Special Weekly

Men Follow

Часовникът

Часовникът е прибор за отчитане на времето. И в същото време аксесоар, чиято последна задача е даnbsp; показва точното време. То така или иначе ни преследва от мониторите на компютрите, от дисплеите на мобилните телефони, от телевизионните екрани и от различни информационни табла. Часовникът е и начин за самоидентификация, за притежание на собствено време.


Консервативните часовници са актуални не само заради прeгледния си вид и точността си, но и защото принадлежат към естетиката на миналото. Това е все едно да пишеш писмо с перо във век, когато всички наоколо си служат с електронни послания.


Друг анахронизъм са необичайните часовници, или часовниците на бъдещето. Със странни стрелки или с липсващи такива, с циферблат, напомнящ пулт за управление на реактивен изтребител или романтичен приказен микрокосмос. Придобивайки такъв часовник, човек си купува история.


Пример за това са футуристичните модели 103 и 202 от Urwerk със спътникова индикация на времето. С часове, маркирани върху въртящи се плоскости и ретроградна стрелка за минутите. Това е не просто механизъм за отчитане на времето, а обект за медитация. Или провокиращите размисли за други галактики MT3 от BLU.


Часовниците Grande Heure от Jaquet Droz са удивително точни, но това е доста трудно да се установи с невъоръжено око - стрелката ритмично се движи по кръг, разделен на 24 сектора. Разстоянието между тях обаче е толкова малко, че не можеш да определиш дали е 18.52, или 18.56 и просто казваш около 19.00 или 19.00 без пет. А да не знаеш колко точно е часът в момента си е рядък разкош.


Freak на Ulysse Nardin е истинско предизвикателство към обществения вкус.Той наистина стои странно на фона на събратята си с две стрелки и емайлирани циферблати. Но успешните продажби на модела и тълпите от негови почитатели в цял свят доказаха, че той е красив, макар и по различен начин.


Часовниците с необичайни индикации са символ не толкова на статута на собственика си, а на оригиналното му мислене. За разкош той винаги разполага с 20 минути или половин час, за да разкаже интересна история в отговор на въпроса що за часовник носи на ръката си.