Special Weekly

Men Follow

Богатият човек е подреден човек

През живота си Стефан Шарлопов никога не е оставал без пари, а бедността си представя като вид мързел. Смята, че въпросът какво ще получиш в този живот е пряко свързан с това как се раздаваш. Винаги е знаел колко точно човека работят за него. Преди в индустрията са били 4000, а сега 688. Завършва руска гимназия в родния си град Бургас, но не само заради това се нарича русофил... С младежка гордост и мъничко самоирония Стефан Шарлопов споделя, че тласкан от романтични пориви да пише стихове на Царевец, завършва българска филология във Велико Търново. Работи като журналист във вестник ldquo;Вечерни новиниrdquo; в София и пише материали на икономическа тема. Дотук е ясно!


Ако срещнете на морския бряг човек без дрехи, по какво ще познаете дали е богат, или беден?


- Дали е богат, или беден няма да ме интересува изобщо... Ще поговоря с него. Богатият човек е подреден човек. Има значение дори как прибира парите в портфейла си. Да тъпчеш банкнотите по джобовете си - това не е отношение на богат човек към парите. Да си подреден, това означава да виждаш входа, но да виждаш и изхода. Да си представяш всички събития, които могат да се случат от входа до изхода, но всеки успял човек е и малко луд. Това е част от дързостта да искаш повече.


Кои са вашите малки лудости?


- Изпитвам силна страст да превръщам грозните неща в красиви. Това е моята лудост, влагам инвестиции, усилия, време, нерви, докато накрая успея и тогава радостта и удоволствието ми са безгранични.


...Съвестта ви... Чиста ли е ?


- Да, но ми струваше страхотно усилие...


Хмм... Съвсем чиста?! Значи ли това, че не е употребявана?


- В живота на всеки мъж има моменти, когато той не трябва да употребява съвестта си, защото това може да внесе опасна бъркотия в душата му. Имало е моменти, когато съм можел да бъда нечестен и това със сигурност щеше да увеличи банковата ми сметка, но за мен почтеността в човешките отношения значи много повече от всички пари на света.


Как се справяте със завистта?


- Завистта в България няма почивен ден.Това е грешка в кода на цялата ни нация. Ние трябва да се научим да уважаваме успешните хора, не да се опитваме да ги проваляме. Бизнесът не е лесна работа. Нека, който иска, да дойде и да седне на моя стол. Да го видя как ще се справи. Да, колата ми е добра. Пътувам много, затова не мога да карам лоша кола. Имам десетки вратовръзки, дрехи, офис и т.н. Но близките ми знаят как работя. Жена ми знае през какво минавам...


Кои са вашите победи над вас самия?


- Най-голямата ми победа над мен самия е, че потиснах егото си до нормални нива. Това състояние определено помогна на бизнеса и на личния ми живот. Да владееш егото си е нещо, което те прави нормален и успешен човек. В България егото струи отвсякъде и малко хора си задават въпроса защо сме толкова раздразнителни,гневни...


Приятел ли сте сам на себе си?


- По-скоро не. Всяко нещо минава първо през вероятността аз да съм виновен. Така съм научен. Това извисява духа, липсата на самокритика тотално блокира ценностите.


От коя надежда сте се отказали?


- От тази, че мога и трябва да променям хората. Това е свързано с въпроса за егото. Не е добре да се опитваш да променяш хората и да се мислиш за месия. Не трябва да се намесваш в личния им мир. Нека сами да изживеят уроците си. Преди години съм живял с надеждата, че е задължително да променя някого, защото съм мислел, че зная кое е по-добре за него. Това е илюзия.


Бихте ли измислили брака, ако това зависеше от вас?


- За мен бракът няма никакво значение, както и за жена ми, Бояна. Тя ми роди две деца, преди да се оженим. И двамата бяхме против тези подписи, но когато дойдоха децата и поради нравите у нас... Хората търсят съзнателно начини, за да могат да наранят някого. Реших, че нямам право да причинявам това на Бояна и се ожених за нея три пъти. Един граждански брак. Един църковен брак и... една сватба за приятели... Някой ми каза на майтап, че иска да се оженим и четвърти път... Бих го направил, ако Бояна ми роди още две деца. Жена ми е чудесен човек, подкрепя ме във всичко, дори и в моите лудости. Първата ми жена парите я объркаха. Тя си помисли, че всичко в живота е пари, и това ни раздели. Бояна няма такива амбиции, земен човек е и мисля, че бракът ми е наистина успешен.


Ако бракът ви наистина е успешен, на кого се дължи това - на вас или на нея?


- Това е взаимно, но все пак мисля, че основната причина за успеха е тя.


Колко искреност може да понесете от приятели пред хора?


- Много! Но... Приятелите си първо ги питам - кое не е добре, хубавото аз и сам ще го видя...


Искали ли сте да живеете някъде другаде, извън България?


- Аз наистина много обичам България, но напоследък започнах да се уморявам от това напрежение, от интригите, негативизма, от тази мръсотия, дупки, скандали, интриги и какво ли не... Ние не се борим за щастието си, ние се борим да се натопим един друг. Иначе страните, които харесвам, въпреки прекаленото спокойствие там, са Южна Германия и Швейцария.


Какво пиете?


- Обичам червено вино от Санданския край и ракия от Търновско.


Колкото до това, кога и къде точно започва пътят на бизнесмена Шарлопов има две версии


ПЪРВАТА ВЕРСИЯ: На 26 години издава поръчаната му художествено-документална книга и получава 2500 лева. Журналистът не е доволен от хонорара, защото оценява усилията и работата си по книгата за много повече. Това го навежда на размисли, недалеч от бутилката, които завършват с извода: ldquo;Това не е моята работа!rdquo;. Вероятно тогава България загубва журналиста Стефан Шарлопов. Сега той се смее над това, но темата за хонорарите си е на същия хал. Все пак признава, че от как се помни, винаги е искал не просто да изкарва пари, а да живее добре и да бъде независим. На пръв поглед ndash; много банално желание, но и слънцето е банално, защото изгрява всеки ден. Най-ярките му ранни спомени са свързани с детската градина, където на четири години се влюбва. Не се съмнявам в дълбочината на тази връзка, но го прекъсвам, защото разбирам, че си спомня името на момиченцето и това може да се окаже дълга история. И така, решен на всичко, Стефан Шарлопов напуска журналистиката. Баща му му задава фундаменталния въпрос: ldquo;Какво ще правиш?rdquo;, а той фундаментално си признава: ldquo;Не зная още...rdquo;. Парите, с които разполага, са само 5000 лв, взети назаем. С тях създава първата си фирма ldquo;Комерсконтактrdquo; за посреднически, търговски и туристически услуги. От това начинание не изскача големият заек, но той продължава. Получава поръчка от ldquo;Телеимпексrdquo; да направи един новогодишен календар. Шарлопов изработва перфектен проект, в който участват големи художници. Завършва проекта и гордо заявява: ldquo;Готов съм!rdquo;, очаквайки да получи уговореното.


Оказва се обаче, че дадената дума не стига, а договор той няма. Разбира, че е стъпил на динена кора: ldquo;Тръгнах си, без дори да кажа довиждане, което беше грешка, защото аз бях виновен, не настоях за договор. Бях зле, идеше ми да го изям този проектrdquo;, спомня си той. Очевидно е, че този спомен не е сред любимите му и до ден днешен. Тогава като че ли Господ му помага и той получава предложение от свой приятел да продадат 50 тона хартия, останала от износа за Ирак. Работата потръгва. Този път Стефан Шарлопов лично отива да провери всичко - стоката, документите, охраната, договора. За една седмица спечелва 57 000 лева. Усеща тръпката и си казва: ldquo;Ти можеш!rdquo;. Може би точно в този ден България спечелва бизнесмена Шарлопов.


ВТОРАТА ВЕРСИЯ е, че неговият бизнес започва на 6-7-годишна възраст, когато малкият Стефан тича да пазарува на възрастните съседи. Помага им с какво ли не, а те му благодарят с добри думи, благословии и с парички, които пускат в джобчето на детето. Дали го е правил просто заради доброто, или за похвалите... Или може би за паричките? Това е единственият въпрос, на който Шарлопов и сега не може да отговори. Дали това са първите стъпки на бизнесмена, или са просто част от уроците на дядо му, който винаги му казвал:


КЪДЕТО И ДА ОТИДЕШ, ГЛЕДАЙ РАБОТА ДА ВЪРШИШ.


... Бизнесът върви със стокови и финансови операции до 1993 година. Шарлопов вече е наясно с много неща. Тогава му идва идеята да организира производство. Купува една почти съборена сграда в Елин Пелин. Прави акционерно дружество. Кани своите дистрибутори, колеги и приятели. Никой не му вярва, но как да им се сърди, като и той самият не си вярва докрай. Захваща се за работата със страст и непоколебимо желание за успех. Създава ldquo;Роял кейкrdquo; с много труд и ентусиазъм. През следващите години основната икономическа дейност на Стефан Шарлопов е съсредоточена в създаването и развитието на ldquo;Роял Груп Холдингrdquo;- холдингова структура, включваща всички компании, създадени от него, а те не са малко.


Общият им годишен оборот варира между 20 и 50 млн. евро. Сега основен фокус в дейността на Шарлопов е развитието на хотелиерския и ресторантьорския бизнес - инвестира в строителство на модерни хотелски комплекси и спа центрове в България и зад граница. Веригатаrdquo;Шарлопов хотелсrdquo; се слави с висококачествен туристически продукт, белязан с коректност, професионализъм и лично отношение към клиента.


НЯМА РАЗВИТИЕ ДЕН ЗА ДЕН


Има ли в България финансова криза, или хем има, хем няма?


- Има криза. Нещата трябва да се погледнат в тяхната реалност, а не пак да си заровим главата в пясъка. Сега са необходими конкретни мерки, с ясни и дългосрочни, перспективи. По време на криза трябва да си креативен. Мисля, че българските банки ще издържат. Недвижимите имоти в по-добрите локации ще запазят своите ценови нива. Туризмът няма да бъде засегнат в голяма степен. Имаме прекрасна природа, но държавата е слаба, защото няма идеи, концепции и стратегии в главите на нашите държавници. Не може да има развитие ден за ден. Стига с тези интриги, скандали, далавери, чудесии и сеири. Да се съберат всички на една маса от всички партии, да направят стратегия за развитието на България през следващите двадесет години.


Имате ли усещането, че сте самотен конник със своите идеи в областта на туризма?


- Не, не съм самотен конник. Има много кадърни хора, с идеи... Но както винаги, не сме обединени. В момента изграждаме една нова концепция за развитието на туризма в България. Като председател на Съюза по балнеология и спа туризъм ще предложа една стройна система от предложения и виждания за бъдещето на този национален ресурс. Ще го предложа на колегите в бранша, на Държавната агенция по туризъм и на Министерския съвет. Има много въпроси за решаване в областта на туризма, много неразработени области и много предизвикателства, с които трябва да се справим.