Special Weekly

Men Follow

CEREC - уникална система за възстановяване на зъбите

S 250 35a0ad3d df69 4716 aa76 08bb315b42f9

Д-р Радослав Ралев е роден в гр. София през 1987-а. Средното  си образование завършва в Природоматематическата гимназия във Враца, след което е приет в Медицински университет - София, класиран на първо място при мъжете.  През 2012-а се дипломира между първите десет по успех, с оценка в дипломата  отличен. Веднага след това започва работа в малък кабинет под наем в центъра на София, а впоследствие през  2016-а  открива собствена дентална клиника.
Още през студентските си години се включва в организацията и ежегодното провеждане на най-големия стоматологичен конгрес на балканите - Sofia Dental Meeting. Там  се запознава с най-новите тенденции в областта на денталната медицина, представени от лектори от цял  свят. Проявява специален интерес към съвременната естетична и микроинвазивна стоматология, използването и внедряването на най-новите методи за лечение на зъби и дигитален дизайн на усмивката.

Доктор Ралев, защо решихте да се насочите към денталната медицина?
- Любимите ми предмети в природоматематическата гимназия бяха биология, химия и английски език. За мен беше естественото продължение да уча в медицинско висше учебно заведение. Кандидатствах в Медицинска академия - София, с първо желание стоматология. В семейството ми също има стоматолог, така че това беше един вид и продължение на традицията. Тази професия е много интересна, дава необятни възможности за развитие и усъвършенстваме както в професионален, така и в личен план. Всеки пациент е различен, няма две еднакви решения на един проблем, работата е много творческа.

Защо основахте собствена дентална клиника?
- В България денталната медицина е само частна, тъй като държавата заплаща само лечение на два кариеса, и то на минимална цена. Всеки новозавършил зъболекар е оставен да се справя сам. Пред него има три възможности: да емигрира в чужбина, да започне собствена практика или да си наеме кабинет. Избрах последното. Но тъй като започнах от нулата, кабинетът ми беше неособено привлекателен и ползвах по-стара техника. В този случай нямах шанс да правя нещата по начина, по който искам и да развивам собствен стил и методи на лечение. Сега, в новата клиника, имам възможност да работя в една по-модерна и приятна за пациента обстановка. За мен съвременната стоматологична услуга се състои от две части - добра диагностика и качествено лечение. Сега разполагаме с щадяща пациента апаратура и собствен дигитален рентген, който е с много по-ниски нива на облъчване. Пациентите спестяват време, което биха загубили, ако се налага да се снимат някъде другаде. При нас всичко става на място, само в рамките на минутки. Работим съвместно със специалист, орален хирург - д-р Малинова, която провежда всички по-сложни хирургични манипулации. Операции на ретинирани мъдреци, кисти и, разбира се, поставяне на импланти.

Работите с уникалната система CEREC. Разкажете ни повече за нея.
- CEREC е една от най-съвременните системи за 3D дизайн и изработка на зъбни възстановявания - коронки, фасети, инлеи, онлеи, мостове. С нея можем да направим коронката на пациента от най-висококачествената и здрава керамика в рамките на един ден, без да е необходимо да търсим временни решения. Започваме с преглед, на който се планира изработката и цвета на коронката, след което зъбът се изпилява по подходящ начин. Разликата с обикновената процедура е, че тук не вземаме стандартния отпечатък на захапката, а го снемаме дигитално, с 3D камера, като зъбът се сканира директно в устата на пациента. Следва да изберем дали ще правим коронка, пломба, фасета, или мост. С помощта на сканираните зъбни редици и захапката правим дигитален образ на устната кухина на пациента. Очертаваме границите на коронката и ако е необходимо, правим корекция с много висока прецизност. Вариантите за избор на материала са литиев дисиликат - най-здравата керамика за фини възстановявания, стандартен порцелан, цирконий или композитни подсилени материали.
Компютърът ни предлага дизайна на възстановяването, като процедурата позволява да направим фини корекции на контакта между зъбите. Роботизирана система за около 20 минути изрязва коронката, която тестваме на зъба. Изпичаме я в специална пещ за керамика, където тя придобива желания от пациента цвят и я поставяме на зъба. Така с тази технология правим всичко много по-бързо и елегантно.

Кои са другите съвременни стоматологични технологии, които Вашата клиника предлага на пациентите?
- Дигиталният рентген, с който разполагаме, има много по-ниски нива на облъчване от стандартните апарати. Снимката се прави със специален фотосензор и е готова за няколко секунди, без пациентът на напуска кабинета. Тя е много по-прецизна и веднага се вижда на компютърния монитор. Разполагаме с физиотерапевтичен лазер за лечение на възпалителни заболявания на венците. Имаме и безжичен ендодонтски мотор, чрез който обработката на кореновите канали на зъбите е много по-приятна и безболезнена за пациента. Изработваме най-съвременните системи за коригиране на позицията на зъбите - прозрачните шини наречени алайнери. Предстои да се оборудваме с дигитален микроскоп. Стремим се да съчетаваме традиционни практики с иновативни решения и всичко това комбинирано със съвременни технологии и материали.

Как изглеждат съвременните коронки?
- Старият тип коронки са от металокерамика, а новите са от чиста керамика и цирконий. Те са по-естетични, от по-висок клас, лесно се обработват и залепват. От тях могат да се правят и частични коронки. Друго предимство е, че се правят извън устата, биологично по-чисти са, изработени са по-прецизно и фино. Не трябва да забравяме и утвърдените в практиката класически методи и материали. Например златото е чудесен материал, ако се абстрахираме от цвета и малко по-високата му цена. То има най-голяма трайност, възприема се добре от организма и се изтрива наравно с естествените зъби.

Участвал сте в организацията на Sofia Dental Meeting. Кои са съвременните тенденции в естетичната стоматология?
- Този форум има много модули.  Освен естетичната стоматология са застъпени всички останали аспекти от съвременната стоматология – имплантология, протезиране, лечение на коренови канали, ортодонтия. Най-съвременната тенденция е микроинвазивното лечение с възможно най-малко отнемане на здрави зъбни тъкани. В момента навлизат частичните коронки, позволяващи известна част от структурата на зъбите да бъде запазена. Фасетите също стават по-прецизни и естествени. Модерни са и мостовете без изпиляване, които се правят за няколко часа по специална технология. Хит напоследък са и еластичните протези.

Вие сте млад човек, а сте постигнали толкова много, остава ли Ви време за развлечения, имате ли хобита?
- Увличам се по народни танци и ски. Карам предимно на Банско и по нощната писта на Витоша. Нощното спускане е невероятно и спиращо дъха преживяване, тъй като снегът е по по-стегнат, а останалите скиори са по-подготвени. В университета реших, че трябва да усъвършенствам народните танци, и се записах в една хореографска школа. С течение на годините се сработихме с колектива, станахме ансамбъл и започнахме да ходим на турнета в Европа, с цел да се забавляваме и популяризираме великолепния български фолклор.

Обичате ли да пътувате, кои са любимите Ви дестинации за ваканция или приятен уикенд?
- Чудесни места в България са Седемте рилски езера и района на Триград, който е особено живописен. Друго мое хоби е подводното гмуркане,  което практикувам предимно по българското Черноморие. Сред най-запомнящите си места, на които съм бил в чужбина, са Санкт Петербург и Лондон. Впечатлен съм и от природните красоти на Босна и Херцеговина - цялата страна е осеяна с планини, реки и езера, а хората там са много гостоприемни. Бил съм още в Абърдийн, Париж, Амстердам, Венеция. Любимият ми град обаче е Прага - заради живописната и задушевна атмосфера и специфична архитектура.