Special Weekly

Men Follow

Един безутешен принц

Бруней е малка, богата на нефт страна в Югоизточна Азия с население от 374 000 човека. Султанът на Бруней Хаджи Хасанал Болкиах е абсолютен монарх и е на трона от 1967 година. nbsp;Списание ldquo;Форбсrdquo; оценява състоянието му на 22 млрд. долара, което го прави най-богатия управник в света. Принц Джефри, най-младият от тримата братя на султана, дълго време беше министър на финансите и шеф на Инвестиционния фонд на Бруней (BIA). Част от парите му са били похарчени за подобряване на инфраструктурата в страната, твърди принцът. Друга, много по-голяма част е отишла за удовлетворяване на прищевките на Джефри, смятат официалните власти.


До неотдавна принц Джефри Болкиах беше един от най-богатите хора на планетата. Сега той се страхува, че може да остане без пари и покрив над главата си. Неприятностите му започнаха преди десет години, nbsp;когато бе свален от всички длъжности, които заемаше в правителството на Бруней, и бе обвинен в незаконно присвояване на почти 15 млрд. долара от кралската хазна. Принцът упорито отрича вината си. Но е някак трудно да се повярва, че собственикът на 1700 разкошни автомобила, колекции от картини на Пикасо, Моне, Реноар и Дега, на яхти и недвижими имоти в цял свят би могъл да ги придобие с 20-те хил. долара месечно, които брунейското правителство официално му плаща.


През всичките тези години султанът на Бруней - Хасанал Болкиах, провеждаше методична съдебна обсада на собствеността на по-малкия си брат с цел да я върне на държавата, тоест на себе си. И постигна първите си победи в това начинание. Британският таен съвет (бел. ред. висш съдебен орган в Англия, еквивалент на Върховния съд в много страни, които формално са били част от Британската империя) постанови, че принцът трябва да изпълни около две хиляди точки, според които отдава почти цялата си собственост на Бруней. В САЩ пък, с постановлението на съда на Ню Йорк, принц Джефри загуби контрола върху една от най-ценните части на имуществото си. Става дума за New York Palace Hotel - помпозна 55- етажна сграда, известна по-рано като Helmsley Palace. По думите на самия Джефри той е съгласен да върне по-голямата част от собствеността, която е придобил. Но се надява, че царственият му брат ще му остави достатъчно пари, за да може да води по-скромен вариант на обичайния си живот.


Брунейското правителство обаче не е склонно да бъде водено за носа. Принцът вече беше принуден да върне колекцията си от картини и автомобили, разкошен хотел в Париж и пет диаманта на стойност от порядъка на 200 млн. долара. Според съдебните документи най-малкият брат на султана е похарчил 475 млн. долара за автомобили ldquo;Ролс-Ройсrdquo; и е платил 78 млн. долара на италианската компания, произвеждаща спортните автомобили Pininfarina. Други 900 млн. долара са отишли за покупки от британската бижутерска компания Asprey. Самата компания също била купена за 385 млн. долара, както и хотелът Helmsey Palace за 202 млн. долара, които били изплатени от фондовете на инвестиционната агенция, оглавявана от принца.


Джефри не отрича, че парите са идвали от BIA, но по думите му султанът знаел за повечето от разходите. Нещо повече, по-големият му брат нито веднъж не е прибягвал до услугите на агенцията, влагайки държавните средства директно в личната си банкова сметка. Адвокатите на султана отхвърлят всички доводи на принца. Според тях те нямат никакво отношение към факта, че Джефри е използвал държавни пари за лични цели.


Петдесет и три годишният принц обаче е разтревожен най-вече за съдбата на седемте си съпруги и осемнайсетте си деца. По думите му много от тях учат в чужбина и ако той банкрутира, няма да са в състояние да си плащат обучението. От съдебните документи личи, че първите четири жени на принц Джефри са получили 158 млн. долара от фондовете на BIA.