Special Weekly

Me & You

За мен е чест да работя в България

Обединяват ни историята, православието, танците и хуморът

Негово Превъзходителство посланикът на Грузия в България Зураб Беридзе е роден на 04.02.1958-а. Магистър е по история на международните отношения и външна политика от държавния университет в Тбилиси. Кариерата си започва като експерт към Информационния център за социални науки към Грузинската академия на науките. След това заема отговорни постове във Външното министерство на Грузия. Беридзе представлява страната си в мисиите към ООН и Европейския парламент, след което е извънреден и пълномощен посланик на Грузия в Румъния и Молдова. Назначен е на същата длъжност в София през 2014-а. Зураб Беридзе владее грузински, руски, румънски и английски език. Женен, с едно дете.

 

Ваше Превъзходителство, защо избрахте да се насочите към дипломацията?

- По образование съм историк. Завърших историческия факултет на Тбилиския университет. По време на моето следване вече се чувстваше, че ще настъпят промени, всички мечтаехме за независимост.  Междувременно защитих дисертация по външна политика и международни отношения. След референдума през март 1991 г.  Грузия излезе от състава на СССР и отново стана независима. На новата държава й трябваха кадри за дипломацията и международните отношения. Аз бях един от първите, които започнаха работа в Министерството на външните работи на независима Грузия.

В досегашната си кариера сте работили с различни европейски институции, в Румъния и Молдова, сега сте в България. Къде се сблъскахте с най-големите предизвикателства?

- Работата на дипломата винаги е свързана с представянето на собствената му страна в най-положителна светлина. Това се отнася още повече до моята Грузия, която трябваше да завоюва мястото си на политическата сцена като независима, европейска и евроатлантически интегрирана държава. Именно за тази цел работих на различни позиции. Радвам се, че имах възможността да бъда полезен както в областта на многостранните, така и в двустранните международни отношения.

Работил съм в Грузинското представителство в ООН, като извънреден и пълномощен посланик в Румъния и Молдова, сега съм  такъв в Република България. За Грузия членствата в ЕС и НАТО имат особено значение. Аз се гордея, че по време на моя мандат в България Народното събрание ратифицира Споразумението за асоцииране  на Грузия с Европейския съюз.

Кой е еталонът Ви за дипломат?

- В тази професия е практически невъзможно да се достигне съвършенство. През различните епохи са ми импонирали различни личности. За 27 години в дипломацията съм срещал и съм работил с много известни хора.

Как приехте назначението Ви за посланик на Грузия в България? Потвърдиха ли се първоначалните Ви очаквания?

- Благодарен съм на съдбата, че имам честта да работя именно в България. Моите очаквания се потвърдиха и даже бяха надминати.

Главно място в сътрудничеството между двете страни заема европейската и евроатлантическата интеграция. За нас е голям късмет, че нашият съсед и приятел  България е член на НАТО и ЕС, за да използваме нейния опит и за пълноценната интеграция на Грузия в тези структури. Страната ни винаги разчита на вашата подкрепа. Сега българското посолство в Тбилиси е и контактно посолство на НАТО за Грузия.

Кои са приоритетите Ви като посланик в София? В кои области от икономическите, търговските, културните и политическите ни отношения има най-много резерви за подобрение?

- Връзките между България и Грузия са традиционно приятелски и топли. Дипломатическите ни отношения са установени през 1992 г. и през 2017-а се навършва четвърт век от това събитие. За тези 25 години са подписани над 40 споразумения, създаващи солидна база за развитието на двустранните отношения.

В Грузия през последните години бяха проведени много демократични реформи във всички сфери на обществения живот. След реформата в системата на МВР се справихме с престъпността и корупцията. В здравеопазването се въведе всеобщо здравно осигуряване и бяха построени много нови болници. Реформирахме данъчната политика и бизнес администрирането и сега Грузия е на 13-о място в света в класацията за „лекота за правене на бизнес”. Имахме реформа в енергетиката, инфраструктурни проекти, довели до реконструкции в градове като Батуми, Сигнахи и други. Министерството на правосъдието въведе система за обслужване на гражданите „на едно гише“, където можете да получите всички необходими документи. Даже има опция да седнете в кафенето, докато чакате да ви ги издадат.            

Много важна област, в която двете страни си сътрудничат, е туризмът. С откриването на авиолинията София-Кутаиси се създадоха възможности  за развитието на двустранния обмен. Скоро грузинските граждани ще могат да пътуват безвизово до държавите членки на ЕС за краткосрочен престой, така че очакваме многократно увеличение на туристите от Грузия. През 2016-а страната ни е посетена от рекордните 6 млн. туристи.

За посолството важно направление е по-нататъшното развитие на търговско-икономическите ни отношения. Тук голяма роля имат заседанията на Междуправителствената грузинско-българска комисия по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, последното от които беше проведено в Тбилиси през 2016-а. България заема лидерска позиция сред търговските партньори на Грузия.  Главното в грузинския износ за България е медната руда и концентрати, торовете, а основното в българския износ за Грузия са нефтопродуктите, лекарствата, тютюневите изделия и опаковъчният материал.

За развитието на отношенията ни в областта на културата има солидна договорна база - Споразумението за сътрудничество в областта на културата, спорта и образованието. Всеки две години към него се разписва план за съвместна работа. С удоволствие отбелязвам, че през последните години с голям успех преминават концертите на Грузинския национален балет „Сухишвили“, който отново ще дойде през месец юни. През летния сезон, особено на българското Черноморие, много детски фолклорни ансамбли участват в различни фестивали. Това лято само в Несебър ще видим четири грузински детски фолклорни ансамбъла. 

Особено близки са отношенията между нашите православни църкви. Грузия е една от най-древните християнски страни в света. У нас християнството започва да се разпространява още през I век, а официално е прието като държавна религия  в началото на  IV век. Малцина българи знаят, че един от трите ставропегиални манастири, пряко подчинени на българския патриарх - Бачковският,  е основан ог грузинските братя Бакуриани през ХІ век. През 1083-а в чест на Света Богородица край Бачковския манастир братя  Бакуриани съграждат болница и училище, в което се обучават около 100 грузински младежи. Половината от тях стават монаси в обителта, а другите са изпратени като учители в Грузия. Първите стенописи в Бачковската костница са от 1094-а и са дело на грузинския зограф Йоан Иверопулос. Чудотворната икона "Св. Богородица", за която се вярва, че е рисувана от Свети евангелист Лука, е занесена от апостол Андрей в Грузия, а после е пренесена в основаната от Григорий Бакуриани обител.

По какво си приличат и по какво се различават българите и грузинците?

- Нашите два народа ги обединяват много общи неща. Освен Черно море това са историята, православието, любовта към родината, мъжеството, виното, гостоприемството, хуморът. Уважението към по-възрастните хора и топлите семейни отношения, уважението към майката, любовта към музиката и танците.

Има ли интерес от страна на български инвеститори към Грузия и обратно?

- Двустранните ни икономически отношения се развиват активно, а особено интензивно е сътрудничеството ни в транспорта. Една от големите български инвестиции е именно в тази област - това е новата  ро-ро фериботна линия  между нашите пристанища. Целта на оператора Port Bulgaria West е да се създаде сигурна морска линия, която да свърже Кавказкия и Задкавказкия регион с Европейския съюз.

Имаме съвместни проекти в химическата и хранителната промишленост, селското стопанство, фармацията и козметиката, производството на слънчогледово масло и пилешко месо.

Как бихте рекламирали страната си на българите, които желаят да я посетят?

- Грузия определено е страна, която има с какво да изненада и да провокира интереса на българите. Тя е разположена на границата между Азия и Европа. Климатът е субтропичен, а в източните части умерено континентален. Понякога ви е нужен по-малко от час, за да преминете от алпийските гори в полупустинята, от планинските клисури до плажа, от снежните преспи към люлеещите се от вятъра палми. За живописното село Ушгули в област Сванети се твърди, че е най-високо разположеното село в Европа с постоянно живеещо население. Намира се на 2300 метра над морското равнище. В дни с ясно време от Ушгули можете да видите най-високия грузински връх Шхара - 5068 м, който е един от трите петхилядника на Кавказ.

Столицата ни Тбилиси е основана през V в. от цар Вахтанг Горгасали. Интересни са и старата, и новата част на града. В старата част се намират историческият квартал Майданс, църквата Метекхи от XIІІ век, крепостта Нарикала от ІV в., която е един от най-старите укрепени райони на града, катедралата Сиони (VI - VII в.), църквата Анчисхати от VI век. В квартала Абатонутани се намират турските бани, а в дълбоко свързаната с религията стара столица Мцхета легендата разказва, че е заровена плащеницата на Христос. В Кахети са съхранени хилядолетните традиции, свързани с лозарството и производството на вина. Има живописни кътчета в Аджария - на брега на морето с красивата морска столица Батуми, която преживява истински бум от туристи. В Грузия се намира и най-дълбоката пещера в света - Вороня - 2190 километра. В Грузия е и връх Казбек, на който според легендата е бил прикован Прометей.

Привлекателна ли е България за грузинските туристи?

- Да, България е много привлекателна. Досега нямаше директни авиополети, което затрудняваше туристите, но след разрешаването на проблема и отпадането на визовия режим очакваме значително увеличение на гостите от Грузия. Грузинците харесват културния туризъм, особено древните православни храмове, очарователните кътчета на брега на Черно море, а също така и зимните ви ски курорти. Нашите две страни си приличат и културно, и географски с прекрасните си планини и гори, културни паметници и гостоприемство.

Имате ли хобита, как релаксирате от напрегнатото ежедневие на един дипломат?

- През почивните дни много обичам да се разхождам по красивите улички на София, също и в прекрасните паркове. Посещавам различни области на България, като особено много харесвам малките градчета. Бил съм и в почти всички по-големи градове - Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Хасково, Благоевград, Стара Загора. В България ходя на почивка в Созопол, Пловдив и други популярни туристически дестинации. Много обичам и спорта, ходя с удоволствие на футболни мачове в София.

Каква музика слушате и какви книги предпочитате?

- Много обичам историческа литература, мемоарите на дипломати и произведения от световната класика. Освен грузинските поети чета преведените стихове на Христо Ботев, които бяха отпечатани в Тбилиси с подкрепата на нашето посолство. През 2016-а посолството ни, заедно с грузинската общност, издаде поемата на великия грузински поет Шота Руставели - "Витязът в тигрова кожа", искаме да отпечатаме и книгата на големия грузински писател Чабуа Амереджиби - "Дата Туташхия".

Също така харесвам класическата музика и джаз. Имам колекция от над 1000 диска с музика. Харесвам грузинската и българската фолклорна музика, особено многогласието, което е характерно и за нашето национално песенно творчество.

Бихте ли ни разказали нещо повече за семейството си?

- Съпругата ми по професия е лекар, доктор на медицинските науки, а синът ми също учи медицина в Тбилиси. Със съпругата ми бяхме съседи в стария град в центъра на Тбилиси. Познаваме се от детските години и от тогава все сме заедно.