Special Weekly

Men Follow

Авантюри отвъд човешките граници

Парашутист, катерач, каякар, пътешественик и сноубордист. На пръв поглед трудно може да се открие връзка между житейските съдби на Феликс Баумгартнер, Ренан Озтюрк, Майк Либецки, Стив Фишър и Джереми Джоунс. Но всички те съществуват в света на екстремното. А с приключенията си непрекъснато ни убеждават, че можем да преодолеем и непреодолимото, да разбием на пух и прах границите на човешките възможности. Най-непристъпната планина, най-размирният град, най-ураганните ветрове, дори космосът са препятствия, които не могат да ги уплашат или спрат. Петимата са част от отряда за бързо реагиране на National Geographic и са заслужили място в класацията на най-големите авантюристи за 2013 година.

nbsp;

Феликс Баумгартнер

Екстремният парашутист Феликс Баумгартнер доказа, че човекът може да лети по-бързо от звука. Пред зашеметените погледи на милиони телевизионни и интернет зрители австриецът се пусна свободно от над 39 км от стратосферата чак до земната повърхност. Така той счупи звуковата бариера и създаде нови представи за измеренията на човешките възможности. Авантюристът започна приключението си от специална капсула, след което изскочи от нея и полетя стремглаво надолу със скафандър. След около четири и половина минути парашутът му се отвори, а 300 души от екипа му вдигнаха победоносно ръце. Баумгартнер с един замах счупи световните рекорди за скок от най-голяма височина, за най-голямо издигане на управляем балон и за най-висока скорост на свободно падане, постигнати от парашутист. Мисията съвсем не бе детска играчка, защото след излизането от капсулата Баумгартнер вместо застанал на делта - с главата надолу и ръцете отзад, се въртеше като пумпал.

На моменти беше брутално и дори си помислих, че ще изгубя съзнание, спомня си последователят на Икар. Но над 2500-те скока си казаха думата и Баумгартнер успя да коригира позицията на тялото си и да продължи спускането си. В противен случай щяхме да станем свидетели на кървав филм на ужасите.

Опитът му бе придружен и от много други въпросителни. Основната опасност идваше от разредената атмосфера и свързаната с това вероятност скафандърът да се разхерметизира. Според Баумгартнер рискът си е заслужавал, защото резултатите от проекта Red Bull Stratos ще послужат за създаването на нови системи за аварийна евакуация при скоростните реактивни самолети. В скока на века има и българска следа. Баумгартнер призна, че за начинанието си е използвал технологичните разработки на нашия изобретател и пътешественик Иван Трифонов.

Ренан Озтюрк

Ренан Озтюрк, катерач, артист и художник, е готов да премине през огън и лед в преследване на трогателни човешки истории от цял свят. Авантюристът се е изправял срещу острието на нож в пустинята на Чад, наранявал е болезнено главата си на офроуд ски в Скалистите планини и е получавал халюцинации, катерейки недостъпните скали на Хималаите. Но през цялото време видеокамерата му е била включена. Съчетанието на спортен дух, креативност и умение да разказваш за чуждите съдби печелят на 32-годишния Озтюрк хиляди фенове в интернет. Творчеството и катеренето при мен вървят заедно, но винаги разпределям енергията си, защото много неща в планините могат да те погубят, казва възпитаникът на колежа в Колорадо.

След дипломирането си Озтюрк изхвърля всичко, което притежава, и се заселва в пустините край Мохаб, щата Юта. Изкуството му се ражда в скици с молив, след което се извисява до огромни платна, изложени сред пясъците. Това са видения от могъщите Хималаи или южноамериканските експедиции. Озтюрк снима, обработва и пуска онлайн клиповете от пътешествията си в реално време, като разчита на минимална екипировка. В последния си най-амбициозен проект Озтюрк заедно с Джими Чин и Конрад Анкер изкачват най-опасната стена на връх Меру в Индийските Хималаи. Неслучайно тя е наречена Акуловата перка, а Озтюрк буквално живее 12 дни, увиснал на въже при средна температура минус 20 градуса, за да я покори.

Това изкачване едва не ни уби, а заснемането на видеото бе дори по-трудно, припомня си той. След завръщането си вкъщи Озтюрк осъзнава, че това е филмът на живота му. Ражда се един невероятен разказ за взаимопомощ, приятелство, натрапчиви мании, страст и ярост, който се очаква да триумфира на Сънданс филм фестивал. Американецът завършва триумфално 2012-а с първото успешно изкачване на Зъбната траверса - осемкилометрова верига от непристъпни върхове в планината Рут Джордж в Аляска. В допълнение работи в Непал и Оман по арт и фотографски проекти. Преди да започне поредната година на ръба.

Майк Либецки

Катерачът изследовател Майк Либецки е специалист в откриването на последните наистина диви кътчета на планетата, където не е стъпвал човешки крак. Той е съвършеният авантюрист с над 45 експедиции зад гърба си. Въпреки това дори не помисля да намалява темпото. Едно от последните му завоевания е първото регистрирано изкачване на над 600-метровата стена в планината Уест Калимантан в Борнео. Постижението му включва преминаване през смъртоносни тресавища, битка с пиявиците и танц на мачетето, за да си проправи път до стената.

Качен на сноуборда си, Либецки направи и серия от екстремни спускания в афганистанската крепост на лавините Кох-е-Баба, след което надяна на гърба си парашут и обиколи високопланинските езера със ски. Без, разбира се, да изпуска от поглед операциите на враждебните талибани. Следва експедиция в земята на Франц Йозеф - руски архипелаг близо до Северния полюс. Там той прекоси ледените води, гребейки прав върху борда си, след което покори няколко неизкачвани досега върха. Следващата цел бе Югоизточна Гренландия, където след маратонска 60-часова борба Либецки стъпи върху недокосван гранитен монолит. Във филипинските Кордилери го чакаха опасностите на джунглата и шамарите на гъстите храсталаци, водещи към върха. Невероятната серия завърши със спонсорирана от National Geographic експедиция, в която той бе част от дрим тийм заедно с Фреди Уилкинсън, Кори Ричардс и Кейт Ладжински. Карето луди глави получи мисия да покори неизкачвани зъбери, сред които се крият пукнатини, водещи на хиляди метри надолу към праисторическия лед. Главните цели на пътуванията ми са отдалечените, недокоснати и неоткрити мистерии. Авантюрист като мен не може да живее без непознатото и опасното. Това е част от ДНК-то ми, казва Либецки.

Стив Фишър

След шестгодишно планиране, белязано с неуспешни опити, Стив Фишър и приятелите му прекарват каяците си през смъртоносните водни каскади на река Конго. Най-бързият, буен и опасен воден участък в света, наречен Инга Рапидс, обаче е само едно от препятствията за Фишър и компания. По пътищата на Конго ги дебнат тежковъоръжени мъже, а постоянно клатещото се правителство блокира всички опити на авантюристите да докажат, че преминаването на каскадите наистина е възможно. След поредица от тежки преговори Стив Фишър осъществява дългогодишната си мечта и излиза невредим от чудовищната паст на водата. Ако хората ме помнят след 50 години, то ще е с факта, че Стив Фишър пребори Инга Рапидс, казва пионерът на фристайл каякинга.

Още през октомври 2011-а Фишър води отбор от най-добрите екстремни каякари - Тайлър Брад, Бен Мар и Ръш Стърдж, до 80-километровата секция от водопади, водовъртежи и подводни течения. Лидерът на групата се спасява на косъм от удавяне, след като лодката му се гмурва за 60 секунди под водата. След триседмични тренировки на Белия Нил в Уганда дрийм тимът преминава Инга след четиридневен двубой. Мястото носи мрачна слава след 1985-а, когато седем авантюристи изчезват безследно при опита да пребродят участъка и да излязат на морския бряг. Предполага се, че са станали жертва на водовъртежите с размер на автобус или на водните пропасти, по-големи от къща. Единствената по-буйна река от Конго е Амазонка. Но там дори в най-опасните участъци водното съпротивление е далеч по-малко от 500-те хил. куб. м за миля, характерни за Инга Рапидс. Това е природният аналог на пожарникарски маркуч, изправен срещу беззащитен човек. След успешната експедиция бъдещето на Фишер е на кръстопът. По-голямо предизвикателство в буйни води не съществува на тази планета. Затова планирам да правя по-малки неща, с които да се забавлявам. Например да прекося водопадите на Исландия, посочва Фишер.

Джереми Джоунс

За да реализира последния си филмов проект - По-далеч, сноубордистът Джереми Джоунс трябваше да се пребори с ураганни ветрове и да живее четири дни при температури, близки до замръзването. Джоунс оцеля през най-лавиноопасните терени на планетата, запокитени на края на света, където дори и най-малката грешка се оказва фатална. Екстремният спортист използва нов метод, за да премине през опасните пресечени местности. Това е сплитбордингът. Сноубордът му се разделя на две подобни на ски части, които Джоунс използва, за да изкачва непристъпните планински склонове.

За мисията си авантюристът избира четири от най-раздалечените и опасни дестинации на света - японските Алпи, норвежкия архипелаг Свалбалд, намиращ се близо до Северния полюс, планината Врангел-Сейнт Елиас в Аляска и веригата Карвенделгебирге в Австрия. За покоряването им той успешно комбинира сноуборд, алпинизъм и скално катерене. Джоунс е придобил статут на легенда в сноуборд и ски общността след сюрреалистичните му величествени спускания от планините в Аляска. Той сам организира заснемането на приключенията си в уютни кътчета, над които дори хеликоптерите отказват да летят. В Австрия го посрещат температури от минус 20 градуса, в Япония пък вятърът брули хората от екипа му като круши.

Джоунс е сред най-горещите застъпници в борбата за запазването на чист въздух и климат. През април 2013-а на церемония в Белия дом той бе награден заедно с други шампиони на промяната заради акциите на фондацията му Защитете нашата зима. С тях той непрекъснато поставя акцент върху пагубното влияние от предизвиканите климатични промени. В открито писмо Джоунс и съмишлениците му призоваха президента Барак Обама да изпълни ангажиментите си и да ограничи въглеродните емисии от електроцентралите, както и да прекъсне проекта за нефтопровода Кейстоун. По проект той трябва да тръгне от Канада и да пресече САЩ чак до Хюстън и Мексиканския залив, а това означава тонове допълнително замърсяване. Господин президент, време е да променим курса си към използването на чиста енергия, както ни обещахте, пише Джоунс от името на 23 млн. почитатели на планината.

nbsp;