Special Weekly

Men Follow

Да оцелееш

Той обикаля света в търсене на най-опасните точки, в които може да попадне човек, и после се измъква от тях само с помощта на джобното си ножче. Запознайте се с Беър Грилс, най-популярния авантюрист в света.


Яденето на живи червеи, краденето на чужди лодки и уринирането върху собствената шапка, преди да си я нахлупиш на главата, по принцип не са неща, които бихте очаквали от един възпитаник на реномирания колеж Итън. Но за Едуърд Майкъл Грилс, по-популярен като Беър Грилс, те са не просто всекидневие, а начин да си изкарва прехраната.


Ако дори и мимолетно, прехвърляйки програмите, сте попадали на българската версия на Discovery Channel, няма начин да не сте виждали бодрата му физиономия, докато се измъква


от дупка в леда, от кално тресавище или от яма със скорпиони


В последните години неговото шоу Оцеляване на ръба (Ultimate Survival) е сред най-излъчваните и най-гледани предавания на канала. А също и сред най-скандалните.


Фабулата е проста - в началото на всеки епизод Беър, въоръжен със съвсем малко повече от джобното си ножче, е спускан с хеликоптер над някое отдалечено, диво и опасно място: вулканите на Исландия, върховете на Скалистите планини, нажежените пясъци на Сахара... В следващите две-три денонощия Грилс показва на зрителите изпитани способи да се справят във враждебна среда. Уроците му са най-разнообразни - как да запалите огън, как да си осигурите подслон в пустинята или пък да се сгреете в ледовете на Алпите, как да направите капан за зайци и кои отвратителни на вид насекоми все пак стават за ядене. От някои от нещата, които прави Беър, откровено може да ви призлее, но той уверява, че ако спазвате съветите му, имате всички шансове да оцелеете след самолетна катастрофа или корабокрушение.


Колкото до скандалния характер на шоуто, той се дължи на обвиненията, че много от ситуациите, в които попада Грилс, са всъщност старателно режисирани и нямат нищо общо със загубването сред пустошта, което се опитва да пресъздаде. В края на краищата е трудно да повярваш, че човек може две денонощия да се храни с паяци и личинки, докато на крачка от него са хората от телевизионния му екип с пълни със Сникерс джобове. Епизодът, в който Беър е корабокрушенец на самотен полинезийски остров, всъщност е бил заснет на един полуостров в туристическия рай на Хаваите. Дивите коне, които авантюристът се мъчи да опитоми в Аляска, се оказали старателно вчесани и дори подковани домашни животни. И така нататък.


В интерес на истината тези обвинения ни най-малко не смутиха Грилс. Първо, както възрази той, шоуто му


никога не е имало претенциите да е документален филм


- то е просто пътеводител за оцеляване. Предупреждението, че някои сцени са режисирани, се изписва в началото на всеки епизод. А втората причина Беър да не се тревожи от подобни упреци е, че извън предаването и извън обхвата на камерите неговите авантюри вече са всичко друго, но не и режисирани.


Едуард Майкъл Беър Грилс е роден през 1974-а като второ дете на политика от консервативната партия сър Майкъл Грилс. По майчина линия е потомък на северноирландската депутатка Патриша Форд и на прочутия играч на крикет Найджъл Форд. Завършил е престижното училище Лъдгроув, колежа Итън и Лондонския университет (специалност испанска филология). Още като хлапак се научава да се катери и да плува, на 14 години получава черен пояс по карате шотокан.


След като завършва училище, решава да постъпи в армията и за целта прекарва няколко месеца предварителна подготовка в Хималаите. От 1994 до 1997 г. служи като десантчик и полеви медик в специалните военновъздушни сили - прословутите SAS. Два пъти е бил на мисии в Северна Африка. При втората, през 1996-а в Кения, оцелява по чудо, когато


парашутът му се заплита на 500 метра над земята


При падането Грилс чупи три гръбначни прешлена, а хирурзите и до днес недоумяват как не е останал парализиран за цял живот. Трябваше да отрежа главния парашут и да отворя резервата, но си помислих, че имам достатъчно време да оправя проблема, обяснява Беър.


Прекарва следващите 18 месеца на легло във военна болница. А първата му работа след изписването е да започне да организира реализацията на детската си мечта - изкачване на Еверест. На 26 май 1998-а това вече е факт - Беър стои на Покрива на света със самочувствието на най-младия човек, покорявал върха (тогава е 23-годишен, по-късно постижението му е подобрено от 19-годишния Роб Гаунтлет).


Изобщо годините след армията са непрекъснат низ от налудничави авантюри - изкачване на Ама Даблам (обявен от самия Едмънд Хилъри за непристъпен), обиколка на Британските острови на водни ски (с благотворителна цел), опит за прелитане над Анхел, най-високия водопад в света... Три години след Еверест като лидер на екип от петима авантюристи Грилс прекоси Атлантика с надуваема лодка, повтаряйки подвига на французина Ален Бомбар. За разлика от Бомбар обаче, англичаните плуват не в тропическите води, а в смразяващите северни ширини между Шотландия, Исландия, Гренландия и Канада. За това постижение военният флот му присъди звание лейтенант-командир (еквивалентно на нашето майор).


Отдадеността му на благотворителни каузи го подтикна и да стане организатор на най-височинното вечерно парти в света, проведено на 7620 метра в платформата на балон с горещ въздух (забавата бе малко скована, защото вечерящите трябваше да си смъкват и слагат кислородните маски между хапките, но пък бе събрана завидна сума в подкрепа на дружеството The Prince's Trust).


През 2007-а счупи поредния световния рекорд, като прелетя с единичен параджет (по същество - обикновена перка на гърба му) над Хималаите, достигна височина 8991 метра и издържа няколко часа при


температури от порядъка на минус 60 градуса по Целзий.


Същата година бе гост в най-гледаните телевизионни програми в света - на Опра Уинфри, Джей Лено и Дейвид Летърман. А киностудиото Уорнър в момента го увещава да играе в римейка на класическия филм Clash of the Titans (с Лорънс Оливие в оригиналната версия). Книгите му са неизменни бестселъри: Facing Up, посветена на експедицията до Еверест, влезе в Топ 10 на най-продаваните заглавия в Англия, а Facing the Frozen Ocean бе номинирана за голямата награда Уилям Хил за спортна книга на 2004-а.


Впрочем зрителите, за които Беър е вероятно най-яркият символ на цветущо здраве и атлетизъм, вероятно ще се изумят, когато разберат, че всъщност той страда от сериозно генетично заболяване, отнесло преждевременно в гроба баща му и дядо му. Проблемът на Грилс се нарича хиперхолестеролемия - рядко заболяване, срещано при едва шест-седем души на хиляда. При него в организма се натрупват необичайно високи нива на холестерол, предразполагащи към сърдечносъдови заболявания.


И макар по време на експедициите си да се храни с каквото му попадне (очни ябълки на овца, сурово месо от зебра или червеи), у дома Грилс и семейството му спазват строга диета -


никакви животински мазнини и месо, максимум зеленчуци


плодове, ядки и сурови храни.


А семейството съвсем наскоро набъбна, защото към съпругата му Шара и синовете Джеси и Мармадюк този януари се присъедини още едно братче - Хъкълбери (майката настоя да роди по естествен път на борда на плаващата им къща в Темза). По една случайност и таткото си бе вкъщи, вместо да обикаля по най-девствените кътчета на Земята - просто защото през декември успя да си счупи рамото при самостоятелна експедиция към непокоряван още връх в Антарктида. Преди Шара и раждането на децата не ми пукаше от нищо, по някакъв начин чувствах, че нямам какво да губя - споделя Беър. - Те ме накараха да осъзная, че връщането у дома е всъщност единственото, което има значение.