Special Weekly

Men Follow

Лео пребори мечката

S 250 5e041b48 2d56 49cc 9ea1 d9217892943c

Почитателите на Леонардо ди Каприо най-после може да си отдъхнат. След шест номинации, пет от които актьорски и една като продуцент през 25-годишната му кариера, 41-годишният актьор най-сетне получи "Оскар".

Ди Каприо, при цялата си популярност, никога не бе получавал тази награда. По пътя към нея актьорът буквално се пребори с мечка, след като влезе в ролята на трапера Хю Глас в драмата "Завръщането". Действието в лентата се развива през 1822 година. Героят на Ди Каприо е изоставен от спътниците си да умре сред пустошта, след като е нападнат от гризли. Въпреки това траперът оцелява, борейки се с изключително сурови условия, и планира своето завръщане и отмъщение.

Ди Каприо трябва да е изключително благодарен на факта, че Доналд Тръмп все още не е станал президент, за да изгони всички мексиканци от САЩ. Режисьор на "Завръщането" е мексиканецът Алехандро Гонсалес Иняриту.  Той също получи "Оскар", а екипът на филма се поздрави и с трето отличие - това за операторско майсторство на Емануел Обецки.

Според кинокритиците "Оскар"-ът  за Ди Каприо означава, че Холивуд вече възприема Лео като зрял актьор, който е загърбил бурните си младежки дни на палав ерген и плейбой. Той е в полезрението на Академията отдавна - получава първата си номинация за "Оскар" още като тийнейджър - за най-добър актьор в поддържаща роля, със завладяващото си изпълнение в драмата "Защо тъгува Гилбърт Грейп". Романтичните му превъплъщения в "Ромео и Жулиета" и особено в "Титаник" развълнуваха силно дамските сърца, но бяха безцеремонно подминати от Академията за кинематографично изкуство и наука.

Трябваше да минат 10 години, преди Леонардо ди Каприо отново да попадне в полезрението на имащите право на глас за "Оскар"-ите и през 2005-а да получи номинация за най-добър актьор за ролята си в "Авиаторът". Следват номинации за главните роли в "Кървав диамант" (2007) и "Вълкът от Уолстрийт" (2014), както и номинация като продуцент на "Вълкът от Уолстрийт", съревноваващ се за приза за най-добър филм. Но и тогава Лео бе пренебрегнат, за да триумфира едва сега.

 

Друго голямо име в киното, което дълги години почти докосваше наградата, но я получи едва сега, бе композиторът Енио Мориконе, който увенча славната си кариера с „Оскар” за музиката към "Омразната осморка" на Тарантино. За най-добър филм на "Оскар"-ите беше отличен „Спотлайт” на режисьора Том Маккарти. Статуетката за женска роля получи Бри Ларсън за участието си във филма „Стая”. Като актриса в поддържаща роля беше наградена Алисия Викандер за образа й в "Момичето от Дания", а за поддържаща мъжка роля беше отличен британецът Марк Айлънс за участието му в „Моста на шпионите”. Наградата за оригинален сценарий отиде при Джош Сингър и Том Маккарти за "Спотлайт", а в категорията за чуждоезично кино наградата спечели унгарският „Синът на Шаул”.