Special Weekly

Men Follow

Бегачът на дълги разстояния

ldquo;Обичам да създавам на близките си емоции ndash; от всякакъв вид. Понякога, без да искам, им докарвам и отрицателни преживявания. Използваме всяка възможност, за да се вдигнем и да отидем на някое местенце, където ще се насладим на нещо уникалноrdquo;, признава председателят на надзорния съвет на ldquo;Еврохолд Българияrdquo; Асен Христов. Което едва ли е много, като се имат предвид многобройните му служебни задължения. За хобитата, спорта, емоциите и свободното време с него разговаря Светлана Стоилова.


Освен че е сред акционерите и надзорниците на втория по големина застрахователен холдинг у нас, Асен Христов е и председател на съвета на директорите на ldquo;Скандинавия Моторсrdquo;, както и председател на надзорния съвет на застрахователно дружество ldquo;Евроинсrdquo;.


Впрочем, първата магистърска степен на Асен Христов е доста далече от сферата на финансите, икономиката и мениджмънта. Той е завършил ldquo;Управлениеrdquo; в лондонския Open University, но преди това сее дипломирал в СУ ldquo;Св. Климент Охридскиrdquo; със специалностhellip;rdquo;Физикаrdquo;. През 1990 г. дори е специализирал в Института за ядрени изследвания в руския град Дубна.


ldquo;Винаги съм обичал физиката. В крайна сметка тя е в основата на всичко - с някои от нейните теории може да се опише цялата икономика. Всяко бизнес отношение може да намери обяснение в Закона за запазване на енергията. В същността си бизнесът не е нищо по-различно от теория на вероятноститеи термодинамикаrdquo;, споделя Христов. Убеден е, че в икономиката именно хората с образование в областта на природните науки, могат да постигнат много по-големи успехи - ldquo;стопанството работи на същия принцип, на който чаша, пълна с вода, отдава топлина в околната средаrdquo;.


Другата страст на председателя на надзорния съвет на ldquo;Еврохолд Българияrdquo; е спортът. Едно от нещата, които обича да прави през свободното си време, е да тича в парка. Постиженията му в тази област обаче имат доста по-сериозни измерения. Неговото име е в Топ 10 на ранглистата по маратон за всички времена на България. Неслучайно е вицепрезидент на Българската федерация по лека атлетика. Благодари ми, когато го питам дали и в бизнеса е ldquo;бегач на дълги разстоянияrdquo;, какъвто в преносен смисъл е един стратегически инвеститор.


ldquo;За разлика от спринта, където само стягаш мускули и се стремиш единствено да си максимално бърз, маратонът има нужда от стратегия - как да тръгнеш в началото, как да поддържаш темпото, кога да атакуваш, кога да се скриеш за малко, за да не те брули вятърът, кога да започнеш финалния спринтhellip; Честно казано, доста често използвам тези правила и в бизнесаrdquo;, твърди Христов. Вероятно затова любимият му колективен спорт е баскетболът. И неслучайно ldquo;Еврохолд Българияrdquo; от доста години е спонсор на варненския ldquo;Евроинс - Черно мореrdquo;. Тимът всяка година се спряга като един от трите най-добри в България, а този сезон играе на три фронта - първенство, купа и Балканска лига, като целта е минимум поне една от тези три титли.


Христов обяснява любовта си към баскетбола с това, че е много логична игра, която търси по-специални схеми. ldquo;Понякога, ако избереш правилната стратегия и заложиш на подходящата тактика за защита и добрата физическа подготовка, може да победиш дори по-силен противникrdquo;, споделя той.


Това обаче не изчерпва спортните му интереси. ldquo;Много обичам да карам ски. Нямам любимо място, но със сигурност не харесвам курортите, където ходят много хора и пистите са натоварениrdquo;, обяснява Христов. Друга предпоставка за доброто му прекарване е компанията на съпругата и децата, които по думите му също са добри спортисти. Преди броени дни новото семейство се сдоби с пето дете - сина Асен. Почти сигурно е, че той също ще бъде приобщен към спортните страсти на многостранно развития си татко.


Докато си говорим за добро прекарване на свободното време, Христов с ентусиазъм ми разказва как е пътувал със семейството си до Базел, за да присъстват на четвъртфинала на Евро 2008 между Русия и Холандия. ldquo;Застрахователно дружество ldquo;Евроинсrdquo; зарадва някои от клиентите си с екскурзия до мястото на събитието и, разбира се - с места за мача. И аз реших да заведа съпругата и дечурлигата ndash; само най-големият син трябваше да остане в София, защото имаше изпити. Чувството, което изпитахме настадиона, беше неописуемо!rdquo;, казва Христов. Той описва с вълнение оранжевите реки от хора, холандски знамена и фланелки, залели целия град, както и скъпите коли, с които пристигали руснаците, дошли да подкрепят националите си. ldquo;Ние симпатизирахме на руснацитеrdquo;, признава Христов, който иначе не харесва футбола, защото е ldquo;повече хамалогияrdquo;. Но не крие, че е впечатлен от толерантността на холандците, които след мача започнали да скандират ldquo;Русия!rdquo;.


ldquo;Подобни пътувания със семейството наистина са ми нещо като хоби!rdquo;, признава той. Разказва, че сред любимите му преживявания е да качи близките си в колата, за да обикалят по два-три дни из Родопите или Странджа. ldquo;Обичам да посещавам места, където може да се общува с хората. Не държа непременно да видя най-големите забележителности. В Лувъра, например, си бях набелязал десетина неща, които трябва да видя, основно на Леонардо да Винчи. След това си излязох и предпочетох да заведа жена си на места, които не се набиват толкова на очи, но където ще се заредим с по-запомнящи се емоции. Мъртвите камъни не са ми толкова интересни, винаги търся живеца... ldquo;, категоричен е Христов. Обобщава, че не е в кръвта му да си стои кротко вкъщи през свободното си време. След кратко колебание се поправя, за да каже, че все пак с удоволствие би си стоял и цял ден вкъщи със занимателно четиво в ръката. На въпроса какво предпочита да чете, отговаря ldquo;Всичкоrdquo;. Спомня си, че в един период от следването си всеки ден е прочитал по една книга. ldquo;Изчел съм всичко ndash; от Херман Хесе, през Оскар Уайлд, та до Джефри Арчър и неговата ldquo;Четвърта властrdquo;. Както казва жена ми, книгата те прави по-човечен. Това е нужно, защото бизнесът само те натоварва.rdquo;


Говорейки за съпругата му, стигаме до темата за модата и марките. Оказа се, че освен за всичко друго, тя се грижи и за това. ldquo;Обичам хубавите дрехи, харесва ми да съм облечен елегантно. Но не робувам на маркиrdquo;, твърди Христов. Според него облеклото му трябва да изразява индивидуалността му. Затова костюмите му са от маркови платове, но задължително се шият по поръчка от един от най-добрите шивачи в България. Така, по думите му, се постига единство между характера му и облеклото.


ldquo;Колкото до това, което нося през свободното си време - държа на някои определени маркиrdquo; - признава председателят на надзорния съвет на ldquo;Еврохолд Българияrdquo;. - Винаги съм предпочитал обувки Nike, но те все пак са доста специализирани в областта на бяганетоrdquo;, допълва той.


Когато става въпрос за коли, Христов отсича, че харесва бързите. Той обаче смята, че е много важно те да притежават и определено ниво на сигурност. ldquo;Затова карам Porsche Cayenne Turbo - това е може би е най-добрият джип на Porsche. Той е изключително бърз, но едновременно с това е много сигуренrdquo;, обяснява той.


Според него, интересът му към подобен тип автомобили е продиктуван от рационалната му същност. ldquo;Когато купувам нещо, не целя единствено удоволствието, не става дума просто за ldquo;начесване на крастатаrdquo;. Винаги търся и допълнителна функцияrdquo;, казва Христов. Което не е никак чудно - едва ли без това си качество той би могъл да постигне успехите, които са му донесли спортът и бизнесът.