Special Weekly

Men Follow

Часовниците

Първият от известните днес часовници за пилоти е моделът Santosна Cartierот 1904-а, който Луи Картие създава за своя приятел, летеца Албер Сантос Дюмон. Съгласно изискванията на времето той не бил голям часовник, но в чест на 100-годишния си юбилей френската къща предложи на пазара и по-масивни модели, с названието Santos 100.


Масовото производство на часовниците за летци започва през 20-те години на ХХ в., когато големите асове, завърнали се от Първата световна война, развличат публиката с полети във всевъзможни авиошоута. Тъкмо тогава се оформя външния облик на този вид часовници - с много голям, кръгъл корпус от стомана, с чист циферблат, върху който са разположени големи и най-важното ясно четящи се цифри. Плюс разбира се голяма коронка, за да може пилотът лесно да навива часовника си с ръкавица, както и здрава каишка, обшита с бял конец. Тя задължително трябва да е широка, защото моделите не се носят на гола китка, а върху маншета на пилотското кожено яке.


През 20-те и 30-те години на миналия век много швейцарски фирми произвеждат професионални часовници за военновъздушните сили. IWC например работи успешно за британските военновъздушни сили, в резултат на което се появяват великолепните Big Pilot's Watch, чиито потомци (стоманени, златни и платинени, с различни размери на корпуса) сега са част от асортимента на компанията от Шафхаузен.


Почти всички часовникарски брандове - Breguet, Longines, Glasshutte Original, Breitling - са запазили линиите си от модели за летци. Не е чудно, че външният им вид почти не се е променил през годините. Пилотските часовници се ценят не само заради романтиката, но и заради традицията.