Special Weekly

Men Follow

11 яхти на крале и президенти

Ако се направи класация на яхтите на държавните глави, първите места със сигурност ще заемат луксозните частни морски съдове на арабските управници. Президентът на САЩ например, изобщо няма да попадне в този списък, просто защото няма своя яхта. Както и английската кралица Елизабет Втора, която наема плавателен съд за пътешествията си.


Представяме ви 11 яхти на президенти и крале, с най- разнообразни размери и различна форма на собственост.


Dubai.


Собственик на прекрасната яхта с това име е шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум, управник на Дубай и премиер-министър на Обединените Арабски Емирства. Когато я придобива тя е втората по големина в света (след Eclipse на Роман Абрамович). Яхтата е изградена частично в корабостроителницата Blohm + Voss and Luerssen и завършена в Дубай от компанията Platinum Yachts, която се е погрижила също за вътрешния и външния й дизайн.


Отначало яхтата била наречена Platinum 525 и се строяла за принц Джефри Болкиах, най-малкия брат на султана на Бруней. През 1996-а обаче се оказало, че парите за завършването на проекта не стигат, а през 2001 управникът на Дубай се заема да я дострои. През 2006-а яхтата е напълно готова. Стойността на строителството й се оценява на 300 млн. долара и се смята за най-скъпата в света.


Dubai разполага с три асансьора, голяма стъклена стълба, множество салони и басейни, както и със собствена подводница и площадка за хеликоптери. На борда й има достатъчно място за няколко джипа, катери и водни джетове. Яхтата има киносалон и театър, фитнес зала, гимнастически салон, игрище за скуош, закрит плувен басейн, спа-център.


Дължина - 162 м, Ширина - 22 м, Място за 72-ма гости, Брой на екипажа - 88 човека, Мощност 33 800 к.с., Скорост 26 възела.


nbsp;


Al Said


Плавателният съд Al Said е притежание на султана на Оман, Кабус Бен Саид, който идва на власт в резултат на дворцов преврат през 1970-а, с който сваля баща си Саид Ибн Таймур. Яхтата започва да се през 2007-а в немската корабостроителница Luerssen под проектното название Sunflower. По това време тя е трета по размер в света. Собственикът й я получава през 2008-а. Султанът не обича да споделя информация за своята яхта с пясъчен цвят. Според слуховете на борда й има концертна зала, чиято сцена може да побере оркестър от 50 музиканти, а по-голямата част от палубата е оградена и снабдена с безброй климатици. Al Said се оценява на 250 млн. долара.


Дължина - 155 м, Ширина - 24 м, Скорост - 20 възела, Екипаж - 154 човека.


nbsp;


El Horriya


El Horriya, чието първоначално име е Mahroussa, е построена през 1865-а за управник на Египет, Исмаил паша, по проекта на британската кралска яхта Victoria and Albert II. Произведена от компанията Samuda Brothers, тя остава официална яхта на египетското управляващо семейство до 1951-а. Плавателният съд е престрояван два пъти, в резултат на което дължината му се е увеличила от 128.5 до 145.7 метра. Гребните му колеба са заменени с гребни винтове.


Mahroussa е първият кораб, който преминава през Суецкия канал. След абдикирането на крал Фарук през 1952-а, морският съд преминава към египетското правителство и получава ново име. Сега той се обслужва от египетския военен флот и само от време на време се използва като президентска яхта.


Дължина - 145.7 м, Ширина - 13 м, Двигател - парна турбина 6500 к.с., Скорост - 16 възела.


nbsp;


nbsp;


Savarona


Разкошната океанска яхта Savarona е проектирана от водещия американски архитект Уйлям Гибсън. Построена е в корабостроителницата Gibbs amp; Cox през 1931-а и е продадена на частно лице за 4 млн. долара (57 млн. долара по цените за 2010-а). По това време Savarona е най-голямата яхта в света. През 1938-а морския съд е купен от турското правителство и подарен на основателя на Турската република, Кемал Ататюрк, който провеждал на нея заседания на кабинета. През 1989-а, след смъртта на Ататюрк, яхта взета под аренда за срок от 49 години от турски бизнесмен. Той я реставрирал без да жали пари въплъщавайки идеите на прочутия майстор на интериори Доналд Старк. За реконструкцията е използван 260 т мрамор. На плавателния съд е създаден музей на Ататюрк.


На Savarona има плавателен басейн, турска баня (само за нейното изграждане са употребени 65 т мрамор), 86-метрова позлатена стълба, кинотеатър и библиотека. Наемането на яхтата от VIP гости струва от 200 хил. до 400 хил. долара за седмица.


Дължина - 124 м, Ширина - 16 м, Мощност - 3600 к.с., Скорост - 16 възела


nbsp;


Norge


Поддържаната яхта, преименувана в чест на държавата Norge, е подарена от името на народа на крал Хаакон Седми през 1947-а, но се смята за част от кралските военно-морски сили. Яхтата е обещана на Хаакон още когато е избран на пустеещия норвежки трон през 1905-а. Но заради икономическите трудности и световните войни обещанието дълго време не могло да бъде изпълнено. След Втората световна война събирането на пари за кралска яхта става общонационална инициатива. Изборът на специално учредени фонд е построената през 1937-а яхта, Philante, която е сред най-големите по това време в света. Плавателният съд е подарен на краля в деня на 75-та му годишнина. Сегашният крал Харалд използва Norge за база, когато участва в регати и пътува с нея по време на държавни визити.


Дължина - 80.2 м, Ширина - 11.6 м, Два дизелово двигателя по 1760 к.с., Скорост - 17 възела


nbsp;


Dannebrog


Кралската яхта Dannebrog е построена в корабостроителницата на Копенхаген и предадена на собственика си през 1932-а. Сега тя е официална и лична резиденция на кралското семейство. Във военно време може да служи като плаваща болница.


Екипажът, товарът и двигателят са в предната част на плавателния съд, а близо до кърмата се намират кралските апартаменти, обзаведени с мебели, получени от по наследство от предишната яхта, пенсионирана през 1879-а. Екипажът наброява 9 офицери, 7 сержанти и 36 матроси от военно-морските сили.


Дължина - 78.4 м, Ширина - 10.4 м, Скорост - 13 възела


nbsp;


Hebridean Princess


Елизабет Втора използва плавателни съдове под наем. Вече няколко години подред тя използва за семейната почивка яхтата Hebridean Princess . Известно е, че през 2006-а, след като я наема за празничен едноседмичен празничен круиз по случай 80-тата си годишнина, кралицата плати 125 хил. фунта.


Hebridean Princess е построена през 1964-а под името Columba и е използвана като параход за превоз на автомобили, който побира до 600 пътници и до 50 коли. През 1989-а параходът реконструиран в George Prior Engineering в Ярмут и се превръща в разкошната яхта за круизи Hebridean Princess с екипаж от 37 човека, която може да обслужва 49 пътника.


До 1997-а кралското семейство притежаваше собствена яхта , Britannia , построена за 2 млн. фунта през 1954-а. Тя беше обзаведена с мебели от предишния луксозен плавателен съд - Victoria and Albert II. Яхтата беше дълга 125 м. и побираше до 250 пътници. Екипажът й се състоеше от 19 офицери и 217 моряци.


Дължина - 71 м, Ширина - 14 м, Скорост - 12 възела


nbsp;


Sirius


Яхтата, чието първоначално име е Leo Fun, е построена през 2009-а в турската корабостроителница Proteksan-Turquoise и е използвана като чартърен съд. Дизайнът е дело но студиото на италианския морски архитект Паоло Калияри и френския дизайнер на интериори Жан-Ги Верж. Шестте каюти за гости могат да приютят 12 посетители, а собственика разполага с отделни апартаменти на основната палуба.


Екипажът се състои от 10 до 12 човека, които са настанени в пет каюти на долната палуба. Във всички каюти има бани, а банята на главния пътник на яхтата е със стъклен таван. На основната палуба се намира обширен хол и SPAбасейн с водопад. Яхтата разполага с хидроцикли и оборудване за дайвинг.


Сириус трябва да смени предишния президентски плавателен съд Кавказ с дъжина 45 метра. Тази яхта беше построена в завод Алмаз през 1980-а за генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев.


Дължина - 5385 м, Ширина - 9,50 м, Скорост - 17 възела


nbsp;


Sequoia


Президентът на най-богатата държава в света, САЩ, сега не разполага с плавателен съд. Последната официална президентска яхта беше построената през 1925-а от Mathis Yacht Building за 200 хил. долара Sequoia . На борда й Джон Кенеди отпразнувал последния си рожден ден, а Ричард Никсън пял преди оставката си Боже, благослови Америка акомпанирайки си на пиано. Джими Картър продал яхтата през 1977-а. Нетърговската организация The Presidential Yacht Trust я купува през 1980-а, за да я предлага под наем. През 2000-та след реставрация на стойност 2 млн. долара, сменилата няколко собственици яхта е придобита от американския президент Гери Силвърсмит . Той създава компанията Sequoia Presidential Yacht Group , която организира VIP -пътешествия с цена 2 500 долара за час, включително, ако наемателя е президента Обама. През 2004-а Конгресът гласува яхтата да бъде купена за 2 млн. долара, но и до ден днешен тя си остава частна собственост.


Производител - Дължина - 32 м, Ширина - 5.5 м, Скорост - 12 възела


nbsp;


Alpa


Белгийският крал Алберт Втори придобива Alpa през 2009-а. Местното списание Soir Magazine веднага изясни, че плавателния съд е от серията Technema 90, построен е от компанията Rizzardi , а каталожната му стойност е не по-малко от 4.6 млн. евро. На монарха тутакси беше напомнено, че две години по-рано е купил друга яхта - Quatuor (от серията Incredibile 45) за 1.5 млн. евро. Кралската пресслужба обясни, че Алберт Втори е инвестирал в Alpa , защото тя била единственото място където можел да се наслаждава на личния си живот. Фламандската партия NVA обаче не пропусна да разкритикува краля, припомняйки му собствения му призив: Повече нравственост, по-малко материализъм. Двупалубната яхта Technema 90 от линията Posillipo е разработена от студиото на архитекта Галеаци .


Дължина - 26.6 м, Ширина - 6.5 м, Скорост - 33 възела


nbsp;


Kultaranta VIII


Официалната яхта на финландския президент Таря Халонен не впечатлява с цената, размерите и мощността си. Kultaranta VIII е построена за 1.9 млн. долара през май 2008-а в корабостроителницата Uudenkaupungin Tyovene Oy, за да замени предишния плавателен съд Kultaranta VII . По традиция яхтите носят името на лятната резиденция на президента. Площта на вътрешните помещения е 52 кв. м., а мощността на четирите двигателя - 435 конски сили.


През миналата година Халонен прие на яхтата си руския президент Медведев . Плавателният съд на съседката му едва ли го е впечатлил. Затова пък първият коментар на новината за покупката на яхтата , регистриран на сайта Fred Fry International , беше отрицателен: Съчетанието между власт и пари в големи количества не помага за подобряване на вкуса. Освен това на безполезните правителствени разходи не може да се сложи катинар.


Дължина - 19.3 м, Ширина - 5.7 м, Екипаж - 2 човека, Брой на пътниците - 18