Special Weekly

Men Follow

Бохемският шик на абсента

"Ако изпиете достатъчно от тази напитка, ще видите всичко, което искате, ще видите прекрасни, удивителни неща..."

 

Оскар Уайлд

 

 

Абсентът се приготвя от екстрата на горчив пелин. Още древните египтяни оценили напитката като отлично лекарствено средство. Техният абсент се отличавал от ликьора, който пиели Пол Верлен и Пабло Пикасо , и се получавал чрез накисване на листа от пелин във вино или спирт. Най-вероятно името на напитката идва от гръцката дума apsinthion , която означава "непригоден за пиене", може би заради горчивия вкус. Питагор препоръчвал абсента като средство, което помага при раждане, а Хипократ го изписвал при заболяване от жълтеница, ревматизъм и анемия. Римският учен Плиний-старши нарекъл напитката apsinthium . Известно е, че на победителя в надбягванията с колесници се полагало да изпие купа с абсент, за да не забравя, че дори в славата има известна горчивина.

Предполага си, че съвременният абсент е бил изобретен през 1792 г. от френския лекар Пиер Ординер, който избягал от Френската революция в малко градче в Западна Швейцария. Докато се разхождал с коня си, той открил див пелин, който растял в околностите. Подобно на повечето тогавашни лекари Ординер приготвял сам лекарствата си и след като се запознал с използването на абсента в Древния Рим, започнал да експериментира с него. Рецептата му включвала пелин, анасон, исоп, резене, мента и известни количества кориандър, великденче, лайка, магданоз и дори оцет. Седемдесетградусовият еликсир бързо станал популярен в града като лек за всички болести и бил наречен Зелената фея (La Fee Verte). След смъртта на доктора рецептата попаднала в ръцете на сестрите му, които я продали на майор Дюбие. Той пък открил първата компания за производство и продажба на абсент заедно със сина си и зет си - Анри-Луи Перно.

Изумруденозеленият абсент бил твърде горчив, затова по традиция го наливали през специална лъжичка със захар в чаша с вода. Така напитката ставала мътнобяла заради етеричните масла. През ХIХ в. абсентът се превръща в напитка на артистичната бохема. Той е възхваляван от Мопасан, Ван Гог, Рембо, Едгар По, Аполинер, Оскар Уайлд, Едгар Дега, Мане, Пикасо, Ремарк, Уилям Текери, О. Хенри. Считало се, че еликсирът на Зелената фея стимулира творческия процес. През 50-те години на ХIХ в. обаче резултатите от постоянната му употреба започват да предизвикват тревога. Появява се нова болест - абсентизъм, която се характеризира с привикване, свръхвъзбудимост и халюцинации. Главният виновник за тези нежелани явления е наличието на туйон (алкалоид с психотропно действие) в абсента. Есенцията, от която се произвежда напитката, съдържа от 40 до 90% от опасното вещество. Абсентизмът придобива толкова широки мащаби, че повечето европейски държави забраняват употребата му.

В края на ХХ в. алкохолните компании отново успяват да призоват духа на Зелената фея, но технологията е променена така, че халюциногенният туйон изобщо не присъства в напитката. Абсентът, който днес се предлага в европейските супермаркети и магазини, е обичайно горчиво спиртно питие, което се търгува на необосновано високи цени.