Special Weekly

Me & You

Водопадът виктория гледка за ангели

Виктория е най-големият и най-завладяващ водопад, известен като едно седемте чудеса на света. Той се намира на четвъртата по големина река в африка - Замбези, на границата между Зимбабве и Замбия. Племето Кололо, живяло по тези земи, го нарекло Mosi-oa-Tunya (Димът, който гърми).


Водопадът Виктория се простира на 1708 м ширина. Той пада от височина 120 м в клисура с ширина 30 метра. Многобройните островчета на гребена на водопада разделят водното течение на няколко ръкава. Произвежданата от водопада плътна мъгла и гърмящият му рев се виждат и чуват от разстояние около 40 километра. Но статистиката не може да пресъздаде могъщата и страховита красота на природното чудо. Струва си човек да посети ldquo;Викторияrdquo;, за да се убеди, че мощната каскада на река Замбези, устремена в пропастта Батока със страшен грохот, е най-широката завеса от падаща вода на планетата. Водата ври, кипи, клокочи и накрая се преобразява подобно на паднал сняг във воден прах или гъст бял облак. От бездната водните капчици под формата на стълбове се издигат на 180 м височина. Сутрин слънцето позлатява тези водни стълбове и ги украсява с цветовете на двойна и тройна дъга, а привечер хвърля пурпурно червени лъчи и им придава алена украса.


Първи за съществуването на водопада съобщил шотландецът Дейвид Ливингстън. Той научил за него още през 1851 г., но успял да го посети чак през 1855 година. Изследователят прекарал нощта на остров Калаи, намиращ се на няколко километра над течението на водопада, спуснал се пеша до реката, а на следващата сутрин се отправил с малко кану към гърмящия дим. Ливигстън се настанил на най-големия остров в края на водопада, който днес носи неговото име. Оттам той видял за първи път природното чудо.


ldquo;Допълзях със страх до ръба на стръмния сипей и видях под себе си огромна бездна, която се простираше от единия до другия бряг на широката Замбези. Там поток с хиляди ярдове ширина падаше на 100 фута дълбочина, а след това внезапно се свиваше в пространството до 15-20 ярда... Бях свидетел на най-забележителното зрелище в Африкаrdquo;. За местността наоколо изследователят записал: ldquo;Никой не може да си представи красотата на гледката в сравнение с всичко видяно в Англия. Очите на европееца никога не са виждали преди нещо подобно, но се любуваха на гледка толкова прекрасна, че прелитащите над водопада ангели сигурно се заглеждат в тази невероятна красота.rdquo;


Дейвид Ливингстън нарекъл водопада в чест на кралица Виктория. Днес той е част от два национални парка и привлича множество туристи. Зимбабве е африкански рай. Разположена в центъра на Южна Африка, страната има приятен климат и относително кратък дъждовен сезон. Единадесет процента от земите на Зимбабве представляват национални паркове.


Възможностите за туристите, решили да се полюбуват на водопада ldquo;Викторияrdquo;, са много. Посетителите на природното чудо могат да си наемат лодки или канута, за да ловят риба или да наблюдават великолепието му от специално обезопасени площадки. Под ръководството на опитни гидове се организират екскурзии за туристите, пеша или на коне, както и закуска на остров Ливингстън. А онези, които си поръчат круиз по река Замбези, получават възможност да видят всички африкански животни на водопой. До водопада може да се стигне и по въздушен път от международните летища в Хараре или Йоханесбург, а с автомобил ndash; от Булавайо, Касан и Ливингстън.