Special Weekly

Men Follow

Голфът в България е дългосрочна инвестиция

България постепенно се превръща в една от предпочитаните голф дестинации в Европа. В страната ни функционират осем голф игрища, поне още два пъти повече са в строеж или на проектно ниво. Според специалисти в бранша обаче, за да бъдем конкурентоспособни на държави като Хърватска, Турция и Испания, броят на игрищата трябва да се увеличи поне до петдесет. Стремежът е да се изгради перфектен имидж на игрищата. За целта като дизайнери на терените на BlackSeaRama, '84Св.София Голф Клуб и Спа и Пирин Голф amp; Кънтри Клуб са привлечени легендите на играта Гари Плеър, Пол МакГинли и Ян Уузман.


Най-добрите специалисти струват между 500 000 и 1 000 000 евро, но освен че оставят уникалния си отпечатък върху терените, те рекламират България като топ голф дестинация. Построяването на хотелска инфраструктура и продажбата на апартаменти и вили също е задължително условие за добра възвръщаемост на инвестициите. Мениджмънтът на комплекса BlackSeaRama например продава в пакети луксозни вили с басейни. В първия пакет бяха пуснати на пазара 78 от общо 500 жилища със средна цена 500 000 евро. Почти всичките са продадени и капарирани веднага, което значи чист приход от над 30 млн. евро. При обща стойност на проекта от около 103 млн. евро се оказва, че продажбата дори на половината имоти ще гарантира пълно покриване на вложените средства. Основни инвеститори в BlackSeaRama са Красимир Гергов и социологът Кънчо Стойчев. На игрището бе проведен и тазгодишният финал на Алианц Оупън, в който участваха 60 голфъри. По традиция голямата награда бе участие на турнир от веригата Алианц в Меката на голфа - най-старото голф игрище в света Сейнт Андрюс. След оспорвани два кръга правото да заминат за Шотландия получиха Теодор Тодоров и Ватко Бешлиев.


От името на регистрираната в Австрия компания Темпъл президентът на Българската голф асоциация Красимир Гергов и бизнесменът Георг Цветански вложиха 120 млн. евро в строежа на комплекса Тракийски скали. Луксозното селище, което бе открито за гости на 4 юни, се намира до село Божурец между Каварна и Балчик. Тракийски скали е разположено върху 1800 дка девствена природа с невероятна морска панорама. Игрището на комплексае най-доброто от всички триста, които е създал Гари Плеър. Той е сигурен, че обектът ще се нареди сред трите най-предпочитани голф курорти в Европа. Интересът към стоте петзвездни апартамента е огромен, като близо половината от жилищата с цени между 130 000 и 160 000 евро вече са закупени от англичани. Луксозният ресторант, който се намира на 20 метра под морското ниво, също отвори врати.


Мениджмънтът на Пирин Голф amp; Кънтри Клуб, който се намира на 5 км от популярния ски курорт Банско, привлича голфъри с двете си игрища, ситуирани върху суров планински терен. Академията на клуба е оборудвана с най-модерните тренировъчни уреди. Инвестициите в проекта са над 150 млн. лв., като мажоритарен акционер е Балканстрой АД. В турнира за Президентската купа в полите на Пирин през юли участва и бившата футболна звезда Христо Стоичков. Камата показа завидни умения и отнесе наградите за Най-дълъг удар и за Най-близо до дупката.


Но и най-добрият голф проект би бил неуспешен, ако не се прилага агресивен маркетинг. Според Гари Плеър България трябва да спонсорира турнир от европейски мащаб, който ще доведе поне 30-40 телевизионни камери. Така голфърите от цял свят ще видят какви комплекси са изградени в страната ни и потокът от платежоспособни клиенти сам ще потече. За Красимир Гергов правилната маркетингова стратегия предполага разходи от 300-400 хил. евро годишно, а рекламата да се позиционира в чуждестранни специализирани медии. Управителят на Св.София Голф Клуб и Спа Ренцо Теста и екипът му изпращат имейли на определен кръг от клиенти, който включва български и чуждестранни запалени голфъри. Напоследък е модерен корпоративният тим билдинг. Клиенти на игрището край Равно поле, което също е собственост на Гергов, са Oracle, Civas, Dunhill, Danone, както и рекламни агенции.