Special Weekly

Men Follow

Дизайнерските хотели

S 250 3a6b021b a1bf 4c44 b144 4bd16c9d7aee
S 250 3ec9e28b e9dc 470b b4c8 9484053d10fa
S 250 3546398d e233 4e73 b13c 4c404da2f9ff
S 250 8a390153 cd05 4616 a4d7 333f1895bdfa

Великолепно обзаведени, дизайнерските хотели категорично превъзхождат по лукс и обслужване петзвездните вериги.  Но най-ценното в тях е атмосферата - изключително дискретна и гостоприемна, което кара клиентите да се чувстват като в частна резиденция.

Iniala Beach House, Тайланд

Създателят на Iniala Марк Вайнгард е новак в хотелския бизнес. Той е финансист по професия, екстравагантен авантюрист по характер и перфекционист, особено когато става дума за съвременно изкуство, гастрономия и архитектура. Хотелът израства на мястото на зимната му вила, разположена на пустинен плаж на Андаманско море в живописната провинция Панг Нга. Марк го посвещава на любимото си момиче, което загива от цунами на остров Бали. Върху проекта Iniala Beach House работи уникален екип от дизайнери и архитекти. Той представлява частна резиденция, състояща се от три вили и пентхаус, които могат да бъдат наети наведнъж или поотделно. Хотелът е предвиден за 20 гости и за тях се грижи персонал от 95 човека. Във всяка вила има иконом, готвач, шофьор и спа специалист (стойността на престоя включва шестчасов масаж дневно), както и детегледачка. Според местните разбирания вилата представлява две-три къщички със спалня, баня, гардеробна, басейн, открита тераса, сграда, в която са разположени спа комплекс, столова и още една столова на открито.

Главната резиденция Collector’s House е проектирана от архитекта Греъм Ламб,  а голямата й дневна - от братята Кампана, които са оформили и вътрешния двор, и кинотеатъра. Една от вилите е дело на испанеца Хайме Айон. А в гастрономичния рeсторант готви талантливият баск Енеко Атча. Най-ефектната спалня е дело на Джоузеф Уолш. Мебелите в нея сякаш „израстват“ от пода,  докато креватът е окачен за тавана, а покритието под краката напомня нежния пясък на прибоя. Всички вили изобилстват от произведения на изкуството - мебели, картини и всякакви изящни предмети.  По-любопитно е, че всички могат да бъдат заменени с нови, ако някой от гостите си хареса нещо и реши да го купи.  

Coco Prive , Малдивите

На Малдивите има много острови хотели, които си съперничат по разкош, но Coco Prive е нещо по-специално. Собствениците му са успели да привлекат за проекта водещия сингапурски архитект Гюс Уилкинсън, специалист по тропическа архитектура. Разположеният върху хектар и половина хотел може да бъде наеман само изцяло от семейство или компания. Той е предназначен за десет човека с деца, за които са предвидени петте вили за гости. Ако запазите хотела за пет нощи, ви се полага яхта с екипаж. Освен това може да избирате между спа комплекса, коктейл бара, винарската изба и библиотеката.  

Уилкинсън определя  стила си като refreshing architecture - "освежаваща архитектура“. Тропиците създават изключително интензивни усещания, затова след като се разходи сред палмите и ярките цветове на местната флора, на човек му се иска да се разхлади. Неслучайно строгият бял цвят в хотела е съчетан със землисти и пастелни багри, има много дърво и камък. Необичайните за Малдивите тъмнокафяви покриви са изработени от плочки от много скъпо тиково дърво - типичен детайл от почерка на Уилкинсън. А ако човек види малкия остров от височината на птичи поглед, ще установи, че вилите, пътечките и кейовете са проектирани така, че комплексът да напомня на дърво с красива корона.

Il Borro, Тоскана

Синът на обувния магнат Салваторе Ферагамо, Феручо, се влюбва в скътано сред тосканските хълмове средновековно селце, близо до Арецо. И през 1993 г. купува 700-хектаровото имение  Il Borro заедно с лозята, маслиновите горички и селцето. То се превръща в любимата лятна вила на фамилията Ферагамо.  Най-голямата къща собствениците оставят за себе си, но реставрират старите постройки в селото, снабдявайки ги с нови теракотени покриви, възстановяват бижутерските и обувните магазинчета, каквито са били през Средновековието, и наистина вдъхват втори живот на селото. Сега то е превърнато в хотел, който може да приюти голяма компания. Питомните фазани по улицата са повече от хората, а основното средство за придвижване са екологични голф карове. Всяка вила или апартамент разполага с басейн с прилични размери и вътрешно дворче, където гостите могат да закусят, любувайки се на тосканските хълмове.

При реновирането семейство Ферагамо се е постарало да избегне всякаква превзетост. Затова и антикварните предмети изглеждат прекрасно на естествения, сдържан фон.  Само в главната вила Royal Suite  личи известен разкош заради тапетите с ярки орнаменти от живописната флора и фауна в тон с пердетата. В къщата има роял, на който е свирил Фредерик Шопен, и креват, на който е спал Ралф Лорън. А домакините ще ви разкажат, че принтът на килима в една от вилите е използван в колекцията  pret-a-porter на Salvatore Ferragamo.

La Peserve, Париж

Във френската столица има много дизайнерски хотели. Те се намират главно в квартала Маре и в района на парка Марсово поле. Още няколко исторически, помпозни дворцови сгради са разположени в непосредствена близост до сърцето на бляскавия шопинг център Faubourg Saint Honore и Avenue Montagne. Но когато човек е често и за дълго в Париж, му се иска да живее в самия център и по възможност не в дворец със стотици гости. Новият La Reserve, открит в началото на тази зима в сграда, построена през 1854 г., със сигурност създава чувство за дом. В него има басейн, което е рядкост и за най-престижните парижки хотели. Става дума за малка сграда със 26 апартамента и 14 стаи, съхранили интимността на помещенията от ХІХ век. Дори ценители не биха познали, че дизайнът им е дело на интериорния гуру Жак Гарсия. Антикварната мебел и тапетите изглеждат въздушни без патоса и известната претенциозност, характерни за интериорния дизайнер. Засега мястото е слабоизвестно, а гостите могат да ползват услугите на наистина приличен консиерж. Той може да ви осигури VIP пропуски  по време на седмиците на модата и най-добрите места в операта, когато не може да си ги доставите по обичайния начин.