Special Weekly

Men Follow

Едно изискано пътуване

Тази година, на автомобилното изложение в Женева, дизайнерите на Citroen представиха новия С5. Ключовите думи при него са лукс и комфорт ndash; постигнати чрез изчистения външен вид, висококачествените материи, използвани за интериора и широката гама подобрения в колата като цяло. За този прекрасен пример на стил и елегантност разказва


Новият Citroen C5 ще се предлага с три бензинови и четири дизелови двигателя. Бензиновите ще бъдат с обем от 1.8 литра до 3.0 литра и съответно с мощност от 92 kW до 155 kW. Максималната скорост на С5 е от 200 км/ч до 224 км/ч с най-мощния бензинов двигател. Средният разход на гориво - от 7.9 до 10.5 литра на 100 км. Дизеловите двигатели ще започват от добре познатия 1.6 HDi (80 kW) до 2.2 Hdi (125 kW). Топвариантът сред дизеловите агрегати ще бъде 2.7 HDi, с мощност 155 kW. Средният разход на гориво - от 5.6 до 8.5 литра на 100 км.


С5 се отличава с окачване по избор: от една страна, Hydractive III +, което предлага едновременно оптимален комфорт и максимално добро поведение на пътя, а от друга ndash; метално окачване, което предоставя по-директен досег спрямо пътя при запазване на качествата, характерни за Citroen.


Наследен от C4 и C4 Picasso, новият С5 притежава волан с фиксирани централни команди от второ поколение. Устройствата за кормуване и устройствата за комфорт, най-често употребявани от водача, са достъпни, без ръцете да се отделят от волана, а видимостта им е осигурена дори при бегъл поглед и при нощни условия благодарение на задното осветление на пиктограмите.


Новият С5 разполага и с последно поколение телематична система. Тя съчетава функциите на GSM, радио, CD/MP3 и GPS навигация. Големият й 7-инчов цветен екран и командните й устройства, разположени на волана, я правят лесна за управление. NaviDrive има твърд диск с вместимост от 30 GB, предназначен за запаметяване на картография и музика. Системата NaviDrive предлага също така услугите Citroen Assistance, Citroen on Line и Citroen Urgence. С5 може да бъде оборудван и със системата Bluetooth.


Безопасността при С5 е на много високо ниво ndash; системите ABS и ESP, както и 9-те въздушни възглавници са гаранция за това. Сигурността при този автомобил се допълва от поставените на всяко място триточкови предпазни колани. Citroen са помислили и за сигурността на децата. На разположение са до три закрепващи скоби за детски столчета Isofix.


При липса на задействан мигач AFIL отчита неволно пресичане на осева или друга линия на пътя, което се отнася за движение по автомагистрала или скоростен път с над 80 км/ч. Водачът е предизвестен чрез nbsp;вибриращо устройство монтирано в седалката, което се задейства от тази страна на креслото, която съответства на посоката на нарушаване на линията на пътя.


С5 е оборудван с фарове, съчетани с дневни светлини, които правят колата по-различима денем . Те са разположени в долната част на фаровете и са прикрити зад матов екран в сини тонове с формата на бумеранг, давайки по този начин израз на специфичния характер на този модел.


Помощта при паркиране е все по-необходима в днешно време ndash; особено в градска среда. При новия С5 ултразвуковите датчици са вградени в предните и в задните брони и отчитат препятствия в три зони на непосредствена близост до колата. Устройството за измерване на свободното място за паркиране е комбинирано със система за съдействие при предно паркиране.


Естествената, както и изкуствена светлина в купето създават приятна и мека атмосфера. Естествената прониква през електрическия подвижен покрив, с който са оборудвани версиите ldquo;седанrdquo; или благодарение на отварящия се панорамен електрически стъклен покрив, който присъства при версиите Tourer.