Меган не иска пари: на какво се съгласи Елизабет Втора

След несъгласуваното решение на Меган Маркъл и принц Хари да съобщят на целия свят, че вече не искат да изпълняват кралски задължения, Елизабет Втора  реши да действа бързо. В понеделник (13 януари), кралицата проведе среща с всички „старши членове” на фамилията Уиндзор, за да разреши възможно най-сериозната семейна криза след абдикацията на чичо й през 1936 година.

 

На събитието, което се проведе в Сандрингам, присъстваха представители на различни разклонения  на кралското семейство: принцът на Уелс, херцогът на Кеймбридж и херцогът  на Съсекс.

Най-просто казано, бившият съпруг и синовете на принцеса Даяна предложиха на 93-годишната глава на семейството своите варианти за решаване на нов глобален проблем – как да се промени отдавна установения ред в архаичната система, без тя да бъде разрушена.

Мястото на кризисната среща е лесно обяснимо – до средата на февруари Нейно Величество не се завръща в Бъкингамския дворец от крайградската си резиденция в Норфолк. Така че ако някой се нуждае от спешно обсъждане на важен въпрос, той отива в Сандрингам, една от любимите къщи на кралицата.  Принц Уилям, който по това време на годината живее в Анмър Хол, друга резиденция собственост на короната разположена само на няколко километра от Сандрингам, не е трябвало да бие много път.

Срещата на роднините беше първата след публикуването на официалното изявление на херцозите на Съсекс на 8 януари. Не е известно дали Хари се е видял със семейството си след своето завръщане от Канада, където противно на семейната традиция празнува Коледа и  Нова година само в компанията на жена си и сина си Арчи.

В съобщението си Меган и Хари отбелязаха, че не искат да се откажат от връзката си с Уиндзор, но се виждат в коренно нова роля, която уж ще е от полза за репутацията на кралицата и цялото семейство. Радикалното им изявление може да се тълкува по различни начини, но е почти невъзможно да се предположи, че Меган и Хари са били движени от стремеж към общото благо. Двамата можеха поне да обсъдят намеренията си с кралицата и нейния бъдещ регент (ако се вярва на слуховете). Дори съпрузите да са обсъждали перспективата с онези, които обикновено взимат решения, разговорите им очевидно не са били конкретни. Някои експерти дори предположиха, че кралицата специално е помолила любимия си внук засега да не разкрива публично намеренията си.

Трудно е да си представим мащабът на недоволството на „старшите“ Уиндзори, който се стовари върху 35-годишния херцог – вътрешни източници съобщиха на таблоидите, че веднага след публикуването на несъгласувания пост, роднините на принца са били изключително  раздразнени и обидени от неговите действия. Въпреки това, сега време за емоции наистина няма. Източникът на Sky News подчертава, че приоритет на Елизабет Втора е бързото разрешаване на конфликта в рамките на няколко дни, а не на седмици. По правило журналистите научават за подобни семейни събирания на кралското семейство постфактум.

Наред с желанието си да се освободи от множеството отговорности, най-скандалната двойка във Великобритания през последните две години заяви намерението си да стане „финансово независима“ и да прекарва време не само в Англия, но и в Северна Америка.

Официално изявление след срещата

Елизабет Втора подкрепи желанието на херцога и херцогинята на Съсекс да започнат нов живот, пише BBC.

„Въпреки факта, че бихме предпочели те да останат пълноценни членове на кралското семейство, ние уважаваме и разбираме желанието им да живеят по-независим живот и в същото време да останат ценна част от нашето семейство“, се казва в изявлението.

Според кралицата на срещата е постигнато споразумение за преходен период, през който херцогът и херцогинята на Съсекс ще прекарват време в Канада и във Великобритания. По думите й окончателните решения по въпроса, ще бъдат взети в близките дни.