Special Weekly

Men Follow

Дивата природа върху благородни метали

Не е ли вълнуващо човек да носи медальони с изображенията на обитатели на дивата природа, майсторски изработени от чисто злато или сребро? Водени от тази идея, швейцарските майстори на медальони от рафинерията за благородни метали ПАМП създадоха лимитираната колекция icOns/Skins. Нейната световна премиера бе не другаде, а в София, където вече пет години швейцарците си сътрудничат успешно с Първа инвестицонна банка. Уникалните nbsp;кюлчета медальони бяха представени с атрактивно танцово шоу на десет момичета от балет ldquo;Новаrdquo;. Точно в стила на носените от тях бижута върху телата им бяха изрисувани с фрагменти от кожите на различни животни, вдъхновили дизайнера им - английския художник Глен Браун.


Артистичните продукти върху благородни метали - така се превежда абревиатурата на една от петте най-големи и най-важни рафинерии на благородни метали в света. ПАМП е и основна фигура на Лондонската метална борса. Историята на уникалните й медальони започва преди малко повече от тридесет години. Тогава са произведени първите в света слитъци и малки кюлчета с артистичен дизайн, които лесно се превръщат в перфектното бижу. Методите, които се използват при изработката им, включват електролиза, aqua regia, или кралска вода (силно корозионна смес, която разтапя благородните метали), и т. нар. ldquo;влажно химическо разделянеrdquo;.


Плочките са изработени от най-чиста проба злато и сребро, според швейцарските стандарти за благородни метали - едни от най-строгите в света. Мотивите, които са избирани като акцент за кюлчетата медальони, варират от митологични и астрологични теми до икони и от исторически паметници до стилизирани растения.


Колекцията ldquo;icOns/Skinsrdquo; показва еволюцията в класическия дизайн на ПАМП. За пръв път се използват мотиви от модата и поп културата. Слитъците от благородни метали са украсени с релефи от кожите на леопард, зебра, кралска кобра, крокодил и риба скат. В традицията на рафинерията на реверса на всеки от тях е поставена маркировка - отличителният знак на ПАМП - римската богиня на щастието и късмета Фортуна. Навсякъде по света той е символ на безупречно швейцарско качество.


За пръв път всеки слитък има и отвор, в който може да бъде поставена кожена, копринена или фина метална верижка, така че притежателят му да изрази своята индивидуалност по доста закачлив начин.