Special Weekly

Men Follow

BMW – следващите 100 години

На 7 март 1916-а, или точно преди век, започва историята на една от най-успешните компании, символ на високо качество, иновативност и лукс - Bayerische Motoren Werke AG. Сто години по-късно световният автомобилен гигант с гордост празнува своя юбилей, като отдава почит на традициите, но и гледа смело в бъдещето.

Равносметката за вековната история на BMW е над 80 млрд. евро годишен оборот, 116 хил. служители в цял свят, над 2 млн. произведени превозни средства на година, включително и марките BMW - коли и мотори, Mini и Rolls-Royce.

Всъщност един от най-големите и реномирани производители на автомобили в света започва пътя си с разработване и внедряване на… самолетни мотори. Благодарение на иновативните решения на инженерите на компанията се намаляват загубите на енергия при летене на по-голяма височина, а през 1919-а е поставен световен рекорд с полет на 9760 метра. Краят на Първата световна война едва не предизвиква и залезът на BMW. На Германия е забранено да произвежда самолетни мотори, а по онова време те са единственият продукт на компанията.

Специалистите на BMW намират ново поле за изява на идеите и през 1923 г. се появява първият BMW мотор R32. Той поставя началото на серийно производство, чиито основни конструкционни принципи са запазени и до днес. От 1924 г. BMW възобновява производството на самолетни мотори. Успешно развиващата се компания обаче едва ли щеше да е популярна днес, ако четири години по-късно не беше добавила още една продуктова линия - автомобилите. През 1928-а BMW придобива Fahrzeugfabrik Eisenach AG, производител на малкия автомобил Dixi. На компанията е необходима само година, за да представи първия си сериен автомобил модел 3/15PS или DA2. И докато той до голяма степен се базира на вече съществуващия Dixi, през 1932 г. се появява първото "истинско" BMW – BMW АМ1. Автомобилът е изцяло собствена разработка - той е значително по-голям и технически издържан, а година по-късно компанията внедрява 1.2- литровия 6-цилиндров двигател. За нарастващата популярност на марката допринасят и спортните автомобили, които убедително печелят много състезания. През следващите десетилетия се появяват редица усъвършенствани модели, предназначени за средната класа, както и луксозни автомобили с мощен двигател. BMW се утвърждава като водещ производител на автомобили и се превръща в символ на високо качество и лукса. Компанията открива фабрики в Австрия, Южна Африка и САЩ, а през 90-те години на ХХ в. придобива марките Mini и Rolls-Royce.

Стремежът към иновации и изключителният инженерен потенциал превръщат BMW в един от пионерите в автомобилостроенето, налагащ тенденции, които мнозина следват. За да е в крак с идеите на бъдещето компанията съсредоточава усилия върху производството на електромобили и plug-in хибриди, за които дори създава марката BMW i.

BMW е компания със 100-годишна история и традиции, но и с млад дух, затова мотото на тазгодишния юбилей е: The next 100 years. Компанията гледа смело напред, залагайки на олекотени конструкции, plug-in хибриди във всички класи, нови SUV и Cross over модели. Основните предизвикателства пред марката са олекотяването на стоманено-алуминиевия микс с карбон, който на свой ред ще направи движението по-бързо и икономично; комбинираното задвижване и модерната визия. Спортният характер на производителя ще бъде представен в новите М модели.

На връх 100-годишния юбилей през март бе пуснат BMW  M4 GTS. Лимитираният до 750 броя модел струва 140 хил. евро, почти двойно повече от своя предшественик М4. Затова пък е 100 кг по-лек, с мощност 500 к.с. и ускоряване 3.9 сек до 100 километра в час. Елегантният дизайн, прецизната изработка и голямата мощност са безспорните предимства, на които малцината бъдещи собственици ще се насладят.

Юбилейният модел на BMW за 2016-а е М100. Динамичен, супер мощен автомобил, който развива до 500 к.с. благодарение на четирицилиндровия си турбодвигател. М100  е забележителен резултат от вековните опит и традиции, съчетани с иновативен подход. Цената на това истинско бижу е 250 хил. евро.

Сред другите модели на марката, които ще се появят на пазара през 2016-а, е BMW 330e. Става дума за отлична градска кола с комбинирано задвижване на електромотор и бензинов двигател, осигуряваща нисък разход на гориво, комфорт и бързина.

От пролетта любителите на ценителите на бранда ще могат да се насладят на новия модел от серията М - BMW М2. Той е снабден с трилитров двигател, който гарантира оптимална мощност от 370 конски сили.

В края на годината с нетърпение се очаква и появата на новото BMW5. И макар външно да прилича на своя предшественик, новият автомобил е далеч по-съвършен. Олекотен, динамичен, мощен и с по-малък разход на гориво и възможност за дистанционно паркиране с ключ, BMW 5 ще се предлага за 42 хил. евро.

Колкото до любителите на спортните автомобили, те ще трябва да почакат до 2017-а. Тогава предстои премиерата на супер спортния BMW М6. Автомобилът ще развива максимална скорост от 330 километра в час.

И докато феновете на BMW тръпнат в очакване на новите модели, компанията се е погрижила да осигури незабравими емоции и празнична атмосфера през цялата юбилейна 2016-а - от Лондон до Пекин и Калифорния. Кулминацията на тържествата ще бъде в Мюнхен, където от 9-11 септември ще се състои големия BMW фестивал. Огромният Olympiapark ще се превърне в музей на открито, за да посрещне над 200 хил. гости от цял свят. Исторически експонати, частни колекции, рали са само част от изненадите, с които домакините възнамеряват да очароват ценителите на бранда.