Special Weekly

Men Follow

Хю Хаус или Грегъри Лори?

Малцина британски актьори се радват на такава популярност в България както Хю Лори, изпълнителя на главната роля на мизантропа диагностик в телевизионния сериал Доктор Хаус. В живота той сякаш не се различава много от своя герой. Зад показния цинизъм и иронията се крие един добър и благороден хулиган, който бихте искали да ви бъде приятел.


Син на лекар и домакиня, Хю е роден в Оксфорд и като че ли му е предопределено да учи в един от най-добрите университети във Великобритания. Той обаче завършва Кеймбридж, откъдето има бакалавърска степен по антропология и археология. Там става активен член на театралния клуб Cambridge Footlights, известен като място, откъдето са излезли много британски комици. Негови колеги и партньори са Ема Томпсън и Стивън Фрай. През последната година от следването си актьорът любител става президент на клуба, а след завършването на университета задружната тройка съчинява и поставя комедия, благодарение на която получава договор за телевизионна транслация от театъра Уест Енд. Но това е само първата крачка към славата.


Истинският успех идва при Лори с телевизионния комедиен сериал Черното влечуго, където партнира на Стивън Фрай и Роуън Аткинсън, по-късно станал известен като мистър Бийн. Следва класическото британско абсурдистко шоу A Bit of Fry and Laurie. Този етап от кариерата на Фрай и Лори завършва със сериала Джийвс и Устър, адаптация по романите на Пелъм Гренвил Удхаус.


В памет на Британската империя


Актьорското дарование на двамата главни герои искри с все по-ярки цветове и омагьосва зрителите с всяка следваща серия. Лори играе очарователния, но нескопосан аристократ Устър, а ролята на камериера му, умния, енциклопедично образован и невероятно находчив Джийвс се изпълнява от Фрай. Топлата, иронична, но изключително качествена проза на Удхаус (той е написал 11 романа и 4 сборника с разкази за Джийвс и Устър), намира идеално въплъщение в сериала. Дуетът Фрай-Лори впечатлява с това, че сякаш се състои от две потресаващо несходни половини. Докато в истинския живот те са умни, образовани, притежават превъзходен вкус, чувство за мярка, свобода, ораторски талант и се отнасят с уважение към тези, които ги гледат и слушат. Тези толкова дефицитни качества в унилия свят на телевизионните комедийни сериали са напълно достатъчни, за да направят изпълнението на двамата актьори неповторимо.


В саундтрака към сериала звучи пианото на самия Хю Лори, който впрочем е талантлив пианист и китарист. Той има и друга голяма страст - академичното гребане. В университета Лори неведнъж е печелил традиционните съревнования между Кеймбридж и Оксфорд, а през 1977- а се нарежда на първо място на състезанията по гребане (двойка с кърмчия) на Националния младежки шампионат на Англия. Спортната му кариера обаче не издържа схватката със страстта му към артистичното превъплъщение за щастие на всички нас.


Авторът на бестселър и малките му роли


Сериалите са си сериали, но от средата на 90-те години Лори започва да пробива и на киноекрана - той играе в големи холивудски филми, но изпълнява малки роли. Малцина го помнят в Желязната маска или в римейка Полетът на феникса.nbsp; Децата го познават от киноприказките - като бащата в семейството на Стюарт Литъл и собственика на едно от кучетата - главни герои, в киноверсията на 101 далматинци. Вярно, че играе главната роля в английската комедия Може би, скъпа, но тя си остава единствена.


Междувременно неговият колега и приятел Стивън Фрай непрекъснато разширява своето амплоа. Покрай актьорството той става популярен вестникарски колумнист, водещ на познавателни телевизионни предавания и дори писател, при това добър. Отчасти в духа на благородното съревнование, отчасти защото усеща такава потребност, Лори също написва роман. За всеобщо учудване Търговецът на оръжие - стилен комедиен авантюристичен роман, чийто герой отчасти напомня самия автор, се превръща в бестселър.


Добре познатият доктор


Нещата се променят радикално през 2004 г., когато Лори приема предложението на създателите на сериала Доктор Хаус. Оттогава до ден днешен работата над него заема цялото време на актьора. Традиционното комедийно амплоа на Лори бе погребано мигновено и окончателно в името на героя му Грегъри Хаус, циничен мизантроп и гений в диагностиката. Накуцващият, мрачен лекар стана невероятно бързо любимец на телевизионните зрители и от двете страни на Атлантика. Своеобразен Шерлок Холмс в медицината, той изглежда почти като враг на човечеството - държи се грубо с пациентите и с колегите си, сипейки жестоки и иронични фрази там, където те изглеждат преждевременни и дори напълно излишни. Но само докато докторът не се отдаде на истинското си призвание. И тогава се оказва, че в края на краищата добродетелите му многократно надвишават неговите пороци. За разлика от много от събратята си по професия, доктор Хаус е честен и добър във философския смисъл. Той е човек, който играе, а болестите и колегите му са негови съперници на корта на живота и смъртта. Лори сякаш не отделя себе си от своя герой и това го прави невероятно убедителен и искрен. Нещо повече - създава се впечатлението, че изобщо не става дума за актьорска игра. Което означава, че или Хю Лори е великолепен актьор, или просто е самият Хаус.


Цената на славата


Днес британецът пише нова книга и постепенно започва да се отегчава от славата. По-точно не от нея, а от цената, която се налага да плаща за нея. Елизабет Втора го удостои с Ордена на Британската империя, а в дома му има два Златни глобуса. Разпуска с рок групата Band From TV, съставена от актьори в телевизионни сериали, които обичат да се занимават с музика. През юни Хю Лори навърши 50 години. Той има любима съпруга, двама синове и една дъщеря. Какво още е необходимо на един приличен англичанин, за да посрещне достойно по-зрялата си възраст?


Това обаче далеч не е краят на творческите му планове и идеи. След като излезе новата му книга, току-виж се появила и друга. Неслучайно все по-често виждат Лори в компанията на стария му приятел Фрай, който впрочем трябва да се появи в една от новите серии на Доктор Хаус. Говори се дори за нова версия на Шерлок Холмс с двамата актьори в главните роли.


Сега обаче небръснатият англичанин се подготвя за участието си в поредната екранизация. Този път по култовия белгийски комикс Жълтият знак. Пък и полувековният юбилей е едва първата половина от живота. Така е поне за онези, които познават и обичат творчеството на Хю Лори.