Special Weekly

Men Follow

И бирата си има аристокрация

S 250 086e3136 b091 4e26 b74e c75c3e9b04d2
S 250 595ed142 5a34 461d 9fa7 1ab32cba52dd

По традиция бирата е смятана за запазена марка на неособено състоятелната част на обществото. Но внимавайте - дори да сте (не)прилично богат, портфейлът ви може да се окаже тънък за някои от знатните членове на „пенливото“ семейство. Колекционерските лимитирани серии бира наистина са с уникален вкус, струват скъпо и буквално трябва да обърнеш света, за да се добереш до безценната бутилка.

End of history

Или „Краят на историята“ - така се казва най-ексцентричната марка на Brewdog,s. Светлото белгийско пиво е замразено дестилирано няколко пъти, за да получи мощното си алкохолно и карбонатно съдържание. От тази серия са произведени само 12 бройки и всяка струва 765 долара. Ако ги платите, едва ли ще съжалявате, тъй като визията е уникална - бутилките са облечени с препарирани кожи от животни, сгазени от невнимателни шофьори.

Trappist Westvleteren 12

Бутилка от Trappist Westvleteren от производителя Westvleteren Brewery би ви излязла към 50 долара, ако е купена по обичайния начин. Истината е, че имате по-голям шанс да уловите еднорог, отколкото да се доредите до 12-годишния четворно дестилиран ейл, удостоен с максималните 100 точки по скалата за оценка на качеството на една бира. Затова си пригответе десетина пъти по-голяма сума и щурмувайте интернет аукционите.

Carlsberg`s Jacobsen Vintage

Ечемиченото „вино“ на Carlsberg е отлежало шест месеца във френски и шведски дъбови бъчви. От серията Jacobsen Vintage на знаменитата датска пивоварна са произвеждани по 600 бутилки в периода 2008-а -2010-а. Те се предлагат в някои от най-елитните ресторанти на Копенхаген. Всяка бутилка се гордее с уникалния срок на годност - 2059-а, така че имате време да съберете нужните 400 долара.

Samuel Adams` Utopia

Utopia на Samuel Adams е най-скъпата американска бира с цена между 150 и 200 долара. На всеки две години от тази серия се пуска лимитирано количество от пенливата течност, която пред това е отлежала 18 години в бъчви за бренди, коняк, бърбън и скоч. "Утопия" е забранена в 13 американски щата заради високото си алкохолно съдържание. Но пък може да си я купите дори заради изящната бутилка.

Antarctic Nail Ale

Властелинът на бирите обаче е Antarctic Nail Ale на пивоварната от австралийския град Пърт Nail Brewing. Тя се прави с чист лед от Антарктика, който се топи в Тасмания по специална технология, и едва накрая пристига в Пърт. От тази серия са произведени само 30 бутилки, като собственикът на първата я спечели на търг срещу 800 долара. Добрата новина е, че средствата от продажбата й отиват благотворително за подпомагане на организацията за опазване на морските животни Sea Shepherd Conservation Society.