Special Weekly

Men Follow

Яхтената революция

Какво е Лондонското яхтено изложение без Sunseeker? Въпросът звучи почти риторично, все едно да питаме какво е Германия без Mercedes или Porsche. Шоуто на Острова винаги се е превръщало в своеобразен подиум, на който именитият британски производител маха покривалото от най-новите си модели, за да ги представи на света. Има ли смисъл да припомняме, че Sunseeker продължава да бъде най-голямата фамилна компания в света, произвеждаща яхти? През 2007 г. бе показана първата Yacht 37М, чийто горд собственик Еди Джордан в момента финализира покупката на друг нов модел на Sunseeker - очакваната през септември 2009-а в Саутхемптън - Yacht 46М. Година по-рано - през януари 2008 г., дебют в Лондон направи и малката сестра на 37М - Yacht 34М, която също вече е утвърдена успешно на пазара.


Наред с проектите за мегаяхтите 46М и Predator 130, които силно впечатлиха посетителите на щанда на Sunseeker, включително и Люис Хамилтън, на 55-ото яхтено изложение в Лондон един друг модел предизвика истинска революция сред познавачите на яхти. Акостирала във водите на Темза редом с по-големите 34М и 37М, новата 30М спря дъха на всички, които имаха щастието да се качат на борда й. Именно Лондонското изложение, състояло се от 9 до 18 януари тази година, беше мястото, на което яхтата бе представена за първи път. Моделът е комбинация от истински комфорт и лукс. Очакваният с огромен интерес модел е продължение на гамата по-големи яхти на Sunseeker.


30М предлага изобилие от динамичен стил и високи технологии, като на купувача е дадена възможността да избира броя на спалните места (максимум за десет гости и четирима души екипаж). Максималната скорост на тази 30-метрова красавица е 28 възела, а автономността при круизна скорост 10-12 възела е 1000 морски мили (ако се възползвате от опцията за допълнителен резервоар за гориво). Луксът и гостоприемството, които се усещат на борда, са традиционни за Sunseeker. Вторият пулт за управление, изнесен традиционно на летния мостик, позволява да усетим освежаващия морски вятър, докато въртим щурвала и да акостираме още по-безопасно. Допълнителната ширина на яхтата осигурява комфортно и просторно разполагане на меката мебел, трапезарията, възглавниците за слънчеви бани и джакузи.


Робърт Брайтуайт, генерален менижър на Sunseeker, коментира очакванията към новия модел с думите: ldquo;Вярваме, че 30М е чудесен пример за качествата на нашите яхти. London Boat Show е великолепно място за представяне на тази яхта, защото дава възможност да бъде видяна заедно с другите модели от нашата Yacht серия.rdquo;


Луксът и възможностите за релакс и забавления на борда са върховни, както може да се очаква от яхта Sunseeker с такива размери. Всички кабини са оборудвани с независими аудио-видео системи, с възможности за индивидуално забавление във всяка от тях. Опцията ВИП кабината да се трансформира в две двойни спални дава възможност да имате 5 кабини с общо 10 спални места. Мастър-кабина е разположена в предната част, за да може собствственикът да се наслаждава на панорамните гледки.


Но да разгледаме по-подробно отвътре този шедьовър на фабриката, базирана в Poole, Англия. Още в салона усещаме допълнителния метър ширина, в сравнение с по-малките модели от този клас. Меката мебел е разположена така, че създава усещане за простор и свобода, новите интериорни решения, които се забелязват във всеки детайл, очертават агресивния стремеж на Sunseeker към съвършенство. Масата за хранене е копие на тази в 37М, но това, което липсва на пръв поглед, е големият телевизор. С едно натискане на правилния бутон от тавана се спуска дисплей, който се позиционира вертикално, и LCD-то запълва липсата. Носът на яхтата е пристан на мастър-кабината. Тя е малък мезонет, състоящ се от голям гардероб, в който експериментално влизаме трима души, малък салон и кралски размер легло, свързани с няколко стъпала. Телевизорът се върти на 180 градуса, давайки възможност да се гледа, докато се наслаждаваме на напитките в салона или се излежаваме в леглото. Не може да не тестваме и озвучаването - в случая очакваната марка Bangamp;Olufson. Установяваме, че съраунд системите в салона и около леглото са напълно независми една от друга, което дава възможност да настройваме музиката оптимално според желанията ни.


Кабините за гости също предлагат изненади. Освен двете двойни кабини, които очакваме да видим, в тази част на яхтата е разположена ВИП кабина, която се простира по цялата ширина на лодката и с нищо не отстъпва на мастър-кабината. Има възможност за избор дали някой от гостите да се чувства напълно като у дома си, или ВИП кабината да бъде заменена от други две двойни спални (така можете да подслоните осем гости).


До пулта за управление се стига по стъпала, които започват точно преди входа на мастър-кабината. Навигационното табло напомня на тези в самолетите. Специален дисплей показва състоянието на всички важни компоненти на яхтата, а от капитана научаваме, че системите предават данните 24 часа в денонощието на специален екип на Sunseeker, отговорен за поддръжката на ldquo;суперяхтитеrdquo;.


Качвайки се на летния мостик, започваме да мечтаем за купони, слънце и коктейли, въпреки минусовите температури в Лондон. Мокрият бар изглежда като в любимо лятно заведение, шезлонзите и другите мебели подканят да се излегнем за малко тен, а джакузито е естествен завършек на флайбриджа.


В помещенията за екипаж четирима човека се чувстват комфортно, като освен двете двойни кабини разполагат и с компактен салон, LCD телевизор, както и с дисплей, показващ състоянието на двигателите (все пак екипажът се грижи за безопасния и уютен престой на гостите).


Трудно е да си тръгнем от яхтата, но ни радва новината, че само през първия уикенд на изложението са подписани договори за поръчка на три яхти от този модел. Това ни дава надеждата, че повече такива красавици ще кръстосват моретата.


Сега с нетърпение очакваме най-голямото изложение в Югоизточна Европа, което ще се проведе в Сплит от 28 март до 5 април, когато ценителите отново ще могат да видят тази великолепна яхта.