Special Weekly

Men Follow

6 Технологични идеи

Nokia N97


Появата на Nokia N97 бе чакана дълго и с трепет от маниаците. Но всъщност това е просто един от многото съвременни апарати, приличащ повече на компютър, отколкото на телефон. Подобно на iPhone и HTC Magic, и тази джаджа разчита на удобен touch-screen дисплей, макар че плъзгащата се клавиатура ще й спечели критики и похвали в еднаква пропорция. С памет до 48 гигабайта, N97 напълно се вписва в съвременните критерии, изискващи от телефона да е още музикален плейър, видеокамера и фотоапарат. 5-мегапикселовата камера е с оптика от Carl Zeiss и записва видео с DVD качество.


Цена около 1100 лева.


nbsp;


Solar Gorilla


Ако ви се е налагало да използвате лаптоп в някоя отдалечена пустош, знаете какво изпитание е зареждането на батериите. Британската компания Powertraveller се е специализирала в тъкмо такива решения. Новото й апаратче, наречено Solar Gorilla, ви позволява да заредите преносимия компютър направо от слънчевите лъчи. Двата му фотоволтаични панела създават електрически поток, щом бъдат изложени на светлина. Устройството е съвместимо и с мобилни телефони, iPod, преносими игрови конзоли и системи за сателитна навигация. Тежи по-малко от килограм и преди да се появи на пазара, е било тествано от военни и научни експедиции в Южното полукълбо.


Цена около 400 лева.


nbsp;


Samsung SMX-C10


Тази компактна видеокамера е била проектирана изцяло според девиза Практичността над всичко. 2.7-инчовият LCD дисплей може да се мести във всякакви посоки, така че при всякакви обстоятелства да виждате ясно какво снимате. Десеткратното оптично увеличение е напълно достатъчно, за да сте винаги на една ръка разстояние от мястото на действието. Камерата има вграден софтуер за редактиране, така че можете просто да я свържете с лаптопа, да пооправите кадрите си и да качите клипа в YouTube само с едно натискане на бутона. Батерията издържа три часа непрекъснато снимане с едно зареждане.


Цена 455 лева.


nbsp;


Sony Bravia Z5500


Новата линия от HD-телевизори на Sony използва новаторската технология Motionflow, която осигурява по-ясни и по-контрастни образи. Любопитна е и функцията Idle TV - нещо като скрийнсейвър, който намалява разхода на енергия, когато телевизорът не се използва. Има и възможност за безжично свързване с компютър за показването на видео, музика или снимки. Освен това серията 5500 може да се свързва и с интернет, като черпи директно от новия сайт на Sony за онлайн-услуги - AppliCast. Честотата е 200 херца, а размерът на екрана - 40, 46 или 50 инча.


Цена от 4100 лева.


nbsp;


Chumby


Това странно тумбесто нещо е всъщност свързана с интернет играчка, която можете да сложите на масичката за кафе или в банята, и да я ползвате като портал към световната мрежа. Тя е способна да ви показва вашия профил във Facebook, електронната ви поща, клипове от YouTube или новинарски сайтове. Или пък може да я използвате за игра на судоку. В Англия и Германия е свързана и с разписанието на влаковете, макар че БДЖ още не е съвсем узряла да предложи подобна услуга. Управлението става от реагиращия на допир LCD-дисплей, снабден със сензори, сходни с тези на iPhone. Джунджурията се предлага в шест различни цвята.


Цена около 310 лева.


nbsp;


Dell XPS 435


Напоследък Dell все по-активно се прицелва в пазарната ниша на Apple - тоест в производството на компютри, които не само са мощни и удобни, но и стилни на вид. XPS 435 е флагманът в новите настолни компютри на марката, предлагащ забележителна изчислителна мощ (процесорът е Intel Core i7 2.93GHz), до 24 гигабайта RAM и дискова памет, която може да достигне смайващите 4.5 терабайта. Идеално решение за професионалисти - и за хора, вманиачени по компютърните игри.


Цена от 3700 лева.