прави се от плодовете на едно южноафриканско дърво и има много приятен вкус.


Има ли някакви основни правила при приготвянето на коктейли?


Н.М.: Те се отнасят по-скоро за конкретното заведение и за самия барман. Винаги се стремимnbsp; коктейлът да е красив и атрактивен, тъй като хората търсят именно това при избора си. Интересното и запомнящо се име също е много важно. Общото правило е през лятото да се приготвят с повече лед и по-малко концентриран алкохол. Преди вечеря трябва да са леки и разхлаждащи, за да не убиват апетита. Не се препоръчват крем-ликьорите и тежките аромати като череша например.


А какви са актуалните тенденции в избора на съставки?


Д.А.: Напоследък е модерна бялата мента, интересни са ликьорите с аромат на диня и пъпеш. През лятото има голямо разнообразие от плодове и това позволява всякакви вариации при комбинирането на вкусове и аромати. Предпочитани са цитрусовите плодове, но има и други варианти - например ябълково мартини или дайкири, в което се слага пюре от ябълки и вкусът на питието се променя коренно.


Склонни ли са клиентите да експериментират при избора на коктейли?


Д.А.: Да, много често! Винаги са готови за някаква изненада, повечето нямат претенции и предпочитат да се доверят на нашия избор. Освен традиционните като Кайпириня, Куба либре, Мохито, Маргарита ние предлагаме и коктейли по наши рецепти. Такива са 2Night Summer, Зелен рай (бяло какао, ментов ликьор, лед и натурален сок), Amarula Sunset. В летните вечери може да се пият и топли коктейли като кафе Тoday, който се прави с кафе, горещ шоколад, ликьор бяла мента и ликьор Калуа.


Освен с разнообразие от класически коктейли пиано-барът изкушава клиентите си и със свои рецепти. Барманът на 2Night разкри специално за читателите на Special някои от тях:


Blue Lagoon


Този коктейл е вариант на класическия Blue Lagoon, но вместо водка съдържа джин. На първо място е натрошеният лед, който запълва почти изцяло чашата. Към него се добавят 40 мл джин и 20 мл синьо кюрасо, а накрая 40 мл фреш от лимон и сокът от половин лайм. Изборът на ефектна украса за този коктейл на пиано-бара пада върху екзотичния звезден анасон (карамбол) в комбинация с растението физалис.


Amarula Sunset


Това е един от специалитетите на 2Night. В блендер се смесват не повече от три кубчета лед, 3-4 пресни ягоди, 40 мл ликьор Amarula, две топки сладолед ванилия и 20 мл ягодов ликьор. Готовата течност се налива в чаша за бяло вино, която предварително е украсена със захарен кант и цяла ягода.


Bob Marley


Малкият коктейл не само носи името на най-емблематичната за реге културата личност, но е и с цветовете на флага на Ямайка. За да се запази границата между отделните етажи, всяка от съставките се налива бавно и внимателно с помощта на малка лъжичка. Червената основа на шота е от средно около 8-10 мл гренадин. След него се добавя бананов, а накрая и ментов ликьор. За финал барманът препоръчва съвсем малко коантро, което се запалва по-лесно. Характерно за този шот е, че се пие бързо, но със сламка и без да се гаси пламъкът му.


2Night Summer


В голяма водна чаша се поставят 2-3 кубчета лед, последвани от 20 мл синьо кюрасо. Допълва се с още лед, по който се наливат бавно 30 мл ликьор Galliano. Вкусът и ароматът се обогатяват с 10-15 мл бананов ликьор, а за финал се добявят и 30-40 мл фреш от лимон. За украса може да използват резенчета лайм.