Мегапроектите на Абу Даби

Обединените арабски емирства отдавна са се превърнали в приказка от хиляда и една нощ. Абу Даби и Дубай не жалят средства за мащабни и футуристични проекти и непрекъснато атакуват границите на възможното. Освен че са топдестинация за луксозна почивка, шопинг, екзотични или екстремни преживявания, емирствата правят сериозна заявка и в сферата на културния туризъм.

На 8 ноември 2017-а в Абу Даби отвори врати музеят Louvre Abu Dhabi. Според 30-годишното споразумение между емирството и френското правителство обектът има ексклузивното право да ползва наименованието „Louvre“ като същевременно запазва своята автономия. Сумата по договора е 500 млн. долара, други стотици милиони ще бъдат вложени в специални изложби и консултантски услуги в сферата на изкуството.

[©(c)Roland Halbe; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / Copyrightpermission required for reproduction, Photocredit: Roland Halbe]
Разположен върху 24 000 кв. метра, 8 хил. от които са галерии, Louvre Abu Dhabi е най-големият музей на Арабския полуостров с амбиции да се превърне в мост между изкуството на Изтока и Запада.

Сградата на на музея е истинско произведение на архитектурното изкуство. Мащабното строителство струва на емирството 600 млн. долара, затова пък резултатът е повече от впечатляващ. Погледнат отстрани обектът създава усещането за плаваща конструкция, през чийто купол се процеждат слънчевите лъчи сякаш пречупени през палмови клони. Друг основен акцент са 7850-та алуминиеви звезди с различна големина разположени върху 8 пласта. Специален екип от гео и хидроинженери изграждат Водоустойчивият сутерен и система от свързани басейни в галериите са изградени от специален екип гео и хидро инженери и създават илюзията за музей, издигнат сред морето. Безценните артефакти произведения на изкуството са изцяло защитени от влагата.

Наред с колекциите на прочутия френски музей в арабския Лувър ще бъдат изложени и експонати от центъра за модерно изкуство „Жорж Помпиду“, музея Д`Орсе и Версайския дворец. Наред с тях могат да бъдат видяни уникати на Леонардо Да Винчи и автопортрет на Ван Гог, скулптура от 3 хилядолетие пр.н.е, редки картини на Пикасо, както и безценни произведения от цял свят. Все пак прави впечатление отсъствието на древногръцки статуи, пресъздаващи в детайли човешкото тяло, както и картини на които смокиновият лист е единственото, което покрива части от голите фигури. Независимо от това Louvre Abu Dhabi е огромна съкровищница, в която Изтокът и Западът се събират, допълват и обогатяват, каквато е и основната идея на изкуството.

Без да копира френския Лувър, арабският му еквивалент се стреми да покаже, че изкуството няма граници и че постиженията му са общочовешка ценност. Още щом отвари врати Louvre Abu Dhabi предизвиква огромен интерес, а очакванията са за милиони посетители всяка година.

Арабският музей далеч не е единственият грандиозен проект на емирството. На 25 юли 2018-а тържествено беше открит уникалният увеселителен парк Warner Bros Abu Dhabi. Новата атракция включва шест различни тематични центъра, които посетителите могат да изследват – от Готъм Сити (от комиксите на DC), обитаван от Батман, до Cartoon Junction, базиран около класическите герои на Looney Toons.  Паркът е поредната перла в колекцията от туристически атракции на Абу Даби, затвърждаващи амбициите на емирството да бъде сред водещите световни дестинации. Мащабният обект разполага с 29 бързи влакчета, предлага интерактивни забавления за цялото семейство, както и многобройни възможности за шопинг и хранене.

Едно от най-впечатляващите места в парка е Warner Bros Plaza – изграден в стила на арт деко и пресъздаващ златната ера на Холивуд. Докато посетителите се разхождат из парка филмовият фонд на Warner Bros оживява буквално през очите им.