Special Weekly

Me & You

Водка - напитка за бедняци и милионери

Спорът за това, кой е направил първата водка и до днес изостря традиционно обтегнатите отношения между руснаци и поляци. Според аналите на Световната асоциация на производителите на джин и водка, първото производство на любимата на милиони напитка е организирано в Русия в края на IХ в., а свидетелство за това е появата в употреба на думата вода (изглежда има и българска връзка).


Първата известна дестилерия се появила в руския град Килновск около двеста години по-късно, както се съобщава в хрониките Вятка от 1174 година. Полша естествено има претенции, че е създала водката още през VIII в., но тъй като всъщност става дума за дестилация на вино, по-правилно би било продуктът да се счита за сурово бренди. Първата полска водка - горзалка се появява през ХI в. и била използвана главно за медицински нужди. Авторитетен източник като Encyclopеdia Britannica твърди, че водката се появява в Русия през ХIV в., а първото производство е на марката Sydnayaska Krueger - семеен бизнес на фамилията Крюгер, еволюирал в компанията, която днес всички познаваме като Smirnoff . Според други твърдения първата водка е направил арабският лекар Парес през 860-а, а в Европа първата дестилация на ферментирала захаросъдържаща течност е постигната от италианския монах-алхимик Валентиус.


През Средновековието дестилираният алкохол бил използван главно в медицината, както и като съставка при производството на барут. През ХIV в. британския посланик в Москва пръв описва водката като национално руско питие, а монархът Петър Велики изобретил перцовката като гарнирал напитката с червена люта чушка. Тъй като ранните методи за производство били несъвършени, водката често съдържала нечисти съставки и затова производителите добавяли плодове, билки и подправки. Методът на варенето е използван от руснаците за пръв път през ХV век. Преди това водката се пречиствала чрез преседяване и замразяване, както и чрез пресичане със слюда от въздушни мехури на есетра, мляко или белтък. Когато в Русия започва да се произвежда водка, цената на един кег (12 литра) била равна на цената на една крава. Въпреки че била евтин продукт, водката е най-предпочитаната напитка от руснаците и само данъците върху нея представлявали 40% от всички постъпления в Царска Русия.


Първият документиран експорт на водка от Русия бил за Швеция през 1505-а. Износа на полска woda започнал един век по-късно от главните дестилерии в Познан и Краков. През 1716-а притежанието на дестилерии било дадено като изключително право на благородниците, а до края на ХVIII в. се появили множество ароматизирани водки, но никой не се опитал да стандартизира производството. Произведените видове включвали абсент, жълъди, мастика, бреза, корен от блатен аир, невен, череша, цикория, копър, джинджифил, хрян, хвойна, лимон, смола, мента, офика, дъб, пипер, джоджен, малина, чай, киселец, неферментирал малц и диня. Професор в Санкт Петербург открил метод за пречистване, използвайки филтриране с въглени. Разпространението на водката продължило през ХIХ в., стимулирано от присъствието из цяла Европа на войници от Наполеоновите войни. Увеличаващата се популярност довежда до ескалиращо търсене, за чието задоволяване било произведено голямо количество водка от дестилирано картофено пюре.


През 1894-а производството и разпространението на водка в Русия се превръща в държавен монопол. Наложен е по фискални причини, но и за да контролира епидемичният алкохолизъм, който евтината, масова вносна или местна водка причинявал. След Руската Революция болшевиките конфискували всички частни дестилерии в Москва. В резултат на това много от дестилаторите емигрирали, отнасяйки със себе си и своите рецепти, и майсторството си. Един такъв беглец се установил в Париж, използвайки френската версия на фамилията си - Smirnoff. Там той срещнал руски емигрант от САЩ и през 1934-а двамата учредяват първата дестилерия за водка. По-късно тя бива продадена на американска компания за напитки. Оттук нататък започва бумът на популярност на водката в Западния свят.


Водката се дефинира като неутрален алкохол без отличителен характер, аромат, вкус и цвят. Но всъщност именно неутралният вкус прави водката привлекателна за милиони и основна съставка за коктейли. Тя се миксира еднакво добре с тоник или с доматен сок. Многообразието на видовете водки е огромно. Те могат да се дестилират по различни начини и с много субстанции, в резултат на което всяка има отличима миризма, вкус и горящо усещане. През 1975-а водката достига върха, изпреварвайки по популярност всички останали алкохолни напитки в света. Оттогава тя не е отстъпила първото място, като днес се предлагат стотици марки за всякакъв тип вкус - от евтини за всеки джоб, през скъпи и престижни световноизвестни марки, до уникални селекции за милиони.


nbsp;


Сред масовите водки най-скъпи са руската Столичная Елит и френската Jean-Marc XO, които струват около 60 долара за бутилка от 750 милилитра. Руската водка е на житна основа, тройно дестилирана и тройно филтрирана по уникална технология. Френската се произвежда от пшеница и е дестилирана девет пъти. Продукти като Pink Vodka и Zygo Vodka пък правят смесените питиета от водка и енергийни безалкохолни напитки все по-популярни. За любителите на природосъобразния живот на пазара вече се предлагат марки, чието производство е напълно органично - това са Liquid Ice Vodka, UK5, Rain, Georgievskaya и Vincent Vodka Appel.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Няколко бранда претендират за титлата най-скъпа водка в света. В Шотландия наскоро се появи Diva Vodka, произведена от Blackwood Distillers. Тя е тройно дестилирана, филтрирана през специален северен въглен. Куриозното е, че течността в бутилката преминава през пясък от смляни диаманти и други скъпоценни камъни. Не се знае дали цената е толкова висока заради качеството на водката или заради това, което върви с бутилката. Всяка бутилка се продава заедно с няколко диаманта. Цената на една от тях е между 70 и 1.060 000 долара, в зависимост от това колко и какви скъпоценни камъни се крият в нея.


Друг уникат е ултралуксозната водка Russo-Baltique Vodka. Цената й е 1.3 милиона евро, а производителите й я наричат последната най-скъпа водка в света. Ексклузивната водка е дело на Russo-Baltique, известни като дизайнери на военни съоръжения и автомобили. Идеята за безценната водка е дело на принцесата на Казахстан Реджина Абдуразакова, която между другото се вози в лимузина по поръчка, с диамантен телевизор. Принцеса Реджина създава водката и я представя в Монако, а първата бутилка от Euro Russo-Baltique Vodka бе специален подарък за принц Алберт. Брандът пусна и специална промоция - купете една бутилка на цена от 500 хил. евро и вземете напълно безплатно Dartz Prombron Iron Diamond SUV. Тайната на огромната цена се крие в кутията, която е изработена от солидното злато на претопени ценни руски монети, изсечени в периода между 1908-а и 1912-а година. Към бутилката се предлага и манерка, направена от бяло и червено злато, а руският императорски орел е изрисуван с диаманти. Самата бутилка пък е направена от 30-сантиметрово бронирано стъкло. Джипът, който също върви с водката впечатлява с 8.1-литров двигател с 999 конски сили. Мощното бронирано возило се предлага с интериор от слонска, крокодилска или змийска кожа, в зависимост от предпочитанията на собственика.


nbsp;


nbsp;


Diva Vodka предлага коктейл от диаманти за всеки вкус.


Euro Russo-Baltique Vodka за пръв път бе опитана от принца на Монако Алберт.


Jean-Marc XO е любима водка на французите.


Smirnoff използва най-екстравагантните рекламни стратегии.


Семейството на Аbsolut продължава да се увеличава.


Водка Finlandia е гордостта на Севера.