Special Weekly

Men Follow

Бутилки от звездите

Представете си снобско парти, на което са събрани Парис Хилтън, Стинг, Жерар Депардийо, Боб Дилън, Антонио Бандерас, Уейн Грецки и други от този калибър. На пръв поглед изглежда, че общото между тях е само статутът им на световни звезди с големи доходи. Но има и още нещо - всички те имат свои собствени изби и произвеждат фирмени вина.


Едва утихна врявата около виното на Стинг, което за първи път бе предложено на пазара през септември 2008-а, а медиите вече разпространяват новината, че Антонио Бандерас се интересува от винопроизводство в родната Испания. По този начин се осъществява мечтата на холивудската звезда, която отдавна желае да стане производител на вино. Той възнамерява да се ангажира във всички етапи на продукцията: от отглеждането и обработването на лозето до бутилирането на готовата напитка. Ако това наистина се случи, името му ще се прибави към онзи списък от първокласни звезди, които с удоволствие слагат подписа си върху етикетите на бутилки собствено вино.


Най-добрият пример е Боб Дилън. Неговият автограф стои на виното Planet Waves, създадено от известния с уменията си специалист Антони Терни. Проектът се ражда като на шега. Терни, за когото T-shirt с образа на Дилън е обожавана дреха, един ден оставя в гардероба на певеца няколко бутилки от своето rosso conero Visions of J. Името идва от песента на Дилън Visions of Johanna. (Но Терни се е изхитрил да постави на етикета само итициала J, който отвежда и към Jessus). Авторът на Like a Rolling Stone бързо се влюбва във виното и търси контакт с продуцента си. Работната среща трае само няколко минути и завършва с подписването на договор за производството на марката Planet Waves (името на една от песните на Боб Дилън). Така Терни си осигурява доживотно количество фланелки с образа на идола, а Дилън си пие виното, което е смес от montepulciano и merlo. Макар кракът му да не е стъпвал в лозето над Адриатика.


По друг начин стоят нещата при Стинг. Бившият фронтмен на групата Police купува през 1997 г. вилата IL Palagio, разположена на 30 километра от Флоренция. Тя е от ХVI в. и струва на певеца 6 млн. щ. долара. Имението избира неговата съпруга, а музикантът го посещава тогава, когато може. Пет години по-късно купува 182 хектара околна земя и се заема с организирането на ферма. До този момент IL Palagio е известно с меда, който се произвежда там (продава се и в прочутия лондонски Harrod), както и със зехтин и колбасите си. Посещавал го е и Лучано Павароти, известен със своя вкус към добрата кухня. През март 2009 г. се появи новината, че след лятната ваканция на пазара ще се появи фирменото вино на Стинг. То ще бъде смес от сортовете sangiovese с caberne и merlo.


Това са само три примера от последните месеци. Но звездите, ангажирани с производството на вино, са значително повече. Хокеистът на всички времена Уейн Грецки има своята № 99 Estates Winery. Винарната е разположена на полуостров Ниагара, Канада, и произвежда качествено студено вино, което бе отличено със златен медал от международната Винария в Лос Анджелис. От продажбите той финансира фондацията си за подпомагане на млади хокеисти.


Винарна в подножието на вулкана Етна има и фронтмена на групата Simply Red Мик Хъкнейл. Вече поостарелият рокендрол певец Клиф Ричард на собствен ход изкачва стръмнините до винарната си Adega do Cantor в Португалия. За страстта на Жерар Депардийо към винопроизводството е заснет и документален филм, а режисьорът Франсис Форд Копола е собственик на имот в Napa Valley и се ползва с голям винарски авторитет сред изброените вече звезди. Не, не сме забравили и скандалната Парис Хилтън! Нейното вино се казва Rich и се произвежда от видоизменен сорт prosecco.


Наздраве на всички, които са прочели този текст!


Владимир Гаджевnbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;